ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σήμερα βάζουν πρόστιμο για τις μάσκες – πριν έναν μήνα έλεγαν ότι δεν χρειάζονται (video)

0

Ένα από τα μέτρα της κυβέρνησης εν όψει της άρσης των περιορισμών κυκλοφορίας που έχει προκαλέσει αντιδράσεις και ιδιαίτερο προβληματισμό είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας -και μάλιστα υπό την απειλή προστίμου- γενικά στους εξωτερικούς χώρους.

Και αν υπό πολλές προϋποθέσεις αυτό θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό σε συνθήκες πραγματικά μεγάλου συνωστισμού, όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ή σε περιπτώσεις όπου η τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων είναι αδύνατη (κομμωτήρια κέντρα αισθητικής) μοιάζει αδιανόητη η επιβολή της -και ιδιαίτερα υπό την απειλή προστίμου- σε άλλες περιπτώσεις, όπου τηρούνται οι κανόνες της απόστασης των δύο μέτρων ή δεν παρατηρείται συνωστισμός.

Πολύ περισσότερο όταν όχι και πολύ πίσω, μόλις στις 31 Μαρτίου, όταν όλη η Ελλάδα αναζητούσε αγωνιωδώς μάσκες, ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνιζε πως η χρήση της μάσκας δεν παρέχει προστασία για όσους δεν ασθενούν, ότι οι περισσότεροι που τις φορούν δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και πως η χρήση της μάσκας συνίσταται μόνο στους επαγγελματίες υγείας.

Δείτε στο βίντεο και διαβάστε την απομαγνητοφώνηση της τοποθέτησης του κ. Τσιόδρα κατά την ενημέρωση της 31ης Μαρτίου πριν απο έναν μήνα.

«Σχετικά με το θέμα της χρήσης μάσκας, ή κάποιας φυσικής προστασίας του προσώπου, από τον γενικό πληθυσμό σε αυτή την επιδημία θα ήθελα να κάνω μια μικρή επιστημονική τοποθέτηση, που ελπίζω να την κατανοήσουμε όλοι καλά.
Βλέπετε ανθρώπους στην Ευρώπη στην πατρίδα μας να προσπαθούν να πάρουν στα χέρια τους μάσκες για να προστατευτούν. Το ερώτημα λοιπόν που αναδύεται είναι: «θα μπορούσαν να φορούν όλοι μάσκες προσώπου για να μας βοηθήσουν έτσι να επιβραδύνουμε την πανδημία;».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επανατοποθετήθηκε χτες (σ.σ. 30 Μαρτίου). Οι αξιωματούχοι του ανακοίνωσαν πως εξακολουθούν να συστήνουν στους πολίτες να μην φορούν μάσκες προσώπου, εκτός κι αν είναι άρρωστοι με τον ιό ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος. Ειδικές κλινικές μελέτες που έχουν εξετάσει την χρήση μάσκας σε άλλους αναπνευστικούς ιούς δεν έχουν αποδείξει πως μαζική χρήση μάσκας μειώνει τις λοιμώξεις και στις περισσότερες περιπτώσεις οι μετέχοντας δεν χρησιμοποιούσαν τις μάσκες σύμφωνα με τις οδηγίες.

Η χρήση των μασκών αυτή την στιγμή προτείνεται για τους επαγγελματίες υγείας. Το μεγαλύτερο όφελος από την μάσκα προέρχεται όχι από την κάλυψη του στόματος και της μύτης του στόματος των υγιών ανθρώπων, αλλά από την κάλυψη του στόματος και της μύτης αυτών που ασθενούν. Αυτοί που ούτως ή άλλως, αν είχαν ήπια συμπτώματα, δεν θα έπρεπε να κυκλοφορούν. Ούτως ή άλλως μια χρήση μάσκας δεν αναιρεί το βασικό μέτρο της αποστασιοποίησης του να διατηρούμε την απόστασή μας, που όταν τηρείται ευλαβικά εμποδίζει την διασπορά του ιού».

Τσιόδρας: Γιατί ανοίξαμε τα σχολεία

Previous article

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας για το πολυνομοσχέδιο της Κεραμέως: Η Παιδεία στα χρόνια του κορονοϊού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.