ΙΣΤΟΡΙΑΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

27 Αυγούστου 1896: Ο πιο σύντομος καταγεγραμμένος πόλεμος στην σύγχρονη ιστορία.

0

Υπάρχει ένας πόλεμος στην ιστορία η περιγραφή του οποίου θα μπορούσε να γίνει μονόστηλο και μέσα σε αυτό δεν υπάρχει το παραμικρό ίχνος υπερβολής, μιλάμε άλλωστε, για έναν πόλεμο που έγινε στις 27 Αυγούστου 1896 και διήρκεσε μόλις 38 λεπτά! Τόσο άντεξε η άμυνα του παλατιού της Ζανζιβάρης, στην Ανατολική Αφρική που ανήκει σήμερα στην Τανζανιας, απέναντι στα κανόνια του πυροβολικού της Μεγάλης Βρετανίας.

Όλα ξεκίνησαν δύο μέρες πριν με τον θάνατο του Σουλτάνου της Ζανζιβάρης Hamad bin Thuwaini ο οποίος έχαιρε της εμπιστοσύνης των Βρετανών. Ο ξάδερφος του Khalid bin Barghash (που πιθανώς δηλητηρίασε τον Hamad) εκμεταλλεύτηκε το κενό της ισχύος και αυτοανακηρύχθηκε διάδοχος του σουλτανάτου. Οι Βρετανοί, ωστόσο, δεν αναγνώρισαν τις αξιώσεις του νέου σουλτάνου επικαλούμενοι μία συνθήκη του 1866, σύμφωνα με την οποία κάθε νέος μονάρχης της Ζανζιβάρης έπρεπε να λάβει τις ευλογίες του Λονδίνου.

Για τον λόγο αυτό απαίτησαν την παραίτηση του Σουλτάνου και επέδωσαν τελεσίγραφο το οποίο έληξε στις 9 το πρωί της 27ης Αυγούστου. Πριν ακόμα λήξη το τελεσίγραφο άρχισαν τις πολεμικές προετοιμασίες. Παρέταξαν μπροστά από το λιμάνι της Ζανζιβάρης πέντε πολεμικά πλοία και άρχισαν να αποβιβάζουν πεζοναύτες στη στεριά. Αντίθετα το παλάτι υπερασπίζονταν 2.800 Ζανζιβαρινοί οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν επιστρατευτεί από τον τοπικό πληθυσμό και είχαν στη διάθεση τους μερικά πολυβόλα και λιγότερα όπλα του πυροβολικού.

Στις 08:30 ένας αγγελιοφόρος του Χαλίντ ανακοίνωσε ότι «Δεν έχουμε πρόθεση να κατεβάσουμε την σημαία μας και δεν πιστεύουμε ότι θα ανοίξετε πυρ εναντίον μας». Οι Βρετανοί απάντησαν ότι «Δεν θέλουμε να ανοίξουμε πυρ, αλλά αν δεν κάνετε ότι ζητήσαμε θα το κάνουμε σίγουρα».

Το τελεσίγραφο έληξε στις 9 το πρωί.

Δυο λεπτά μετά το πέρας της προθεσμίας, τα πέντε πολεμικά πλοία του βρετανικού ναυτικού ξεκίνησαν να βάλουν κατά των αμυντικών θέσεων της πόλης. Μέσα σε λίγα λεπτά το χαρέμι και μεγάλο μέρος του παλατιού ισοπεδώθηκαν. Ο σουλτάνου κατέφυγε στο γερμανικό προξενείο και από εκεί φυγαδεύτηκε στην Τανγκανίκα (γερμανική αποικία).

Σε λιγότερο από μία ώρα ο πόλεμος είχε τελειώσει. Το σουλτανάτου μετρούσε περίπου 500 νεκρούς ενώ οι Βρετανοί είχαν μόλις έναν τραυματία. Οι νικητές εγκαθιστούν στο θρόνο τον αγγλόφιλο Hamoud bin Mohammed και απαγορεύουν την δουλεία. Η Ζανζιβάρη θα παραμείνει βρετανικό προτεκτοράτο μέχρι το 1964. Ενώ το επεισόδιο μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία κλασική σύγκρουση Δαβίδ-Γολιάθ, δεν είχε αντίστοιχη έκβαση… Μάριος

Πηγή: Chronica Historica Χρήστος Σ.

8eCUgvCwsa

Ιστορική κίνηση από τους Μπακς του Αντετοκούνμπο: Δεν κατεβαίνουν να παίξουν, διαμαρτυρόμενοι για την αστυνομική βία στις ΗΠΑ

Previous article

Το Find My Mobile της Samsung πλέον λειτουργεί ακόμα κι όταν η συσκευή είναι εκτός δικτύου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.