ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Η ανοιχτή πληγή του ΧΥΤΑ Κιάτου – το ιστορικό και οι επόμενες κινήσεις (φωτό)

0

Τα σοβαρά προβλήματα που αναδεικνύονται για τον δήμο Σικυωνίων εξ αιτίας της συνεχιζόμενης λειτουργίας του ΧΥΤΑ Κιάτου αναδεικνύονται σε επιστολή με παραλήπτη τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά. Στην επιστολή που υπογράφει ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Σικυωνίων, Νίκος Ζαχαρόπουλος, περιγράφεται το ιστορικό της κατάρρευσης του ΧΥΤΑ που εξελίσσεται σε υγειονομική βόμβα και ζητείται η παρέμβαση του υφυπουργού για να δρομολογηθεί λύση, καθώς όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “το σοβαρό αυτό ζήτημα, όσον αφορά την επίλυσή του, υπερβαίνει τις δυνατότητες του επικεφαλής και συνολικά της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν ανίκανοι και ανήμποροι να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις“.

Ειδικότερα στην επιστολή αναφέρεται:

-Προς Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά.
κ. Υφυπουργέ κατ αρχή σας εύχομαι ολόψυχα υγεία και καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.

– Σχετικά με τη λειτουργία του ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων, την μεγάλη τοξική βόμβα της περιοχής μας, σας γνωρίζω τα παρακάτω:
-Πριν από [6] περίπου χρόνια, κατόπιν καταγγελιών και όχι μόνο, υπήρξε, λόγω κορεσμού και έντονων ανθυγιεινών καταστάσεων, διακοπή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων και άμεση αντίδραση των αρμοδίων αρχών. Το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου [υπ άριθ.48844/495-από 21-8-2014 έγγραφο] επέβαλε πρόστιμο 1.500.000 ευρώ στο Δήμο Σικυωνίων-ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου, για τους παρακάτω λόγους:
Α] Λειτουργία χωρίς απόφαση έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.
Β] Μη τήρησης προδιαγραφών λειτουργίας ΧΥΤΑ και
Γ] Διαπίστωση επιφανειακής ροής στραγγισμάτων πλησίον της κοίτης του ποταμού Ελισσώνα που προέρχονταν από το ΧΥΤΑ και με φυσική ροή κατέληγαν στον παρακείμενο ποταμό και εν συνεχεία κατέληγαν στην θάλασσα, στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.

-Η ροή των στραγγισμάτων αυτών συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με όλες τις συνέπειες στα σοβαρά ζητήματα της υγείας των πολιτών, την μόλυνση του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
-Έκτοτε τα αστικά απορρίμματα του ευρύτερου Δήμου Σικυωνίων, όπως έχει ανακοινωθεί από τον Δήμο, απορρίπτονται στο ΧΥΤΑ του Δήμου Ξυλοκάστρου.

-Παρά ταύτα η Δημοτική αρχή του Δήμου Σικυωνίων δεν συμμορφώθηκε απόλυτα με τις αποφάσεις των αρμοδίων Υπηρεσιών της Περιφέρειας και κατά καιρούς έθετε σε λειτουργία τον ΧΥΤΑ του Δήμου Σικυωνίων, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις, με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των πολιτών, τη προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα.
-Να υπογραμμισθεί εδώ ότι τα στραγγίσματα των τοξικών αποβλήτων που προέρχονται από τον ΧΥΤΑ, με φυσική ροή, διοχετεύονται στον ποταμό Ελισσώνα ο οποίος διασχίζει την Κοινότητα Μουλκίου και τον Οικισμό Τραγάνας με κατάληξη το Κορινθιακό κόλπο, στο κέντρο της πόλης του Κιάτου.

-Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας, με την υπ αριθ. 59625/1135 από 17-5-2916 απόφασή της επέβαλε εκ νέου πρόστιμο [10.000] ΕΥΡΩ, ως διοικητική κύρωση, για την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κιάτου, με το σκεπτικό που αναφέρεται σ αυτή, ήτοι:
α] Εντός του χώρου του ΧΥΤΑ και κυρίως στο πρανές του υπήρχαν εστίες καπνού προερχόμενες από τον όγκο των απορριμμάτων.
β] Στο όριο του οικοπέδου του ΧΥΤΑ υπήρχε διαρροή υγρών αποβλήτων [στραγγίδια] προερχόμενα από τον όγκο των απορριμμάτων και
-γ] Τα εξερχόμενα υγρά απόβλητα [στραγγίδια] πέρναγαν κάτω από τον αγροτικό δρόμο μέσω πλαστικού σωλήνα με κατεύθυνση προς τον Ελισσώνα ποταμό προκαλώντας τη ρύπανση τόσο του εδάφους όσο και του ποταμού.

Κ. Υφυπουργέ το σοβαρό αυτό ζήτημα, όσον αφορά την επίλυσή του, υπερβαίνει τις δυνατότητες του επικεφαλής και συνολικά της Δημοτικής αρχής του Δήμου Σικυωνίων, που όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν ανίκανοι και ανήμποροι να δώσουν τις απαιτούμενες λύσεις.
Επί πλέον, λόγω της μη αποκατάστασης του ΧΥΤΑ, επαπειλείται η επιβολή δυσβάστακτων προστίμων από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ε.Ε.

-Το θέμα αυτό είναι πολύ σοβαρό και άμεσα πρέπει να επιλυθεί, γιατί αφορά αυτή καθ’ εαυτή την υγεία των πολιτών που είναι εκτεθειμένη όλα αυτά τα χρόνια σε σοβαρό κίνδυνο. Παράλληλα προκύπτουν σοβαρά προβλήματα με τη προστασία του Περιβάλλοντος και τη προστασία του υδροφόρου ορίζοντα.
-Η συμβολή σας στην επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος, όπως σας ενημέρωσα και κατ ιδίαν, θα είναι καθοριστική και θα σας πιστωθεί από τους πολίτες της περιοχής, οι οποίοι υπομένουν και αναμένουν μια [10][ ετία την αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Κιάτου.

Καβάλα: Η 9χρονη Σουζντέλ από τη Συρία διακρίθηκε σε διαγωνισμό παραμυθιού

Previous article

6 Αυγούστου 1945 το αμερικανικό βομβαρδιστικό Enola Gay ρίχνει την πρώτη ατομική βόμβα στην Χιροσίμα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.