ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε «λίμνη Τραμπ» θα μετονομαστεί λίμνη στο βόρειο Κόσοβο

0

Το όνομα του Αμερικανού προέδρου θα λάβει η λίμνη Γκάζιβοντε στο βόρειο Κόσοβο, με τη σερβική κοινότητα του Κοσόβου να εκφράζει έτσι την ευγνωμοσύνη της στον Αμερικανό πρόεδρο για την συμβολή του στην επίτευξη συμφωνίας οικονομικής συνεργασίας Σερβίας-Κοσόβου που υπεγράφη στις 4 Σεπτεμβρίου στον Λευκό Οίκο. Η διαφιλονικούμενη λίμνη, την οποία διεκδικούν Σερβία και Κόσοβο θα ονομάζεται πλέον «λίμνη Τραμπ», κάτι το οποίο αποφάσισαν οι Σέρβοι του βόρειου Κοσόβου, που την ελέγχουν διοικητικά.  

Η εκδήλωση της ευγνωμοσύνης των Σέρβων στο βόρειο Κόσοβο προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ δεν περιορίστηκε μόνο στην μετονομασία της λίμνης, καθώς το όνομα του Αμερικανού προέδρου δόθηκε και σε μία γέφυρα στον αυτοκινητόδρομο που συνδέει το Βελιγράδι με την Πρίστινα. «Πρόεδρε Τραμπ οι Σέρβοι του Κοσόβου σας ευχαριστούν που φέρατε την ειρήνη» αναγράφεται στο πανό που αναρτήθηκε στην γέφυρα.

Η μετονομασία της λίμνης Γκάζιβοντε σε «λίμνη Τραμπ» βρίσκει σύμφωνη και την πολιτική ηγεσία του Κοσόβου. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Αβντουλάχ Χότι με ανάρτησή του στο Facebook χαιρετίζει την κίνηση αυτή επισημαίνοντας την σημασία που έχει η εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων με την Σερβία. «Χαιρετίζω την μετονομασία της λίμνης Ουιμάνι (σ.σ. η αλβανική ονομασία για την λίμνη) σε “λίμνη Τραμπ” ως απότιση τιμής για τον εξαιρετικό ρόλο που διαδραμάτισε στην εξομάλυνση των οικονομικών σχέσεων Κοσόβου-Σερβίας που αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας η οποία θα οδηγήσει τελικά στην αμοιβαία αναγνώριση», γράφει στην ανάρτηση του ο Αβντουλάχ Χότι. Αποκαλύπτει επίσης ότι η ιδέα δεν προέρχεται από τους Σέρβους, αλλά «νονός» είναι ο αμερικανός διαμεσολαβητής πρέσβης Ρίσταρντ Γκρένελ, ο οποίος πρότεινε την μετονομασία της λίμνης Γκάζιβοντε σε λίμνη Τραμπ.

Η λίμνη Γκάζιβοντε γεωγραφικά ανήκει και στο Κόσοβο και στην Σερβία. Το 80% της λίμνης βρίσκεται στο Κόσοβο ωστόσο τον έλεγχο της λίμνης και την οικονομική εκμετάλλευση διατηρεί το σερβικό κράτος που έχει αναλάβει και το κόστος συντήρησης της. Στην λίμνη λειτουργεί υδροηλεκτρικός σταθμός, ενώ ένα μέρος του νερού χρησιμοποιείται για την υδροδότηση του Κοσόβου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

8eCUgvCwsa

Ξεπέρασαν τα 30 εκατομμύρια τα ταμειακά διαθέσιμα του δήμου Κορινθίων!

Previous article

Κορονοϊός: Αποσωληνώθηκε η 17χρονη ύστερα από 40 μέρες στη ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.