ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Πούρος: «Το υπεργολαβικό συμφωνητικό της πλατείας υπεγράφη επί θητείας Πνευματικού»

1

Τις ημερομηνίες που υπεγράφη το υπεργολαβικό συμφωνητικό που αφορά το έργο της πλατείας στα Περιβολάκια έδωσε στην δημοσιότητα ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κορινθίων Γιώργος Πούρος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Οι απαντήσεις προκλήθηκαν από τις συνεχείς αναφορές περί ολιγωριών της παρούσας δημοτικής αρχής, αναφορές οι οποίες στερούνται αληθείας, αφού σύμφωνα με τον κ. Πούρο, «η υπογραφή του συμφωνητικού από τη εταιρία που ανέλαβε το έργο έγινε στις 20/07/2018,επί θητείας Πνευματικού. Εμείς προχωρήσαμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες όταν επίσημα ενημερωθήκαμε για την υποκατάσταση εργολάβου».

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών παρέθεσε το χρονικό των ενεργειών οι οποίες οδήγησαν στην αποκάλυψη της ύπαρξης του υπεργολαβικού συμφωνητικού, αλλά και των μετέπειτα ενεργειών του δήμου περί έκπτωσης του εργολάβου.

«Τον Ιούνιο του 2018 η δημοτική αρχή Πνευματικού ανέθεσε  το έργο στην εταιρία MAC CONSTRUCTION. H εταιρία, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, υπέγραψε λίγες ημέρες μετά υπεργολαβικό συμφωνητικό. Αυτό αποδείχτηκε όταν αρχές Αυγούστου ήρθε στο πρωτόκολλο του δήμου καταγγελία υπεργολάβου πως δεν έχει πληρωθεί. Η τεχνική υπηρεσία, ως όφειλε, ερεύνησε με κατεπείγουσες επιστολές στις αρμόδιες υπηρεσίες την εγκυρότητα και ισχύ των καταγγελλόμενων εγγράφων -αφού μιλάμε για υποκατάσταση εργολάβου, που δεν είχε δηλωθεί και άρα είναι παράνομη. Όταν ήρθαν στην Τεχνική Υπηρεσία, οι απαντήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών, άμεσα η ΤΥ προέβη στις προβλεπόμενες εκ του νόμου ενέργειες“.

Στην συνέχεια ο κ. Πούρος εξήγησε ποιες είναι οι επόμενες ενέργειες στις οποίες θα προβεί η υπηρεσία και κυρίως γιατί το θέμα αποσύρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο:
Η αναθέτουσα αρχή“, λέει ο κ. Πούρος, “είναι η Οικονομική Επιτροπή του δήμου, η οποία θα στείλει την απόφαση που θα λάβει στο Τεχνικό Συμβούλιο και τον Υπουργό. Αυτά ορίζει ότι πρέπει να γίνουν ο Νομικός Σύμβουλος της ΚΕΔΕ. Η απόφαση που θα ληφθεί εκεί θα έρθει εκ νέου στην Οικονομική Επιτροπή για την τελική απόφαση. Ο Δήμος έπραξε όσα ορίζει ο νόμος. Και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έπρεπε να ξέρουν και να μην εκτίθενται» σημείωσε ο κ. Πούρος απευθύνοντας ωστόσο και ερωτήματα προς τους καταγγέλλοντες και διαμαρτυρόμενους:

«Πόσο καιρό γνώριζαν και δεν μιλούσαν; Μήπως το γνώριζαν 2 χρόνια και το έβγαλαν τώρα για να εκτεθεί ο Βασίλης Νανόπουλος; Δεν μπορεί να εκτεθεί ο Δήμαρχος γιατί η υπογραφή και η υποκατάσταση έχει γίνει τον Ιούνιο του 2018! Έγινε επί θητείας Πνευματικού, το αποδεικνύουν οι ημερομηνίες.»

Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στο ύψος της έκπτωσης το οποίο παρουσιάζεται ως το «αγκάθι» στην μη ολοκλήρωση του έργου εγκαίρως:  «Λένε ότι φταίει το ύψος της έκπτωσης. Θέλω να σας πω ότι ακόμα 4-5 έργα στο δήμο με τέτοια έκπτωση έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς. Δεν είναι πρόβλημα, λοιπόν, η έκπτωση αλλά ο εργολάβος…».

Απαντήσεις δόθηκαν  για τα μάρμαρα και τα φωτιστικά της πλατείας με τον κ. Πούρο να σημειώνει πως η παρούσα Δημοτική Αρχή εκτελεί πιστά την μελέτη που παρέλαβε: «Η μελέτη εφαρμόζετε κατά γράμμα από εμάς. Τι έλεγε η μελέτη; Ότι θα χρησιμοποιηθούν μάρμαρα που βγαίνουν όπως αποδείχτηκε τελικά, από ένα μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο! Αυτό έλεγε η μελέτη αυτό κάναμε. Τα δε φωτιστικά είχαν περιγραφεί έτσι ώστε, κατά τύχη, μόνο ένα εργοστάσιο στην Ιταλία να τα έχει . Όλα αυτά έγιναν από την προηγούμενη αρχή και τον μελετητή. Εμείς δεν πειράξαμε ούτε ένα γράμμα από τη μελέτη. Η μελέτη φωτισμού, γιατί κατηγορούμαστε ότι δεν φωτίζουν τα φώτα, η μελέτη εντάσεως φωτισμού δεν άλλαξε ούτε στο χιλιοστό! Λέει ψέματα ο κ. Πνευματικός ότι άλλαξε! Εάν δεν μας ικανοποιεί η επάρκεια της, θα το αντιμετωπίσουμε άμεσα…».

Τέλος, ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στο μέλλον του έργου και την ολοκλήρωσή του, αφού στόχος παραμένει η παράδοση του.

«Είναι προσωπικό στοίχημα της δημοτικής αρχής και ο Δήμαρχος έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες να τελειώσει η πλατεία. Δεν δημιουργήσαμε εμείς αυτό το πρόβλημα αλλά ούτε αυτό δεν μας αναγνωρίζουν. Εμείς προχωράμε και πιέζουμε τον εργολάβο να ολοκληρώσει για να παραδοθεί η πλατεία στον κόσμο. Η πλατεία θα ανοίξει και τα επιμέρους θέματα θα τα δούμε !»

ΣΒΑΚ: Ο λόγος στους μαθητές από το Δήμο Κορινθίων!

Previous article

Το νέο σύστημα της ΕΥΠ που θα ακούει και το… Internet

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Γιώργος Πούρος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το συμφωνητικό που εκχωρούσε το […]

Comments are closed.