ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“Η ειδική αγωγή είναι θεραπεία – να επιστρέψουν τα παιδιά μας στο σχολείο”

0

Την επιστροφή των παιδιών τους στα σχολεία και την ισότιμη συμμετοχή τους στην Εκπαίδευση διεκδικούν γονείς παιδιών που είναι ΑμεΑ. Με σύνθημα «η Ειδική Αγωγή δεν είναι μόνο Παιδεία» μέλη Συλλόγων και Σωματείων ΑμεΑ από όλη την Ελλάδα (ανάμεσά τους και το Φάσμα από την Κορινθία) ένωσαν τις φωνές τους και κατέθεσαν επιστολή προς την υπουργό Παιδείας στην οποία εξηγούν τους λόγους για τους οποίους πρέπει τα παιδιά τους να επιστρέψουν στις αίθουσες.

Ειδικότερα, στην επιστολή αναφέρουν

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ,

Η επιστολή αυτή είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας Σωματείων και Συλλόγων που εκπροσωπούν άτομα με αναπηρίες, αυτισμό, νοητική υστέρηση, Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές. Την συνυπογράφουν κι άλλοι φορείς και διαδικτυακές ομάδες και αποσκοπεί στη διεκδίκηση του δικαιώματος των παιδιών ΑμεΑ στην Παιδεία τους (άρθρο 16 Σύνταγμα).

Έκπληκτοι παρατηρήσαμε την ανακοίνωσή σας ότι προβλέπεται αναστολή λειτουργίας για όλα τα Ειδικά Σχολεία, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν το άρθρο 5 και το άρθρο 24 της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. που αντιστοίχως αναφέρεται στην «Ισότητα και μη διάκριση» και «Ισότιμη συμμετοχή του συνόλου του μαθητικού πληθυσμού στην εκπαίδευση». Και αυτό παρ’ όλες τις εκκλήσεις του Ο.Η.Ε προς όλες τις κυβερνήσεις να ληφθεί μέριμνα, ώστε η πανδημία του κορωνοϊού να μην εντείνει τις ανισότητες και να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία και η πρόσβασή τους σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και συμμετοχής τους στην κοινωνία.

Η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων, που εύλογα αποφασίστηκε για την αποφυγή κινδύνου διασποράς του ιού και την προστασία της δημόσιας υγείας, είχε ολέθριες συνέπειες στη λειτουργικότητα και τον ψυχισμό των παιδιών  ΑΜΕΑ (παλινδρόμηση, έκπτωση δεξιοτήτων, κοινωνικός αποκλεισμός).

Κυρία Υπουργέ.

Απευθύνουμε έκκληση σε εσάς και όλους τους αρμόδιους φορείς να ληφθούν ΑΜΕΣΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα, τόσο για τους μαθητές και μαθήτριες όσο και για τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής και το ειδικό βοηθητικό προσωπικό και να επαναλειτουργήσουν ΟΛΕΣ οι δομές ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Η ειδική αγωγή ΔΕΝ είναι μόνο παιδεία. Είναι θεραπεία για τα παιδιά μας.

Παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες».

Με χωριστές εκδηλώσεις τίμησαν την τραγωδία της Marfin οι πολιτικοί αρχηγοί

Previous article

“Εγκυμονεί κινδύνους για μαθητές και εκπαιδευτικούς η επανέναρξη των σχολείων”

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.