MNHMEIAΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Ανοίγει για το κοινό το Παλάτι του Ηρώδη

0

Οι ισραηλινές αρχές αναμένεται να αποκαλύψουν στο κοινό το παλάτι του βασιλιά Ηρώδη, που μέχρι σήμερα ήταν εκτός πρόσβασης για τους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν τον πλούσιο τρόπο ζωής του πιο βάναυσου και παρανοϊκού βασιλιά της ρωμαϊκής εποχής

Το Ηρώδειο, ένας εξαιρετικά δημοφιλής τουριστικός προορισμός, βρίσκεται κοντά στη Βηθλεέμ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, αλλά ανήκει σε περιοχή όπου το Ισραήλ ασκεί πλήρη στρατιωτικό και πολιτικό έλεγχο. 

Η Ισραηλινή Αρχή Φύσης και Πάρκων ανακοίνωσε ότι θα ανοίξει ξανά τον χώρο και θα είναι η πρώτη φορά που οι τουρίστες θα μπορούν να δουν την τοξωτή σκάλα, την είσοδο και το ιδιωτικό θέατρο 300 θέσεων του Ηρώδη.

Το παλάτι ήταν διακοσμημένο με περίτεχνες τοιχογραφίες, ένα υδραγωγείο, ψηφιδωτά δάπεδα και διαδρόμους. Εξωτερικά υπήρχε κήπος και ένα τεράστιο συντριβάνι.

 Η είσοδος περιέχει τοιχογραφίες σε πράσινο και μαύρο χρώμα, δημιουργώντας σχέδια που μιμούνται μαρμάρινα πάνελ, σύμφωνα με το βασιλικό στιλ της Ιουδαίας.  Στο κάτω μέρος της σκάλας στην άλλη πλευρά του τάφου βρίσκεται το θέατρο με περίπου 300 θέσεις, ο ιδιωτικός χώρος και το βασιλικό δωμάτιο των επισκεπτών, με θέα. 

Ο Ηρώδης ήταν ο βασιλιάς που κυβέρνησε την Ιουδαία από το 37 έως το 4 π.Χ. και έμεινε ίσως πιο γνωστός για την εντολή σφαγής των αθώων βρεφών κατά τη γέννηση του Ιησού.

Οι αρχαιολόγοι λένε ότι αποφάσισε προς το τέλος της ζωής του να θάψει το παλάτι του, χρησιμοποιώντας έδαφος από τον λόφο, στον οποίο ήταν χτισμένο, μέχρι να μην είναι ορατό πλέον. 

Το παλάτι που βρίσκεται στην κορυφή του λόφου με θέα στην Ιερουσαλήμ, ήταν το αγαπημένο του Ηρώδη.  Ήταν το μόνο που ο ίδιος επέλεξε να δώσει το όνομά του και να ταφεί, δήλωσε ο Roi Porat, αρχαιολόγος του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, υπεύθυνος για τις ανασκαφές. 

«Μια απλή ταφή, ωστόσο, δεν θα ικανοποιούσε τον Ηρώδη, ο οποίος ήθελε ο τελευταιος χώρος ανάπαυσης του να επισκιάσει το παλάτι του».

«Αυτός είναι ο λόγος που κάλυψε το βουνό, δήλωσε ο Eran Kruzel από την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ.  Και ενώ θάφτηκε το παλάτι κατά τη διάρκεια της ζωής του, αυτό έδωσε στον Ηρώδη την ικανοποίηση να γνωρίζει ότι ο τάφος του θα ξεχωρίζει. 

«Πρόκειται για ένα απαράμιλλο αρχαιολογικό εύρημα, μια ρωμαϊκή κάψουλα μέσα στην Ιουδαία», είπε ο Porat, συγκρίνοντάς το με τη διατήρηση της Πομπηίας.  Η ανασκαφή και η συντήρηση των τελευταίων τμημάτων του ανακτόρου ξεκίνησαν πριν από περίπου 13 χρόνια με την ανακάλυψη του τάφου του Ηρώδη.

Ο Ηρώδης πέθανε στην Ιεριχώ τον 4 αιώνα π.Χ. από μια μακρά και επώδυνη ασθένεια.

(πηγή: France 24)

Άναψε το χριστουγεννιάτικο δέντρο ο δήμος Κορινθίων

Previous article

Απίστευτες εικόνες: Η στιγμή που κόβουν σε κομμάτια φορτηγό πλοίο που ναυάγησε μεταφέροντας 4.200 αυτοκίνητα!

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in MNHMEIA