ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οδηγός για τα σχολεία: Πως θα γίνονται από την Δευτέρα τα μαθήματα

0

Σε μια νέα πραγματικότητα θα πρέπει να προσαρμοστούν από την προσεχή Δευτέρα οι μαθητές και των Δημοτικών, μετά το ευρύτερο «lockdown» που ανακοινώθηκε για τα σχολεία.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος -το ΥΠΕΣ είναι αρμόδιο για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς- ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου θα παραμείνουν κλειστά τα Δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Είχε προηγηθεί η εισήγηση των ειδικών, οι οποίοι επισήμαναν την ανάγκη να μειωθεί η κινητικότητα -σε αυτή την περίπτωση των γονέων.

Περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα, στις 5 Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων, ύστερα από την εισήγηση των επιστημόνων που υποστήριζαν ότι η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μαθητών διατρέχει μεγαλύτερο κίνδυνο για διασπορά του κορωνοϊού, λόγω πιο «πυκνής» κοινωνικής ζωής.

Πώς θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα τα σχολεία
Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για τις δομές υποχρεωτικής εκπαίδευσης δηλαδή τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία, καθώς και για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής -γνωστές και ως ειδικά σχολεία- που θα συνεχίσουν να λειτουργούν, για όλες τις βαθμίδες, με δια ζώσης μαθήματα.

Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα πλέον λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση:

  • Εκπαιδευτική τηλεόραση: αμέσως από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Ευχαριστούμε πολύ την ΕΡΤ που φιλοξενεί εκ νέου την προβολή των εκπαιδευτικών μαθημάτων. Θα ανακοινωθεί αύριο το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
  • Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – θυμίζω ότι στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων. Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο; Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιορίσουμε την ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.


Ακόμη 14 απολιθωμένα δέντρα βρέθηκαν στη Λέσβο: Μαρτυρούν την έκρηξη ηφαιστείων πριν από 18 εκατ. χρόνια

Previous article

Νοσοκομείο Κορίνθου: Αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία και μειώνονται κατά 50% τα ραντεβού

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.