ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Ένα βήμα πριν το lockdown τα νοσοκομεία – “Φράκαρε” ο Ευαγγελισμός, παραιτήθηκαν γιατροί στη Νίκαια

0

Ο κορωνοϊός καλπάζει στην Αττική με τα στοιχεία, από όλες τις πλευρές, να προκαλούν ανησυχία και να χτυπούν καμπανάκια για την κατάσταση που διαμορφώνεται. Χθες μόνο ανακοινώθηκαν 210 κρούσματα στην Αττική, συνεχίζοντας το σερί των σταθερά τριψήφιων αριθμών τελευταία.

Κατά την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, περιέγραψε στοιχεία ανησυχητικά, όπως ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι διασωληνωμένοι έχει διαρκώς αυξητικές τάσεις, κάτι που είναι ένα από τα σημεία της πανδημίας που προβληματίζει. Αναφέρθηκε ακόμη στο μέσο όρο των θανάτων καθημερινά, που έχει φθάσει στους 5, αριθμό που πλησιάζει τον αντίστοιχο μέσο όρο του πρώτου κύκλου της πανδημίας.

Ισως το πιο ανησυχητικό στοιχείο, ωστόσο, είναι το «φρακάρισμα» που παρατηρείται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

Τον τόνο έδωσε σήμερα η Πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνας-Πειραιά Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Έχουν ξεκινήσει να εκκενώνονται ΜΕΘ που δεν ήταν Covid-19 για να μετατραπούν και αυτές σε Covid-19», είπε εξηγώντας ότι η αρχή θα γίνει σήμερα από το νοσοκομείο Αττικόν, ενώ θα ακολουθήσει το Γεννηματά και άλλα νοσοκομεία.

Και δίνοντας μια ακόμη πιο δραματική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί με τον κορωνοϊό στην Αττική, η κυρία Παγώνη αποκάλυψε: «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19». Χαρακτηριστική ήταν και η εικόνα που έδωσε για την τελευταία εφημερία του Ευαγγελισμού: «Εφημερεύαμε προχθές. Τα περιστατικά που μπήκαν Covid-19, τα μισά διασωληνώθηκαν. Αυτό σημαίνει ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά».

Στον Ευαγγελισμό τα τακτικά χειρουργεία έχουν μειωθεί κατά 50%, στη ΜΕΘ η πληρότητα αγγίζει το 100% και ο αριθμός εισαγωγών είναι πολλαπλάσιος από τον αντίστοιχο των εξαγωγών με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες υπερφόρτωσης. Με άλλα λόγια ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει.

Ολα αυτά περιγράφονται σε επιστολή «κραυγή αγωνίας» που συνέταξαν την περασμένη Δευτέρα διευθυντές σε κλινικές κλειδιά του Ευαγγελισμού.

Στην επιστολή τους, οι γιατροί του Ευαγγελισμού περιγράφουν την πίεση που δέχεται το νοσοκομείο και τονίζουν στην επιστολή τους πως «η προσέλευση των ασθενών Covid-19 έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά σταθερής υπερφόρτωσης σε κοινές νοσηλείες και σε νοσηλείες ΜΕΘ. Ταυτόχρονα, η ζήτηση παροχής υπηρεσιών για άλλες παθήσεις δεν έχει καμφθεί, όπως συνέβη την άνοιξη, σε αρκετές περιπτώσεις δε, ιδίως, νεοπλασματικών περιστατικών και ανοσιακών παθήσεων, είναι πιο επιτακτική».

Σε ακόμη πιο δραματικό τόνο, σημειώνουν πως η κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα πως «απέχουμε ελάχιστα από τη δημιουργία συνθήκων αδυναμίας παροχής υπηρεσιών ορθής ιατρικής και από την εγκατάσταση δυσλειτουργιών που μπορούν να προκαλέσουν αλυσίδα διαδοχικών αρνητικών εξελίξεων στο νοσοκομείο και στο ΕΣΥ γενικότερα».

Την αγωνία τους χθες εξέφρασαν και οι γιατροί του νοσοκομείου Νίκαιας δηλώνοντας ότι αδυνατούν να νοσηλεύσουν άλλα επιβεβαιωμένα και ύποπτα κρούσματα που προκαλεί ο κορωνοϊός, με τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου, αλλά και την υπεύθυνη της πτέρυγας Covid-19 να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αύξηση των κλινών που νοσηλεύουν θετικά κρούσματα και συγκεκριμένα, από 30 κλίνες (12 θετικών και 18 υπόπτων που διέθετε το νοσοκομείο μέχρι το Σάββατο 19/9/2020) σε 40 κλίνες (30 θετικών και 10 υπόπτων) προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ανάγκες νοσηλείας του λεκανοπεδίου.

Το 2035 θα πετάξει το πρώτο αεροπλάνο με υδρογόνο

Previous article

Αποζημιώσεις 37 εκατομμυρίων για τον Ιανό

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.