ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολιτικό και Οικονομικό Ημερολόγιο 03-09-2020

0

ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

Σε ρυθμούς Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης –αλλά, χωρίς Έκθεση- κινείται από σήμερα και για όλο τον Σεπτέμβριο το πολιτικό φάσμα. Μπορεί τα περίπτερα να μην στήθηκαν, όμως σύμπαντες οι πολιτικοί αρχηγοί θα επισκεφτούν την πόλη, κατά την διάρκεια του μήνα. Το εναρκτήριο λάκτισμα δίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός που θα επισκεφτεί σε ταξίδι αστραπή την πόλη, για τις προπαρασκευαστικές συσκέψεις με τους φορείς της, εν όψει του Thessaloniki Helexpo Forum. Την επόμενη εβδομάδα (Παρασκευή 11/9) ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην πόλη για την καθιερωμένη ομιλία το Σάββατο 12/9 (σε ακροατήριο αυστηρά επιλεγμένων 50 ατόμων), ενώ την Κυριακή (13/9) θα γίνει η συνέντευξη Τύπου με φυσική παρουσία κάποιων δημοσιογράφων, αλλά με τους περισσότερους εκπροσώπους Τύπου να υποβάλλουν τις ερωτήσεις τους, μέσω τηλεδιάσκεψης.

ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΧΑΜΗΛΟ ΤΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ ΤΟΥ 10ΕΤΟΥΣ ΟΜΟΛΟΓΟΥ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε χτες η έκδοση του 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα, η οποία απέφερε 2,5 δις ευρώ, ενισχύοντας τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Οι συνολικές προσφορές από περισσότερους των 300 επενδυτών ξεπέρασαν τα 18 δις (!) ευρώ. Το ενδιαφέρον είναι πως το τελικό επιτόκιο (1,187%) είναι το χαμηλότερο που έχει πετύχει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, ένα μάλλον σαφές δείγμα ότι παρά την κρίση της πανδημίας, την ύφεση και την αβεβαιότητα η ελληνική οικονομία διαθέτει ακόμα επαρκή αξιοπιστία
Με την κίνηση αυτή στις αρχές του μήνα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) πρόλαβε τις επόμενες εκδόσεις χρέους από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά κυρίως τις επικείμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τα οικονομικά στοιχεία του Β΄ Τριμήνου.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

«Με τις πρώτες σταγόνες της βροχής σκοτώθηκε το καλοκαίρι», λέει ο ποιητής. Και μπορεί να μην έχει πέσει ακόμα ούτε σταγόνα –τουναντίον οι θερμοκρασίες είναι υψηλές- αλλά το πολιτικό καλοκαίρι βάζει τελεία την Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου με την συζήτηση που θα διεξαχθεί στην Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, και κεντρικό θέμα την πανδημία. Το σχετικό αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση με θέμα τον κορονοϊό είχε κατατεθεί από τη Φώφη Γεννηματά και έγινε αποδεκτό, με τη συζήτηση να ορίζεται τελικά για την 7η του μηνός στις 5 το απόγευμα. Είναι προφανές, όμως, ότι η συζήτηση δεν πρόκειται να περιοριστεί στην υγειονομική κρίση και την διαχείρισή της, αλλά θα επεκταθεί και σε άλλους τομείς, όπως η οικονομία και τα εθνικά θέματα.

ΕΥΡΥΣ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ

Τις αλλαγές τις οποίες θέλει να επιβάλλει στον κομματικό μηχανισμό επιβεβαίωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που έγινε χτες. Οι αλλαγές αφορούν τον γραμματέα του κόμματος, θέση για την οποία προορίζεται ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να μετακομίζει στην  θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Τον τομέα της Οικονομίας θα αναλάβει κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς ο Νίκος Παππάς καλείται να φύγει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Τέλος για την νευραλγική θέση του Εκπροσώπου Τύπου ασκούνται πιέσεις στον Νάσο Ηλιόπουλο, ο οποίος, πάντως, δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα πρόθυμος να την αποδεχτεί. Όλα, πάντως, θα επισημοποιηθούν στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ Η ΕΛΛΑΔΑ

Βελτιώνεται σταθερά η θέση της Ελλάδας στην απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, χάρη και στην χρηματοδότηση από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συγκεκριμενα, τον Ιούλιο 2020, η Ελλάδα έχει ανέβει στην 8η θέση (με ποσοστό απορρόφησης 56%), από τη 12η θέση, με ποσοστό 38%, τον Ιούλιο 2019. Στις ενδιάμεσες πληρωμές, η Ελλάδα εμφανίζεται στην 13η θεση (με ποσοστό 44%) ενώ τον Ιούλιο του 2019 ήταν 18η θέση με ποσοστό 38%.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ «ΕΚΟΨΑΝ» ΤΙΣ ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ

Λέγαμε χτες για την σκέψη του υπουργείου Εργασίας να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να αναπληρώσουν την αναρρωτική, υποχρεωτική άδεια λόγω κορονοϊού με απλήρωτη, υπερωριακή απασχόληση. Οι σφοδρές αντιδράσεις που προκλήθηκα έφεραν δεύτερες σκέψεις στο υπουργείο, το οποίο προσανατολίζεται πλέον στην τροποποίηση (έως ένα βαθμό) της διάταξης. Σύμφωνα με τις νέες αποφάσεις του υπουργείου, οι μισές ημέρες της καραντίνας θα επιβαρύνουν τον εργοδότη και οι άλλες μισές τον εργαζόμενο, ενώ οι υπερωρίες δε θα υπερβαίνουν τη μία ώρα ημερησίως.

Σεισμοί: Ξενάγηση στα… μυστικά των ρηγμάτων της Περαχώρας

Previous article

Τρόμος στον Περιφερειακό δρόμο Χαλκίδα – Σχηματάρι, πήγαινε ανάποδα για 13 χιλιόμετρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.