ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιπλέον φόρο για έναν στους τρεις δείχνουν τα πρώτα στοιχεία – Πιθανή η αύξηση των δόσεων εξόφλησης

0

Αποστάσεις κρατάνε από την ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet οι φορολογούμενοι, οι οποίοι δεν φαίνεται πως δεν βιάζονται να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Άλλωστε η παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει στις 30 Ιουνίου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ενώ είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής του φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο ο φόρος εισοδήματος που θα αναγράφεται στα φετινά εκκαθαριστικά σημειώματα να σπάσει σε μηνιαίες δόσεις που μπορεί να φθάσουν και τις 8 από τρεις διμηνιαίες δόσεις που ισχύει σήμερα. Η προθεσμία πάντως πληρωμής της πρώτης δόσης που εκπνέει στις 31 Ιουλίου θεωρείται δύσκολο να αλλάξει και να μετατεθεί για αργότερα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων μέχρι και χθες το μεσημέρι είχαν υποβληθεί 1.443.892 φορολογικές δηλώσεις (Ε1), όταν πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχαν υποβληθεί στην Εφορία 2.103.670 δηλώσεις. Δηλαδή μέχρι στιγμή έχουν υποβληθεί 659.778 λιγότερες δηλώσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Πάντως από την περασμένη εβδομάδα ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άρχισε να ανεβάζει στροφές καθώς μέσα σε επτά ημέρες υποβλήθηκαν 374.817 δηλώσεις, δηλαδή το 26% του συνόλου των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 1.443.892 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 1.988.566 εκκαθαριστικά σημειώματα.  Από την επεξεργασία των μέχρι χθες στοιχείων προκύπτουν τα εξής: :

–              Το 28% των φορολογούμενων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα για 558,306 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 298,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι είναι 535 ευρώ.

–              Το 57,9% των φορολογούμενων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο. Σε σύνολο 1.988.566 εκκαθαριστικών σημειωμάτων το 1.148.665 είναι μηδενικά.

–              Για το 14,1% των φορολογούμενων, δηλαδή 281.595 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όσο φθάνει τα 250 ευρώ. Συνολικά το ποσό που θα επιστρέψει ή θα συμψηφίσει το Δημόσιο με άλλες οφειλές των φορολογούμενων ανέρχεται σε 70,5 εκατ. ευρώ.

NBA: Το ESPN έβγαλε MVP τον Αντετοκούνμπο και πρωταθλητές τους Μιλγουόκι

Previous article

Έτσι χτυπούσε τα σπίτια η σπείρα διαρρηκτών στην Κόρινθο (βίντεο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.