ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Διάγγελμα Μητσοτάκη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε

0

Δύο αντί για τέσσερις υγειονομικές ζώνες (ενοποιούνται η 1 με την 2 και η 3 με την 4), μάσκα σε όλη την Ελλάδα και σε όλους τους χώρους, εξωτερικούς και εσωτερικούς, κλειστή εστίαση, ψυχαγωγία και άθληση στις υγειονομική ζώνη 2 (τις σημερινές 3 και 4) και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12 τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 το πρωί παντού, τηλεκπαίδευση στα πανεπιστήμια.

Αυτά είναι τα πιο βασικά νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγο και τα οποία θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί της 1ης Νοεμβρίου και για έναν μήνα.

Ειδικότερα, όπως είπε ο Πρωθυπουργός:

Από την Τρίτη το πρωί και για ένα μήνα τίθεται σε ισχύ ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες αντί για τέσσερις: Επιτήρησης και Αυξημένου  Κινδύνου.

Στην πρώτη εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι τώρα παρουσίαζαν σχετικά λίγα κρούσματα, αυτοί δηλαδή που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο». Εκεί θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, κάποια από τα οποία διευρύνονται. Και είναι τα  εξής:

Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί. Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Και πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. Όχι συναθροίσεις. Και, βέβαια, πάντα αποστάσεις και προσωπική υγιεινή.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί». Δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική, από την επόμενη εβδομάδα.

Ειδικά εκεί, στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα. Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και κλειστά γυμναστήρια. Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Με άλλα λόγια, οι νέοι κανόνες, που θα ισχύσουν από τις 6:00 το πρωί της Τρίτης, επικεντρώνονται στις δύο εστίες που, διαπιστωμένα, ευνοούν τη μετάδοση του ιού: Στη διασκέδαση και την κινητικότητα των πολιτών. Ενώ διατηρούν σε ολόκληρη την επικράτεια τη λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων. Και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια. Γιατί εκεί τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρόβλημα ελέγχεται.

Αθλιότητες στην ΑΣΟΕΕ: Εισέβαλαν στο γραφείο του πρύτανη – και του κρέμασαν πινακίδα στο λαιμό προκαλώντας σοβαρές ζημιές

Previous article

Νόμος 4000 περί… τεντυμποϊσμού: 62 χρόνια πριν

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.