ΚΟΣΜΟΣ

Ο θρυλικός φωτογράφος του Ομπάμα ποστάρει επικές φωτό του με τον Μπάιντεν από τον Λευκό Οίκο

0

Ελένη Μπολοβίνη

O Pete Souza υπήρξε ο εμβληματικός φωτογράφος του Μπαράκ Ομπάμα. Κατέγραψε λεπτό προς λεπτό την 8ετή θητεία του προέδρου Ομπάμα, με τρόπο κινηματογραφικό, δίνοντας στο κοινό φωτό που ξέφευγαν κατά πολύ από τα συνήθη πορτραίτα των πολιτικών.

Το συναίσθημα ξεχείλιζε στις φωτογραφίες του Ομπάμα, σε μια σειρά πορτραίτων που δίνονταν σχεδόν καθημερινά στη δημοσιότητα καταγράφοντας τη ζωή του Αμερικανού Προέδρου πέρα από τους τύπους. Με το συναίσθημα να διαγράφεται έντονα, όταν αυτό υπήρχε, με την όποια δραματικότητα -όπου υπήρχε- να σε καθηλώνει και έναν υπαινιγμό χιούμορ όταν οι καταστάσεις το επέτρεπαν. Αλλά και δηλώσεις τρυφερότητας, όταν προέκυπταν…

Mπαράκ και Μισέλ Ομπάμα στο χορό της ορκωμοσίας του 2009

Ο Souza με τη μηχανή του κατέγραψε στιγμές που χαράκτηκαν για πάντα όχι μόνο στην αμερικανική αλλά και στην παγκόσμια ιστορία. Οπως τη στιγμή που μέσα από το στρατηγείο του Λευκού Οίκου δινόταν η εντολή για την εξολόθρευση του Οσάμα Μπιν Λάντεν.

May 1, 2011 “Much has been made of this photograph that shows the President and Vice President and the national security team monitoring in real time the mission against Osama bin Laden. Some more background on the photograph: The White House Situation Room is actually comprised of several different conference rooms. The majority of the time, the President convenes meetings in the large conference room with assigned seats. But to monitor this mission, the group moved into the much smaller conference room. The President chose to sit next to Brigadier General Marshall B. “Brad” Webb, Assistant Commanding General of Joint Special Operations Command, who was point man for the communications taking place. WIth so few chairs, others just stood at the back of the room. I was jammed into a corner of the room with no room to move. During the mission itself, I made approximately 100 photographs, almost all from this cramped spot in the corner. There were several other meetings throughout the day, and we’ve put together a composite of several photographs (see next photo in this set) to give people a better sense of what the day was like. Seated in this picture from left to right: Vice President Biden, the President, Brig. Gen. Webb, Deputy National Security Advisor Denis McDonough, Secretary of State Hillary Rodham Clinton, and then Secretary of Defense Robert Gates. Standing, from left, are: Admiral Mike Mullen, then Chairman of the Joint Chiefs of Staff; National Security Advisor Tom Donilon; Chief of Staff Bill Daley; Tony Blinken, National Security Advisor to the Vice President; Audrey Tomason Director for Counterterrorism; John Brennan, Assistant to the President for Homeland Security and Counterterrorism; and Director of National Intelligence James Clapper. Please note: a classified document seen in front of Sec. Clinton has been obscured.” (Official White House Photo by Pete Souza) This official White House photograph is being made available only for publication by news organizations and/or for personal use printing by the subject(s) of the photograph. The photograph may not be manipulated in any way and may not be used in commercial or political materials, advertisements, emails, products, promotions that in any way suggests approval or endorsement of the President, the First Family, or the White House.

Αλλά και άλλες πιο χαλαρές στιγμές των Ομπάμα, τον Πρόεδρο με την Μισέλ στα παρασκήνια του πάρτι για τη δεύτερη ορκωμοσία, τα παιχνίδια του Μπαράκ Ομπάμα με το σκύλο του τον Μπο αλλά και με τα παιδιά του και τα παιδιά των υπαλλήλων του Λευκού Οίκου. Ο Πρόεδρος ξαπλωμένος στο πάτωμα του Οβάλ Γραφείου να παίζει με έναν μικρό… λαγό, ή να κάνει ένα βήμα πίσω στο διάδρομο καθώς ξεπροβάλλε ένας μικρός spiderman. Μια φωτό που χρησιμοποίησε πρόσφατα ο Souza για να καλέσει τους Αμερικανούς να ψηφίσουν, αν θέλουν… το χιούμορ να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο.

Την ίδια δουλειά είχε κάνει ο Souza και με τον πρόεδρο Ρίγκαν, όταν από το 1983 έως το 1989 δούλεψε ως επίσημος φωτογράφος του Λευκού Οίκου. Και εκεί τα πορτραίτα ιδιαίτερα. Ο Souza ήταν και ο φωτογράφος που είχε συνοδεύσει τον Ομπάμα στην Αθήνα, στο τελευταίο ταξίδι της 8ετούς θητείας του, καταγράφοντάς τον στην Ακρόπολη με τις φωτό του Προέδρου από την Αθήνα να ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο.

Και στη συνέχει ήρθε ο Τραμπ… Ο Ομπάμα έφυγε από το Λευκό Οίκο μαζί του και ο Souza. Και καθώς ο Τραμπ και ο φωτογράφος του επανέφεραν ένα στιλ φωτογραφίας κλασικό, που μετά τον Ομπάμα απλά έμοιαζε ξεπερασμένο, ο Souza ανέλαβε να κάνει την αντιπαραβολή.

Και ενώ δεν ήταν ποτέ πολιτικός, έπαιξε το δικό του έμμεσο ρόλο στην πολιτική, αφού κάθε του φωτό, συχνά αν όχι σχεδόν πάντα, συνοδευόταν από ενα πικρόχολο σχόλιο για τον Τραμπ. Ο Souza διακριτικά και με ευπρέπεια, αφήνοντας τις φωτό να μιλάνε και συνήθως με ένα μικρό σχόλιο, τρόλαρε τον Τραμπ όπως κανείς άλλος.

Και ύστερα από 4 χρόνια, ο Souza είναι στην ευτυχή θέση να αποχαιρετά τον Τραμπ και να υποδέχεται έναν παλιό του γνώριμο, τον Τζο Μπάιντεν στην προεδρία. Υποστηρικτής του Μπάιντεν, όλο αυτό το διάστημα δεν σταμάτησε να μπλέκει τις ιστορίες που διηγούνταν οι φωτό του με τον Ομπάμα, με ιστορίες για τον Μπάιντεν. Και ταυτόχρονα να… κοροϊδεύει τον Τραμπ.

Ο 44ος και ο 46ος
Τη νίκη Μπάιντεν την πανηγύρισε με την εξής φωτό:

Το σχόλιο λιτό: «Ο 44ος και ο 46ος. Δύο καλοί άνθρωποι».

Και με ένα βιντεάκι με το επίσης λιτό σχόλιο: «Δημοκρατία».

View this post on Instagram

Democracy. (Sound on.)

A post shared by Pete Souza (@petesouza) on

Και ακόμη με αυτή τη φωτό:

Και πριν 17 ώρες ανέσυρε μια ακόμη φωτό από το αρχείο του, όταν ο τότε πρόεδρος με τον τότε αντιπρόεδρο, τον Ιούλιο του 2011, στη μέση μιας μεγάλης κρίσης, περπατούσαν στον κήπο συζητώντας…

Η πρώτη συνάντηση Ομπάμα-Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
Πριν 23 ώρες δε… έστειλε τον Τραμπ με τον δικό του τρόπο.

Ο Souza πόσταρε μια φωτό από τη συνάντηση Τραμπ-Ομπάμα στο Οβάλ Γραφείο, δύο ημέρες μετά την εκλογή Τραμπ το Νοέμβριο του 2016. Πριν τη φωτό είχε μια προειδοποίηση… Προσοχή ακολουθεί κατά το ήμισυ ενοχλητικό περιεχόμενο.

«Αυτή η σκηνή με στοιχειώνει εδώ και τέσσερα χρόνια

Κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Ομπάμα, προσπάθησα να είμαι όσο πιο διακριτικός γινόταν στην καταγραφή της προεδρίας του. Ήμουν ο παρατηρητής και όχι ένας από τους συμμετέχοντες.

Δύο ημέρες μετά τις εκλογές το 2016, ήμουν ο μόνος που παρευρέθηκε στο Οβάλ Γραφείο, όταν ο Πρόεδρος Ομπάμα επρόκειτο να καθίσει και να συζητήσει με τον εκλεγμένο Πρόεδρο στην πρώτη τους συνάντηση μετά την εκλογή του Τραμπ.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα, ως γνήσιος τζέντλεμαν, με σύστησε στο νέο Πρόεδρο.

⁣Ένιωσα ότι έπρεπε να αφήσω τη φωτογραφική μου μηχανή και να του σφίξω το χέρι για να τον συγχαρώ.⁣

Από τις 20 Ιανουαρίου 2017, η αποστολή μου ήταν να απαλλάξω τη συνείδησή μου από αυτή τη στιγμή.

Απομένουν μόνο 72 ημέρες για να φύγει».

Το σχόλιο για τη μη αποδοχή της ήττας από τον Τραμπ
«8 χρόνια πριν, σαν σήμερα: Ο πρόεδρος Ομπάμα μιλά στο τηλέφωνο με τον Μιτ Ρόμνεϊ που μόλις είχε χάσει τις εκλογές του 2012 από τον Ομπάμα. Δημοκρατία». Με λίγες λέξεις έστειλε το μήνυμά του.

Οι τελευταίοι 5 πρόεδροι (πριν τον Τραμπ) όλοι μαζί στο Οβάλ Γραφείο
Ακρως καυστική και η ανάρτησή του πριν έξι ημέρες, λίγο μετά τις εκλογές δηλαδή.

Ο Souza πόσταρε μια ανεπνάληπτη φωτό, τη στιγμή που στο Οβάλ Γραφείο στο Λευκό Οίκο βρίσκονταν ο νυν με έξι ακόμη πρώην προέδρους των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα, με τους δύο Μπους, πατέρα και γιο, τον Μπιλ Κλίντον και τον Κάρτερ.

Το σχόλιο τρομερό, θέλοντας να εκφράσει ταυτόχρονα τη σιγουριά του για την εκλογή Μπάιντεν και την απέχθειά του για τον Τραμπ. «Ενα νέο μέλος, ο 46ος, είναι έτοιμος να ενταχθεί στο κλαμπ. (Αλλά ο 45ος δεν είναι ευπρόδεκτος)».

Ψηφίστε Μπάιντεν για έναν συμπονετικό άνθρωπο στο Οβάλ Γραφείο
Το προηγούμενο διάστημα ο Souza με φωτογραφίες του από την προεδρία Ομπάμα και την αντιπροεδρία Μπάιντεν παρακινούσε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν τον υποψήφιο των Δημοκρατικών, με κάθε τρόπο, αντιπαραβάλοντας κυρίως τις διαφορές του Τραμπ με τον Μπάιντεν.

Οπως με αυτή τη φωτό:

«Ένας Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών καλείται συχνά να είναι ο πρώτος παρηγορητής κατά τη διάρκεια μιας εθνικής τραγωδίας. ⁣

Το 2016, ο Τζο Μπάιντεν συνόδευσε τον Πρόεδρο Ομπάμα για να παρηγορήσουν τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους στην τραγωδία σε νυχτερινό κέντρο στη Φλόριντα.

Το 2019, ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Τραμπ «αντιμετωπίστηκε σαν ροκ σταρ» όταν συναντήθηκε με οικογένειες μετά από μια μαζική δολοφονία στο Οχάιο.

VOTETheWayYOUSee Για άλλη μια φορά μπορούμε να έχουμε ένα συμπονετικό και συμπαθητικό άτομο στο Οβάλ Γραφείο.»

Ψηφίστε Μπάιντεν για την… ηρεμία μας
Αλλά και με αυτή την 1η Νοεμβρίου

« Θυμάστε όταν η ηρεμία κυριαρχούσε στο Λευκό Οίκο; ⁣#VOTETheWayYOUSee Για την αποκατάσταση της ηρεμίας στο Οβάλ Γραφείο».

Γιατί απλά ο χαρακτήρας μετράει…
Αλλα και αυτή τη φωτό:

«Γιατί ο χαρακτήρας μετράει.

VOTETheWayYOUSeeIt⁣

⁣Ο Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρετά την 99χρονη Ruth Bonner, κόρη ενός νεαρού σκλάβου που δραπέτευσε για να ανακτήσει την ελευθερία του, καθώς η Τζιλ Μπάιντεν χαιρετά άλλο μέλος της οικογένειας Bonner που χτύπησε το Freedom Bell για να σηματοδοτήσει το επίσημο άνοιγμα του Smithsonian’s Εθνικό Μουσείο Ιστορίας και Πολιτισμού Αφροαμερικάνων στην Ουάσιγκτον, DC, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016. ⁣2016.»

Γιατί ο Μπάιντεν ακούει
«Και γιατί ο Μπάιντεν ακούει…

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν ένας Αντιπρόεδρος που άκουγε τις γυναίκες. ⁣

Ως Πρόεδρος, θα κάνει το ίδιο. ⁣

VOTETheWayYOUSee Για έναν POTUS που ακούει».

Γιατί ήταν ο τελευταίος στο δωμάτιο
Χρησιμοποιώντας την παρακάτω φωτό είχε στείλει και πάλι το μήνυμά του για την αλλαγή που έπρεπε να γίνει στις ΗΠΑ, με ένα λιτό σχόλιο: «Γιατί ήταν ο τελευταίος στο δωμάτιο».


Πηγή: iefimerida.gr

8eCUgvCwsa

Διευρυμένες υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης στο Δήμο Βέλου Βόχας

Previous article

Τουρκία : Απαγορεύτηκε το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους για τη σωστή χρήση της μάσκας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ