Τι συζήτησαν ο υπουργός Άμυνας με την Γαλλίδα ομόλογό του – Πληροφορίες μιλούν για δύο φρεγάτες Φρεμ, ως ενδιάμεση λύση μέχρι να καταλήξουν οι συζητήσεις ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι – Όλα είναι υπό συζήτηση, δηλώνουν από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας
Πληροφορίες για δύο υπερσύγχρονες φρεγάτες που δανείζει η Γαλλία στην Ελλάδα δημοσιεύουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Το ζήτημα φαίνεται ότι συζητήθηκε στην τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου με τη Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για δύο γαλλικές φρεγάτες FREMM, που ναυπηγήθηκαν αντιστοίχως ως «Αλσατία» και «Λωρένη» το 2019. Αυτή τη στιγμή, οι φρεγάτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο δοκιμών και διαθέτουν υπερσύχρονα συστήματα αεράμυνας περιοχής, κάτι που ενδιαφέρει το Πολεμικό Ναυτικό. Εξαιρετικές επιδόσεις φαίνεται ότι έχουν και στον αντιυποβρυχιακό πόλεμο.
Παράλληλα, διαθέτουν μεγάλη ταχύτητα που φτάνει τους 27 κόμβους ενώ μπορούν να φέρουν συστήματα που θέλει το πολεμικό ναυτικό και για τα οποία έχουν συζητήσει και για τις φρεγάτες Μπελαρά.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, οι δύο φρεγάτες δεν αποκλείεται να παραχωρηθούν με τη μορφή δανεισμού ως ενδιάμεση λύση μέχρι η Αθήνα να καταλήξει σε συζητήσεις για τις φρεγάτες με τις οποίες θα ενισχύσει το πολεμικό ναυτικό.
Ωστόσο από το υπουργείο Αμυνας η πληροφορία δεν επιβεβαιώνεται, αλλά ούτε και διαψεύδεται, με ανώτερα στελέχη να δηλώνουν ότι όλα είναι ακόμη υπό συζήτηση για το τι θα γίνει με τα πολεμικά πλοία.
Παράλληλα στις προτεραιότητες του υπουργείου Άμυνας βρίσκεται η αναβάθμιση και η συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών C130 και C27 τα οποία έχουν νευραλγικό ρόλο στις ένοπλες δυνάμεις για την μεταφορά προσωπικού αλλά και εξοπλισμού στα νησιά.
Τα σενάρια για πιθανή παραχώρηση δύο φρεγατών από τη Γαλλία στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, δημοσιεύονται στη γαλλική ιστοσελίδα που ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, meta-defense.fr. Οι συγκεκριμένες φρεγάτες, που κατασκευάζονται από κοινού με την Ιταλία, φέρουν οπλισμό που τις καθιστά ικανότερες να διεξάγουν αντιαεροπορικές, παρά ανθυποβρυχιακές αποστολές.
Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η γαλλική ιστοσελίδα δεν έχουν προς το παρόν επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή.
Τι συζητήθηκε για τα Ραφάλ
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και για τα 18 Ραφάλ για τα οποία ενδιαφέρεται η Αθήνα. Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η αναλογία νέων προς μεταχειρισμένα. Επίσης, συζητήθηκε και το δόγμα αμυντικής συνδρομής το οποίο προβλέπει την στρατιωτική υποστήριξη της μιας χώρας στην άλλη σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής.
Οι δύο υπουργοί μίλησαν επίσης και για το αεροπλανοφόρο Σαρλ Ντε Γκωλ και το ενδεχόμενο διενέργειας κοινών ασκήσεων όταν αυτό θα βρίσκεται στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο.
Comments