ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πρώτες, θαμπές αχτίδες αισιοδοξίας για την φωτιά στην Κόρινθο (ΦΩΤΟ-VIDEO)

1

Είναι 18.05 της Πέμπτης, 23 Ιουλίου 2020. Έχουν συμπληρωθεί ήδη 36 ώρες από την στιγμή που ξέσπασε η πρώτη σπίθα στην μεγάλη φωτιά που κατακαίει τον δήμο Κορινθίων. Είμαστε δυόμιση περίπου ώρες πριν δύσει ο ήλιος και σταματήσουν οι υπερπτήσεις των εναέριων μέσων (θα συμπληρώσουν 15ωρο συνεχών ρίψεων οι πιλότοι) και η εικόνα φαίνεται να ξεκαθαρίζει.

Αν και οι συνεχείς εναλλαγές της φοράς του ανέμου δεν επιτρέπουν την πολυτέλεια μιας ασφαλούς πρόγνωσης, οι πρώτες αχτίδες ελπίδας ότι η φωτιά τελικά θα ελεγχθεί αχνοφαίνονται. Η εικόνα στα μέτωπα της πυρκαγιάς -με εξαίρεση την Ντράσσα και το Αλαμάνο- είναι πως αυτή βρίσκεται σε ύφεση (αυτή την στιγμή που μιλάμε) και αν δεν υπάρξουν φαινόμενα έντασης των ανέμων που θα αναζωπυρώσουν τα μέτωπα, δεν αποκλείεται το αποψινό βράδυ να κυλήσει ήσυχα. Και αύριο πάλι, με το πρώτο φως, οι νέες πτήσεις αεροπλάνων και ελικοπτέρων και η αναμενόμενη μείωση της έντασης των ανέμων θα καταφέρουν τελικά να θέσουν την φωτιά υπό έλεγχο.

Καθώς κινηθήκαμε περιμετρικά του μετώπου (από τα Λουτρά της Ωραίας Ελένης μέχρι τα σύνορα Σολομού-Χιλιομοδίου) αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι χαμηλά, στους πρόποδες των Ονίων, η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη. Τα μέτωπα παραμένουν, βέβαια, πολλά, όμως η ένταση της φωτιάς έχει μειωθεί καθώς την τελευταία ώρα έχει μειωθεί κάπως και η ένταση των ανέμων.

Οι δύο πιο επικίνδυνες εστίες αυτή την στιγμή είναι στην Ντράσσα, όπου η φωτιά πλέον απειλεί τον οικισμό, και το Ρυτό (το οποίο επίσης εκκενώθηκε), ανατολικά και το Αλαμάνο, δυτικά. Εκεί επιχειρούν τις τελευταίες ώρες τα εναέρια μέσα, με την ελπίδα ότι σε συνδυασμό με την μείωσης της έντασης των ανέμων θα ελέγξουν την φωτιά στα δύο αυτά μέτωπα.

Ακολουθούν απογευματινές φωτογραφίες

Κεχριές Κορινθίας, πάνω από το στρατόπεδο. Απο εδώ ξεκίνησε η συμφορά.
Εικόνες από τον οικισμό Ντράσσα, το απόγευμα της Πέμπτης, μετά την αναζωπύρωση της φωτιάς και την εκκένωση του οικισμού
Όρος Όνια, στην κορυφή οι καπνοί παραμένουν πυκνοί
Αλαμάνο και Αθίκια στο βάθος
Η φωτιά στα νοητά σύνορα Χιλιομοδίου – Σολομού, πίσω από την Φανερωμένη.

Αίτημα Νανόπουλου να κηρυχθεί ο δήμος σε κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”

Previous article

Ενεργοποίηση της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping της ΕΕ για χαρτογράφηση της περιοχής Κεχριές

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] σήμερα, θα τεθεί υπό έλεγχο. Τα σημάδια που ήταν ορατά απο χτές επιβεβαιώθηκαν, οι άνεμοι κόπασαν (σήμερα το πρωί η […]

Comments are closed.