ΤΟ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΟΣ (Μέρος Α΄)
του κ. Βασίλη Λίγκα, Γεωπόνου

Μετά την πτώση του Βυζαντίου και την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς, το μεγαλύτερο μέρος της πεδινής Κορινθίας μοιράστηκε σε Τούρκους τιμαριούχους.
Αργότερα (Β΄ Ενετοκρατία) οι Ενετοί μοίρασαν τα τούρκικα τσιφλίκια σε ντόπιους ακτήμονες και άλλους, που είχαν φέρει από την Αθήνα και τα βόρεια παράλια του Κορινθιακού. Μετά την επανακατάληψη της Πελοποννήσου από την Οθωμανική Αυτοκρατορία επέστρεψαν και οι παλαιοί Τούρκοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι και ξαναπήραν τα κτήματά τους. Έτσι, όλος ο αγροτικός πληθυσμός αναγκάστηκε να τραβηχτεί στα ορεινά.
Τεράστιες εκτάσεις στην πεδινή Κορινθία ανήκαν στον Μπέη της Κορίνθου Κιαμήλ. Χαρακτηριστικά πρέπει να αναφέρουμε τον ελαιώνα της Κορίνθου, ιδιοκτησίας Κιαμήλ Μπέη, που ξεκινούσε από την Κόρινθο και κατάληγε στο Ζευγολατιό.
Άλλο μεγάλο τσιφλίκι ήταν του Βέλου στη θέση Γιερούτσι, εκτάσεως 12000 στρεμμάτων, το οποίο το 1814 ο Αλή και Δερβής Βέη πούλησαν σε δώδεκα κατοίκους του Βέλου.
Εθνικές Γαίες
Κατά την απελευθέρωση, τα περισσότερα τσιφλίκια ήλθαν στην κυριότητα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους και αποτέλεσαν τις λεγόμενες “Εθνικές Γαίες”.
Ο μεγαλύτερος αριθμός των τσιφλικιών αυτών παραχωρήθηκε από το Ελληνικό Κράτος σε διάφορους πολέμαρχους της επανάστασης του 1821. Τη γη της πεδινής Κορινθίας, λόγω της μεγάλης παραγωγικότητας, διεκδίκησαν και πήραν τα σπουδαιότερα ονόματα της Επανάστασης, όπως οι Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης (Απόγονοι), Μπότσαρης, Νοταράς, Χελιώτης, Γιουρούκος κ.ά.
Στο Δήμο Σικυώνος, που τα όριά του έφθαναν μέχρι τη Συκιά, υπήρχαν περισσότερα από 10 τεμάχια εθνικής γης.
Από τα τεμάχια αυτά μερικά παραχωρήθηκαν σε πολέμαρχους του 1821, άλλα καταπατήθηκαν και τα υπόλοιπα μοιράστηκαν σε ακτήμονες ή δόθηκαν ως αμοιβή σε στρατιώτες.
Ο ναύαρχος Αντ. Γ. Κριεζής, που το 1842 ήταν διοικητής Κορινθίας, σε ανταμοιβή των υπηρεσιών του προς το Έθνος, απέκτησε αυτός και η οικογένειά του έκταση 100 βασιλικών στρεμμάτων σταφιδεώνος. Η έκταση αυτή βρισκόταν στο Κιάτο στην περιοχή του Αγίου Νικολάου μέχρι τον Κύριλλο. Ο Αντώνιος Κριεζής αργότερα έγινε Πρωθυπουργός του Όθωνα 1849-1854.
Την ίδια περίοδο ο Γαλαξειδιώτης Λουκάς Λαζαρής απέκτησε στο Κιάτο μεγάλη έκταση. Τα κτήματα αυτά εκτείνονταν ανατολικά του λόφου της Μαγούλας.
Το 1837 δόθηκαν τίτλοι στο Κιάτο στον Φ. Κανελλόπουλο και ίσως στον Ιωάννη Κολοκοτρώνη. Άλλοι που απέκτησαν εθνική γη, που πιθανόν να βρισκόταν μέσα στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Σικυώνος, ήσαν οι Γεώργιος Οικονόμου χωράφια 200 στρεμμάτων, Χρίστος Βλάσης μύλο, Παν. Παπαγεωργόπουλος ερείπιο μύλου και χωράφια 100 στρεμμάτων, Γεώργιος Πολυχρονιάδης εργαστήρι.
Μεγάλη έκταση από εθνική γη δόθηκε επίσης στη χήρα του παπά-Γκουζέλη από την Καρυά.
Καταπατητές
Αρκετοί ήσαν εκείνοι που, χρησιμοποιώντας πλαστούς τίτλους, προσπάθησαν να αποκτήσουν εκτάσεις από την εθνική γη. Μερικοί τα κατάφεραν.
Από τους κυριότερους καταπατητές υπήρξε ο Αρ. Ρέντης από την Κόρινθο. Ο Ματθαίος Ανδρεάδης στο βιβλίο του “Η Κορινθία κατά την Οθωνική περίοδο” αναφέρει χαρακτηριστικά: “Ο Αριστείδης Ρέντης, κάτοικος Κορίνθου, με απλό μαρτυρικό αγραμμάτων Βασιλικιωτών και με Ειρηνοδικεικό συμβόλαιο Κορίνθου, την 30 Δεκεμβρίου 1838 οικειοποιήθηκε εκατόν ογδόντα στρέμματα εθνικής γης στο Δήμο Σικυώνος, στο χείλος του Ασωπού στη θέση “Συκιά”. Συγκεκριμένα ο Αρ. Ρέντης κατηγορήθηκε, ότι έδωσε εθνική γη ως πατρική ιδιοκτησία σε πέντε Βασιλικιώτες, για να “εμφυτεύσουν εξ ημισίας σταφιδάμπελον”, ενώ ο ίδιος είχε ιδιόκτητη γη τεσσάρων στρεμμάτων”.
Πολλοί επίσης επιχείρησαν να καταπατήσουν εθνική γη κατά τη διάρκεια των διαδικασιών διανομής για την προικοδότηση ακτημόνων δημοτών. Ο Ματθαίος Ανδρεάδης αναφέρει σχετικά: “Το 1837 κάτοικοι Σικυώνος διαμαρτυρήθηκαν στη Γραμματεία επί των Οικονομικών, γιατί ο οικονομικός διευθυντής της επαρχίας διέταξε να εκποιηθούν στην περιοχή Σικυώνος εθνικές γαίες σε πολύ υψηλή τιμή. Οι τιμές αυτές δεν ήταν δυνατόν να πληρωθούν από τους κατοίκους της περιοχής και έτσι εμφανίζονται μη δημότες, τους οποίους οι κάτοικοι αποκαλούσαν “χρεώσται του δημοσίου, τινές των φαλαγγιτών και άλλοι μη εντίμου διαγωγής”.
Ο Βασιλιάς και η κυβέρνηση ακύρωσαν τη δημοπρασία και το Συμβούλιο της Επικρατείας εξετίμησε τη γη της Σικυώνας σε διάφορες τιμές, ανάλογα με τη φύση και την ποιότητά της. Ο Βασιλικός Επίτροπος κοινοποίησε την απόφαση στο Δήμο για να την δημοσιεύσει. Όλα τα τεμάχια εθνικής γης στη Σικυώνα ήσαν περίπου δέκα.
Ο Δήμος (Δήμαρχος ο Δ. Μαργαρίτης) χωρίς να γνωστοποιήσει την απόφαση, ζήτησε για τον εαυτό του τα τέσσερα από τα δέκα τεμάχια πρώτης ποιότητας σε χαμηλότερη τιμή. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μόλις πληροφορήθηκαν, ότι η Κυβέρνηση θα έστελνε γεωμέτρη, για να καταμετρήσει τη γη και να τη διαιρέσει σε μικρά τεμάχια, προκειμένου να προικοδοτηθεί έκαστος δημότης, συνεννοήθηκαν με άλλους μη δημότες και στη στιγμή διένειμαν μεταξύ τους τη γη! Έτσι κατέλαβαν “άλλος πεντήκοντα και άλλος εβδομήκοντα στρέμματα” τα οποία και εφύτευσαν μερικά, ενώ άλλα πωλούσαν σε μη δημότες, όπως Κλημενταίους και Φωναϊτοκαμπίτες. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, “εκ των οποίων συμβούλων οι πλειότεροι, εσχάτως κατετάχθηκαν ως δημόται εις τον Δήμον, δια μόνην ιδιοτέλειαν και πώς έγιναν σύμβουλοι οι ίδιοι γνωρίζουν, ο δήμαρχος και οι πάρεδροι ενός εκάστου χωρίου του δήμου Σικυώνος”.
Οι αδικημένοι δημότες Σικυώνος απευθύνθηκαν στην κυβέρνηση και ζήτησαν να κατανεμηθούν οι εθνικές γαίες σε ίσες μερίδες.
Όσο γαλαντόμο όμως, υπήρξε το Κράτος προς τους πολέμαρχους της Επανάστασης, αλλά και μερικούς με αμφίβολη προσφορά στον εθνικό αγώνα, τόσο μίζερο φάνηκε προς τους ακτήμονες πτωχούς χωρικούς. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε, ότι στους υπηρετούντες στρατιώτες την περίοδο εκείνη δινόταν για ένα χρόνο θητείας τους ένα στρέμμα γης.
Comments