ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Πέντε ερωταπαντήσεις εξηγούν τα πάντα για την καιρική «βόμβα» Έλιοτ

0
A man crosses a road during a snowstorm in Toronto on Friday, Dec., 23, 2022. A winter storm warning is in place for most of southern Ontario. (Arlyn McAdorey /The Canadian Press via AP)

Η κακοκαιρία Elliott (ονοματίστηκε από την εταιρεία The Weather Channel) μεταξύ 21 και 25 Δεκεμβρίου 2022 στη Βόρεια Αμερική επηρέασε συνολικά περίπου 240 εκατομμύρια κάτοικους των ΗΠΑ με χιονοθύελλες και πολικές θερμοκρασίες.

Μέχρι τη Δευτέρα 26/12 συνολικά αναφέρθηκαν 60 νεκροί, 1,8 εκατ. κάτοικοι επλήγησαν από παρατεταμένες διακοπές ρεύματος και συνολικά 6.400 πτήσεις ακυρώθηκαν. Εκτός από τις ψυχρές αέριες μάζες αρκτικής προέλευσης, που κατέκλυσαν τον Καναδά και τις ΗΠΑ, ένα βαρομετρικό χαμηλό-βόμβα προκάλεσε πολύωρες και καταστροφικές χιονοθύελλες. Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις για αυτή την ακραία κακοκαιρία. 

1. Πόσο χαμηλά και πόσο γρήγορα έπεσε η θερμοκρασία;

Η χαμηλότερη θερμοκρασία που καταγράφηκε ήταν -47,2°C στο Εθνικό Πάρκο Yellowstone (Elk ParkMT). Νέο ρεκόρ πτώσης θερμοκρασίας καταγράφηκε στην πόλη Denver του Colorado, όπου η θερμοκρασία υποχώρησε κατά 22°C μέσα σε λιγότερο από μία ώρα και σε διάστημα δύο ημερών, η θερμοκρασία από τους +11°C υποχώρησε στους -31°C. Στο Cheyenne του Wyoming η θερμοκρασία μέσα σε μόλις 30 λεπτά υποχώρησε από τους +6°C στους -16°C.

2. Από πότε είχε να συμβεί κάτι τέτοιο;

Πρόκειται για την πιο ψυχρή Παραμονή Χριστουγέννων για την πρωτεύουσα των ΗΠΑ, την Ουάσιγκτον, και η δεύτερη πιο ψυχρή για τη Νέα Υόρκη, τα τελευταία τουλάχιστον 150 χρόνια. Επίσης, στην Νέα Υόρκη καταγράφηκε η δεύτερη πιο απότομη πτώση της θερμοκρασίας στα χρονικά των καταγραφών, με υποχώρηση της θερμοκρασίας κατά 17°C σε διάστημα έξι ωρών. Στις βόρειες πολιτείες Montana και Wyoming καταγράφηκαν οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 1939. Στις νοτιότερες πολιτείες, όπως τη Φλόριδα, καταγράφηκαν οι πιο ψυχρές συνθήκες από το 1890. 

Μερικά ρεκόρ θερμοκρασίας που καταρρίφθηκαν:

  • Casper, Wyoming: -41°C
  • Pittsburg, Pennsylvania:-21°C
  • Athens, Georgia: -12°C
  • Baltimore, Maryland: -8°C
  • Charleston, South Carolina: -7°C
  • Miami, Florida: +10°C (η πιο χαμηλή μέγιστη ημερήσια τιμή)
  • Los Angeles, California: +29°C (η πιο θερμή ημέρα Δεκεμβρίου στα χρονικά)
meteo

3. Πώς επηρεάστηκε ο καιρός στην Ευρώπη;

Η μεταφορά τόσο ψυχρών αερίων μαζών αρκτικής προέλευσης σε νότια γεωγραφικά πλάτη και η δημιουργία ενός βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα είχε σαν αποτέλεσμα τη διαμόρφωση υψηλών ατμοσφαιρικών πιέσεων ανατολικότερα πάνω από τον Ατλαντικό Ωκεανό και την Ευρώπη. Έτσι, η Γηραιά Ήπειρος επηρεάστηκε από ακραία μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα νότια, με την παράλληλη ασυνήθιστα βορειότερη πορεία του Πολικού Αεροχειμάρρου. 

4. Πόσο χιόνι έπεσε;

Το μεγαλύτερο ύψος χιονιού καταγράφηκε στα δυτικά τμήματα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, στην παραλίμνια πόλη Buffalo. Συνολικά, σε διάστημα τριών ημερών, καταγράφηκαν 124 εκ. φρέσκου χιονιού. Μέχρι τα Χριστούγεννα, το Buffalo έχει δεχθεί συνολικά 2,3 μέτρα χιονιού από τον Νοέμβριο, όταν κλιματικά στο σύνολο του χειμώνα δέχεται κατά μέσο όρο 2,4 μέτρα ανά έτος. 

5. Πόσο καλά είχε προβλεφθεί το φαινόμενο;

Το σύνολο των προγνωστικών μοντέλων είχαν προβλέψει τη δημιουργία του βαρομετρικού χαμηλού-βόμβα και τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, ήδη μια εβδομάδα πριν την έλευση της κακοκαιρίας Elliott. Σχεδόν το 60 % της έκτασης των ΗΠΑ ήταν σε κατάσταση συναγερμού επί τρεις ημέρες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και οι προγνώσεις επαληθεύτηκαν. 

Πηγή: meteo.gr

Με νέα έργα ύψους 7,7 εκ ευρώ κλείνει το 2022 για τον Δήμο Κορινθίων!

Previous article

 «Παγωμένοι» οι καταρράκτες του Νιαγάρα: Εκπληκτικές εικόνες

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.