ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Ξήλωσε τα πεζοδρόμια και “γέννησε” χάος στο κέντρο του Κιάτου ο Σταματόπουλος

2

«Μπουρλότο» στο κέντρο της πόλης και την οικονομική και κοινωνική ζωή της πρωτεύουσας του δήμου Σικυωνίων έχει βάλει η δημοτική αρχή του Σπύρου Σταματόπουλου, με αφορμή την αυθαίρετη απόφαση για ανάπλαση και επέκταση των πεζοδρομίων στην οδό Φιλύρα. Πρόκειται για ένα έργο που τρέχει από τον περασμένο Μάρτιο, ωστόσο, έχει παγώσει το τελευταίο διάστημα, αφού οι επαγγελματίες της περιοχής -που αντιδρούν σφοδρά στο έργο- έχουν κάνει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια για να το σταματήσουν. Κατά πληροφορίες από την πλευρά του δήμου η απόφαση βγήκε και δικαιώνει την δημοτική αρχή.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με προϋπολογισμό 963.496 ευρώ και αφορά στην ανάπλαση των πεζοδρομίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις καθέτους της, καθώς και επί της οδού Φιλύρα και στις καθέτους της. Σε πρώτη φάση, πάντως, η χρηματοδότηση θα γινόταν για την Φιλύρα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν πρόκειται για μία απλή ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, αλλά για επέκτασή τους. Αλλά εδώ το ενδιαφέρον είναι πως το έργο εξελίσσεται σε έναν δρόμο, ο οποίος τυπικά (αλλά και ουσιαστικά) αποτελεί εθνική οδό, καθώς είναι τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Πατρών που διέρχεται μέσα από την πόλη. Για τον λόγο αυτό, για κάθε παρέμβαση, απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών. Ωστόσο, αυτή η γνώμη δεν ζητήθηκε ποτέ από την δημοτική αρχή. Η επισήμανση αυτή κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο όταν το θέμα συζητήθηκε, αλλά αγνοήθηκε, καθώς η άποψη που επικράτησε ήταν «ας ξεκινήσουμε το έργο και στην πορεία θα πάρουμε και την έγκριση»! Την ίδια ώρα δεν παρουσιάστηκε ούτε κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία να αναδείξει τα πιθανά προβλήματα από το στένεμα του δρόμου.

Η επισήμανση αυτή έγινε από κατοίκους -και κυρίως από τους καταστηματάρχες της περιοχής- και κανένας δεν τους έδωσε σημασία. Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η δημοτική αρχή αγνόησε ακόμα και το «δικό της» τοπικό συμβούλιο Κιάτου, το οποίο ψήφισε αρνητικά στο έργο, με ψήφους 6-1 (μόνο ο πρόεδρος Τάσος Λεονάρδου ψήφισε υπέρ)! Φαίνεται, όμως, ότι αυτό δεν ήταν ικανό να εμποδίσει τον δήμαρχο, ο οποίος έφερε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, που γνωμοδότησε θετικά με ψήφους 3-2 (υπέρ Σώκος, Μυττάς, Σκαρμούτσος και κατά Γκούμας και Κατσιμπούλας). Τελικά στις 4 Μαρτίου 2020 το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε κατα πλειοψηφία και με ψήφους 14-11 την επέκταση των πεζοδρομίων.

(Δείτε εδώ την εξέλιξη του θέματος στα όργανα του δήμου Σικυωνίων)

Ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της παράταξης “ΑΝΑΔΥΣΙ”, Κώστας Σαρχάνης με τον οποίο μιλήσαμε, μάς εξήγησε γιατί η παράταξη του ψήφισε υπέρ της ανάπλασης των πεζοδρομίων:

Με δεδομένο πως η παράταξή μας δεν συμμετέχει πουθενά -ούτε στο τοπικό συμβούλιο ούτε στην Ποιότητα Ζωής, θελήσαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Στις επαφές με την πλευρά της δημοτικής αρχής, μάθαμε ότι η ανάπλαση των πεζοδρομίων ήρθε σε συνέχεια ενός άλλου έργου που αφορούσε την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ. Αυτό που μας είπαν είναι ότι η σκέψη είναι αφού θα σκαφτούν τα πεζοδρόμια για την υπογειοποίηση να γίνει και η ανάπλαση με την επέκταση των πεζοδρομίων…”.

Οι επιχειρηματίες αντιδρούν, καθώς κάθε επέκταση του πεζοδρομίου θα καταστήσει αδύνατη ακόμα και την στάση λίγων δευτερολέπτων στην άκρη του δρόμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις τους.

Εδώ έχει σημασία να αναφέρουμε ότι το Τοπικό Συμβούλιο Κιάτου είχε σταματήσει την προσπάθεια του δημάρχου να βάλει κολωνάκια στις δύο άκρες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου (προέκταση της Φιλύρα προς το Ξυλόκαστρο), όπου και πάλι είχαν αντιδράσει οι επαγγελματίες. Τελικά εκεί ο δήμαρχος πείστηκε, αλλά για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει επέμεινε να προχωρήσει στο έργο στην Φιλύρα. Μένει, όμως να δούμε τι θα γίνει, αν αποφασίσει και πάλι να προχωρήσει και στην Βενιζέλου την επέκταση των πεζοδρομίων, σύμφωνα με την απόφαση της περιφέρειας να χρηματοδοτήσει το έργο.

Οι καταστηματάρχες είναι έξαλλοι, καθώς εδώ και έξι μήνες αναγκάζονται να κάνουν ακροβατικά και να ισορροπούν πάνω σε παλέτες για να μπουν στα καταστήματά τους, ενώ στις τελευταίες πλημμύρες στο Κιάτο τον Μάιο, η βροχή μετέτρεψε τα πάντα σε ποτάμι και σε ορισμένες περιπτώσεις δημιούργησε λίμνες έξω από τα καταστήματα!

Όλα αυτά επέφεραν τελικά το σταμάτημα του έργου με την Φιλύρα, τον πιο κεντρικό δρόμο της πόλης του Κιάτου που συνδέει την δυτική με την ανατολική Κορινθία να έχει πάθει έμφραγμα με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση της περιοχής και ιδιαίτερα στην κίνηση των καταστημάτων και την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.

Το θέμα ανέδειξε και ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και σύμβουλος της παράταξης “συνΔΗΜΟΤΕΣ” Νίκος Ζαχαρόπουλος, ο οποίος έκανε και μια σχετική ανάρτηση στην οποία αναφέρει:

Νίκος Ζαχαρόπουλος

-Η επιτομή της προχειρότητας και της ανικανότητας της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων σε όλη της την έκταση.
-Από τις αρχές του τρέχοντος έτους 2020 η Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων έχει προγραμματίσει την κατασκευή των πεζοδρομίων στην οδό Φιλύρα στην πόλη του Κιάτου, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια, που σημειωτέον έχει τον χαρακτηρισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου – Κιάτου -Πατρών, καθ όσον εξυπηρετεί την κίνηση των οχημάτων που κινούνται στην Π.Ε.Ο. με κατεύθυνση προς Κόρινθο.
-Η κατασκευή των πεζοδρομίων είναι σε εξέλιξη και είναι φυσικό επόμενο να έχει παραλύσει από κάθε πλευρά το σημείο αυτό της πόλης του Κιάτου.
-Η κατασκευής ενός τέτοιου έργου στον αστικό ιστό της πόλης έχει πολλές παράμετρες οι οποίες δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη στον σχεδιασμό του από την Δημοτική αρχή.
-Για την κατασκευή του έργου ανάπλασης και κατασκευής των πεζοδρομίων στην Π.Ε.Ο Κορίνθου-Κιάτου-Πατρών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ, επισήμανση που καταθέσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο σαν Δημοτική Παράταξη χωρίς να ληφθεί υπόψη από την Δημοτική αρχή.
-Δεν παρουσιάστηκε καμία συγκοινωνιακή- κυκλοφοριακή μελάτη.
-Η επισήμανση αυτή έγινε και από κατοίκους και κυρίως από τους καταστηματάρχες της περιοχής και κανένας δεν τους έδωσε σημασία.
-Δεν ζητήθηκε καμία γνώμη από τις Δημοτικές παρατάξεις με το σκεπτικό του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε»
-Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τους φορείς της πόλης και της περιοχής για να καταθέσουν τις απόψεις τους.
-Οι άστοχες αυτές ενέργειες της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων είχαν τελικά το αναμενόμενο αποτέλεσμα.
-Σταμάτησαν οι εργασίες κατασκευής του έργου εδώ και μήνες με αποτέλεσμα την πλήρη παράλυση της περιοχής και ιδιαίτερα στην κίνηση των καταστημάτων και την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων.
-Επί πλέον δεν έχει ληφθεί κανένα μέτριο ασφαλείας των έργων με πιθανές σοβαρές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων που διέρχονται την περιοχή.

Αρχαίο Θέατρο Σικυώνος 1892

Previous article

Pieter Bruegel the Elder: θερισμός

Next article

You may also like

2 Comments

  1. […] Το έργο στην Φιλύρα «τρέχει» από τον περασμένο Μάρτιο. Χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια (με προϋπολογισμό 963.496 ευρώ) και αφορά στην ανάπλαση των πεζοδρομίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις καθέτους της, καθώς και επί της οδού Φιλύρα και στις καθέτους της. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν επρόκειτο για μία απλή ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, αλλά για επέκτασή τους. […]

  2. […] Το έργο στην Φιλύρα «τρέχει» από τον περασμένο Μάρτιο. Χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο (με προϋπολογισμό 963.496 ευρώ) και αφορά στην ανάπλαση των πεζοδρομίων επί της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου και στις καθέτους της, καθώς και επί της οδού Φιλύρα και στις καθέτους της. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό επρόκειτο για μία ανάπλαση των υφιστάμενων πεζοδρομίων, αλλά στη συνέχεια ο κ. Σταματόπουλος θέλησε να προχωρήσει και στην επέκτασή τους. […]

Comments are closed.