ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τι να προσέξετε κατά τις διαδικτυακές αγορές σας – Οι 8 απλοί κανόνες

0

Με την πανδημία του Covid-19 και με τους σχετικούς περιορισμούς πολλές αγορές μας δεν πραγματοποιούνται σε φυσικά καταστήματα ή εμπορικά κέντρα, αλλά γίνονται διαδικτυακά.

Για να μην πέσουν οι χρήστες του διαδικτύου – καταναλωτές, θύματα online απάτης, οι ειδικοί της εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, δημιουργοί του ομώνυμου antivirus, έδωσαν στη δημοσιότητα μία σειρά από οδηγίες:

1. Αγοράστε από αξιόπιστα ηλεκτρονικά καταστήματα

Όπως συμβαίνει σε κάθε εορταστική περίοδο, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα για να δελεάσουν ανυποψίαστα θύματα και να τα εξαπατήσουν. Για να μετριάσετε τυχόν κινδύνους εξαπάτησης από ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα, είναι καλό να κάνετε τις αγορές σας από αξιόπιστα μαγαζιά που έχουν καλές κριτικές.

2. Εάν μία προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή, τότε μάλλον δεν είναι

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, οι απατεώνες εκμεταλλεύονται το ότι -κατά κανόνα- οι καταναλωτές δεν μπορούν να αντισταθούν σε μία χαμηλή τιμή. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τις μάρκες πολυτελείας ή τα προϊόντα τεχνολογίας που πωλούνται σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή. Οι χαμηλές τιμές που μοιάζουν πολύ καλές για να είναι αληθινές είναι πιθανότατα μία απάτη. Για αυτό, φροντίστε να αποφύγετε τυχόν ακραίες εκπτώσεις που φαίνονται ύποπτες, ειδικά εάν αυτές προέρχονται από άγνωστο προμηθευτή.

3. Αγοράστε μόνο από ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση (HTTPS)

Όταν αναζητάτε το σωστό δώρο στο διαδίκτυο και τελικά εντοπίσετε το online κατάστημα από το οποίο θέλετε να το αγοράσετε, ελέγξτε πρώτα εάν η ιστοσελίδα του διαδικτυακού καταστήματος χρησιμοποιεί κρυπτογράφηση. Αναζητήστε το εικονίδιο ενός μικρού λουκέτου στη γραμμή διευθύνσεων του προγράμματος περιήγησής σας. Σε αυτήν την περίπτωση η διεύθυνση του website θα ξεκινά με «https: //».

Αυτός ο τύπος κρυπτογράφησης διασφαλίζει ότι ευαίσθητα δεδομένα, όπως τα διαπιστευτήρια του λογαριασμού σας, δεν θα αποστέλλονται χωρίς προστασία. Αυτή η κρυπτογράφηση προσθέτει επιπλέον ένα επίπεδο ασφάλειας, ανεξάρτητα εάν ψωνίζετε χρησιμοποιώντας το οικιακό ασύρματο δίκτυο (Wi-Fi) ή ένα δημόσιο ασύρματο σημείο πρόσβασης. Όλα τα νόμιμα διαδικτυακά καταστήματα χρησιμοποιούν κρυπτογράφηση, ωστόσο και οι ψεύτικες ιστοσελίδες έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να χρησιμοποιούν αυτήν την κρυπτογράφηση.

4. Χρησιμοποιήστε λογισμικό ασφαλείας υψηλής ποιότητας που περιλαμβάνει προστασία στο διαδίκτυο

Ενώ ψωνίζετε στο διαδίκτυο, ένα από τα καλύτερα μέτρα ασφαλείας που μπορείτε να πάρετε είναι να χρησιμοποιήσετε μία αξιόπιστη και ολοκληρωμένη λύση ασφαλείας. Αυτές συνήθως περιλαμβάνουν λειτουργίες όπως ο αποκλεισμός γνωστών αναξιόπιστων ιστοσελίδων, η προστασία έναντι των περισσότερων τύπων επιθέσεων, ακόμη και η προστασία πληρωμών για τις διαδικτυακές αγορές και συναλλαγές σας.

6. Σκεφτείτε πριν αγοράσετε ή πριν δώσετε τα προσωπικά στοιχεία σας

Πριν αγοράσετε κάτι, πάρτε μία βαθιά ανάσα και σκεφτείτε τι πρόκειται να αγοράσετε, από πού και τι είδους πληροφορίες θα δώσετε στο διαδικτυακό κατάστημα για να ολοκληρώσετε την αγορά σας. Εάν αποφασίσετε να αγοράσετε ούτως ή άλλως, κοιτάξτε τα προσωπικά στοιχεία που ζητάει το κατάστημα, συμπληρώστε μόνο τις απαραίτητες πληροφορίες, καθώς τα προσωπικά στοιχεία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κακόβουλα εάν πέσουν σε λάθος χέρια, για παράδειγμα σε περίπτωση παραβίασης δεδομένων.

7. Μην ψωνίζετε στο διαδίκτυο μέσω hotspot, χρησιμοποιήστε μόνο ασφαλείς συνδέσεις στο διαδίκτυο

Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό να ολοκληρώσετε ορισμένες από τις αγορές σας ενώ περιμένετε την παραγγελία σας σε ένα κατάστημα ή ενώ βάζετε βενζίνη στο αυτοκίνητό σας. Όμως, θα πρέπει να αποφύγετε να κάνετε κάτι τέτοιο όσο είστε συνδεδεμένοι σε δημόσιο σημείο ασύρματης πρόσβασης. Τα δημόσια δίκτυα, συνήθως, βρίσκονται στο στόχαστρο των εγκληματιών του κυβερνοχώρου, γι’ αυτό θα προσπαθήσουν να θέσουν σε κίνδυνο τη συσκευή σας ή να παρέμβουν στις επικοινωνίες σας. Μία καλύτερη ιδέα θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας σας και εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε μία δημόσια σύνδεση, τουλάχιστον χρησιμοποιήστε ένα εικονικό ιδιωτικό δίκτυο (VPN) για να κρυπτογραφήσετε την κυκλοφορία σας.

8. Ελέγξτε την απόδειξη πληρωμής και επικοινωνήστε με την τράπεζά σας και το κατάστημα, εάν παρατηρήσετε κάτι περίεργο

Αφού πραγματοποιήσετε μία αγορά, ελέγξετε το υπόλοιπο του λογαριασμού σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα είναι εντάξει και ότι η τιμή που πληρώσατε για το προϊόν αντιστοιχεί στην τιμή που είχατε δει. Αν κάτι φαίνεται περίεργο, όπως π.χ. εάν η τιμή είναι υψηλότερη ή υπάρχει κάποια ασυνήθιστη δραστηριότητα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με την τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα σας για διευκρινήσεις. Εάν εμφανιστεί κάτι πραγματικά ύποπτο, μπορείτε να αποφύγετε να χάσετε χρήματα από εγκληματίες στον κυβερνοχώρο, ακυρώνοντας την κάρτα σας.

8eCUgvCwsa

Εκτακτη σύσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Δυτική Αττική: “Αν χρειαστεί θα σφραγισθούν περιοχές, ακόμη και σπίτι-σπίτι”

Previous article

Κορωνοϊός: 1.190 νέα κρούσματα – 85 νεκροί, 552 διασωληνωμένοι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.