ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Τα 124 κρούσματα, τα τρία στην Κορινθία και το μπάχαλο με το Κιάτο

1

124 νέα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο ΕΟΔΥ, χωρίς σε αυτά να περιλαμβάνεται κάποιο κρούσμα από την Κορινθία. Ωστόσο, το μυστήριο για το τι πραγματικά συμβαίνει στο Κιάτο, παραμένει, μετά τις πληροφορίες και τις φήμες, οι οποίες από το πρωί κάνουν αναφορά για θετικά κρούσματα κορονοϊού.

Οι πληροφορίες αυτές ενέπλεξαν και το νοσοκομείο Κορίνθου, ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κορίνθου Χρυσοβαλλάντης Μέλλος, ο οποίος μίλησε στο Korinthostv, όσο και ο διοικητής του νοσοκομείου Γρηγόρης Καρπούζης που μίλησε στο Korinthia.net.gr διέψευσαν κατηγορηματικά ότι στο νοσοκομείο υπάρχει αυτή τη στιγμή, έστω και ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Ωστόσο, αυτό που είναι γεγονός είναι πως πολλά τεστ έχουν γίνει σε ιδιωτικά ιατρεία και μικροβιολογικά εργαστήρια. Σε ένα εξ αυτών -σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Korinthia.net.gr- σήμερα βρέθηκαν τρία θετικά δείγματα -δύο από το Κιάτο και ένα από άλλη περιοχή. Το ρεπορτάζ του korinthia.net.gr επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΙΣΚ Χρυσοβαλάντης Μέλλος μιλώντας στο e-korinthos.

Γιατί συμβαίνει όλο αυτό το μπάχαλο

Όλο αυτό το …μπάχαλο και το όργιο φημών που έχει δημιουργηθεί, μάς δίνει την ευκαιρία να δούμε πως ακριβώς λειτουργεί το σύστημα που συχνά δημιουργεί παρανοήσεις.

Αυτό που θα πρέπει όλοι να γνωρίζουν είναι πως στην Κορινθία, όπως και σε κάθε νομό, αποτελέσματα προκύπτουν σε διαφορετικούς χρόνους και από τέσσερις διαφορετικές πηγές: από το Νοσοκομείο, από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (αφορούν κυρίως τις ήπιες περιπτώσεις και τις ιχνηλατήσεις), από τα μεγάλα και μικρά ιδιωτικά κέντρα του νομού και από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Να πούμε εδώ, ότι μία από αυτές τις κινητές μονάδες στην Κορινθία -στο σύνολο τέσσερις-, πραγματοποίησε χθες 43 ελέγχους στο Ξυλόκαστρο, έστειλε τα δείγματα στην Αθήνα και τα αποτελέσματα θα προκύψουν το αργότερο μέχρι αύριο.

Κάθε βράδυ το Νοσοκομείο Κορίνθου γνωρίζει επακριβώς τα αποτελέσματα όσων τεστ έγιναν την ίδια μέρα (μέχρι τις 12 το μεσημέρι) από το ίδιο το Νοσοκομείο, αλλά και όσων τεστ έχουν προκύψει (την προηγούμενη μέρα) από τις ιχνηλατήσεις στο Κέντρο Αιμοδοσίας ή στα ιδιωτικά κέντρα. Αντίθετα, τα πιθανά κρούσματα που βρίσκει το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, δεν περιέρχονται σε γνώση του Νοσοκομείου.

Γιατί ο ΕΟΔΥ, έβγαλε, λοιπόν, σήμερα “0” κρούσματα; Πρώτα απ όλα οι ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ περιλαμβάνουν λήψεις της προηγούμενης μέρας που οδηγούν σε αποτελέσματα την τρέχουσα. Άρα -θεωρητικά- τα τρία κρούσματα που προαναφέραμε (και όποια άλλα -ενδεχομένως- προκύψουν στην τελική καταμέτρηση της ημέρας από όλες τις πηγές που προαναφέραμε) θα πρέπει να εμφανιστούν αύριο. Επιπροσθέτως το Τμήμα Τύπου & Επικοινωνίας του ΕΟΔΥ, δεν ξεκαθαρίζει το τοπίο σε ενεστώτα χρόνο καθώς η πληροφόρηση που παρέχει, αφενός είναι με το σταγονόμετρο και αφετέρου με γενικά στοιχεία. Ως αποτέλεσμα έχει περισσότερο να θολώνει την κατάσταση της ενημέρωσης, πέραν της καθιερωμένης ημερήσιας αναφοράς.

Αλλά ούτε αυτό είναι βέβαιο, από την στιγμή που τα κρούσματα βεβαιώθηκαν σε ιδιωτικά κέντρα, καθώς υπάρχει περίπτωση να υπάρξει κι άλλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση. Κι αυτό γιατί πλέον πολλά μικρά μικροβιολογικά εργαστήρια αναλαμβάνουν να κάνουν τεστ Covid. Ωστόσο, επειδή δεν έχουν την ανάλογη τεχνολογική υποδομή αυτά τα τεστ στέλνονται σε μεγαλύτερα ιδιωτικά κέντρα, ή στο Νοσοκομείο Κορίνθου. Στην συνέχεια τα τεστ επιστρέφουν στο μικροβιολογικό εργαστήριο που έκανε την λήψη, καθώς, εδώ και λίγο καιρό την αναγγελία των κρουσμάτων την κάνει ο γιατρός που έκανε την λήψη του δείγματος, δηλαδή ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας, δηλαδή το μικροβιολογικό εργαστήριο.

Αυτό, συχνά, καθυστερεί να κάνει την ανακοίνωση, προκειμένου να ενημερώσει πρώτα τον φορέα, είτε να μην την κάνει καθόλου, αν τον πιέσει ο πελάτης-φορέας -αναλαμβάνοντας όμως ένα μεγάλο ρίσκο.

Εδώ ακριβώς δημιουργείται και το μπλεγμένο κουβάρι, στην περίπτωση του Κιάτου. Όπως φαίνεται κάποιοι θέλησαν να κάνουν -μέσω ιδιωτικών κέντρων- τεστ, προκειμένου να δουν αν είναι θετικοί. Έχοντας τα αποτελέσματα στα χέρια τους, συζήτησαν την κατάστασή τους με τρίτους, και η συνέχεια θυμίζει το σπασμένο τηλέφωνο.

Ισχύς, που όμοιά της δεν έχεις ξαναδεί. Παρακολουθήστε ΖΩΝΤΑΝΑ το Samsung Event τώρα

Previous article

Βηρυτός: Σε δέκα δευτερόλεπτα χάθηκε το Παρίσι της Ανατολής (φωτο)

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] 153 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τρία από αυτά, όπως σας είχε ενημερώσει από χτες το Korinthia.net.gr, είναι στο νομό μας (δείτε εδώ το σχετικό θέμα). […]

Comments are closed.