ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρυσό άγαλμα στην αγαπημένη του ράτσα σκύλων έστησε ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν

0

Το σερί της μεγαλομανίας του Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ συνεχίζεται.

Πέντε χρόνια μετά τον χρυσό ανδριάντα που έστησε προς τιμήν του, ο Κουρμπανγκουλί Μπερντιμουχαμέντοφ παρουσίασε με πάσα επισημότητα έναν χρυσό σκύλο. Ο φόρος τιμής στο τοπικό τσομπανόσκυλο στήθηκε σε πολυσύχναστο κόμβο της πρωτεύουσας Ασγκαμπάτ, ώστε να το βλέπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.

Ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν είχε δωρίσει το 2017 στον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Σότσι, ένα κουτάβι της ράτσας «αλαμπάι» (ποιμενικός Κεντρικής Ασίας), στο οποίο έδωσαν το όνομα «Πιστός».

Τέτοια κουτάβια έχουν πάρει επίσης ως δώρα και άλλοι ηγέτες φιλικών χωρών, όπως ο πρόεδρος του Ουζμπεκιστάν και ο εμίρης του Κατάρ.about:blank

Το άγαλμα, που φέρει στη βάση του γιγαντοοθόνη που δείχνει τα αλαμπάι εν δράσει, δεν είναι μακριά από τον έφιππο χρυσό Μπερντιμουχαμέντοφ, που κοσμεί άλλο κόμβο της Ασγκαμπάτ.

Σκύλοι και άλογα είναι πηγές εθνικής υπερηφάνειας για τη χώρα, καθώς η παραδοσιακή κτηνοτροφία παραμένει πολύ δημοφιλής στο μικρό Τουρκμενιστάν.

Ο Μπερντιμουχαμέντοφ βρίσκεται στο τιμόνι της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας από το 2007 και εμφανίζεται συνήθως ως «προστάτης» της.

Ο ίδιος έχει κάνει συχνά λόγο για τον τοπικό ποιμενικό, αποδίδοντάς του χαρακτηριστικά εθνικής κληρονομιάς. Τα αλαμπάι δεν φυλούν μόνο τα κοπάδια των ντόπιων, αλλά και τα σπίτια τους. Ακόμα και κυνομαχίες διοργανώνονται, ένα πολύ δημοφιλές θέαμα στο Τουρκμενιστάν.

Το μεγάλο χρυσό άγαλμα είναι η μεγαλύτερη τιμή που μπορεί να του αποδώσει ο Μπερντιμουχαμέντοφ, όπως δήλωσε στα επίσημα αποκαλυπτήρια.

Σύμφωνα με τον ανεξάρτητο οργανισμό RSF, το Τουρκμενιστάν παραμένει μια από τις χώρες με τους μικρότερους βαθμούς ελευθερίας. Πίσω μόνο από τη Βόρεια Κορέα…

Πηγή: newsbeast.gr

8eCUgvCwsa

Απομνημονεύματα Ομπάμα: “Έτσι έσωσα την Ελλάδα”

Previous article

Ενισχύθηκε κατά 11% σε μία εβδομάδα η τουρκική λίρα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.