ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Ταγαράς από την Στυμφαλία: “συμφέροντα και σκοπιμότητες έκαψαν την λίμνη, αλλά όλα αυτά θα τελειώσουν”

0

Αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε από τη Στυμφαλία ο Νίκος Ταγαράς, ο οποίος επισκέφτηκε το πρωί την λίμνη, προκειμένου να σχηματίσει προσωπική γνώμη για την καταστροφή που συντελέστηκε εκεί από τις δύο μεγάλες φωτιές που μπήκαν την περασμένη εβδομάδα. Ο Ν. Ταγαράς μίλησε εμμέσως πλην σαφώς για εμπρησμό κι έκανε λόγο για «συμφέροντα και σκοπιμότητες» που με την πράξη τους διατάραξαν την βιοποικιλότητα και την οικολογική ισορροπία σε έναν βιότοπο που προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ταγαράς σημείωσε με έμφαση ότι «όλα όσα συμβαίνουν στην περιοχή θα αλλάξουν» και προανήγγειλε σειρά συναντήσεων, οι οποίες θα ξεκινήσουν αμέσως μετά τις γιορτές και θα συνεχιστούν σε τακτικά διαστήματα, μέχρι να ολοκληρωθεί ένα πλήρες πλέγμα δράσεων: «θα καταλογιστούν ευθύνες και θα μοιραστούν ρόλοι» τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε αναφέροντας πως θα δημιουργηθούν αντικίνητρα για όποιον θελήσει να κάνει ανάλογες πράξεις στο μέλλον.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Τέλος ο Ν. Ταγαράς ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη η ολοκλήρωση ειδικών περιβαλλοντικών μελετών για όλες τις προστατευόμενες περιοχές, ανάμεσα στις οποίες και η λίμνη Στυμφαλία. Από την μελέτη αυτή θα προκύψει και ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διαχείριση του καλαμιώνα, ο οποίος αυτή την στιγμή επεκτείνεται με τρόπο που διαταράσσει την ισορροπία του περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος της λίμνης.   

Θα πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η καταστροφή που έχει συντελεστεί στην περιοχή είναι πολύ μεγάλη. Πάνω από το 1/3 της παραλίμνιας επιφάνειας έχει καεί, ενώ οι φωτιές, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν εκεί μπήκαν σε πολλά σημεία ταυτόχρονα. Εκτός από την Πυροσβεστική ενέργειες θα συντελεστούν και από την δικαιοσύνη (ο εισαγγελέας ήδη συγκεντρώνει στοιχεία) και από την πολιτεία.
Το δυστύχημα γι αυτούς που έβαλαν την φωτιά είναι ότι η στάχτη από την φωτιά που έχει καλύψει και την παραλίμνια επιφάνεια, αλλά και τον πυθμένα της λίμνης δεν θα επιτρέψει σε τίποτα άλλο να φυτρώσει, παρά μόνο στα καλάμια, που διατηρούν ακέραιο το ριζικό τους σύστημα και θα …επιστρέψουν δριμύτερα. Με άλλα λόγια θα τα βρουν μπροστά τους.

Προξενεί, επίσης, εντύπωση το γεγονός πως ο Σπύρος Σταματόπουλος επιχείρησε να αποποιηθεί την όποια ευθύνη για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η λίμνη με την ανεξέλεγκτη επέκταση του καλαμιώνα, παρά το γεγονός πως εδώ και χρόνια έχει λάβει χρήματα μέσα από το πρόγραμμα LIFE, ενώ είναι και μέλος του φορέα διαχείρισης Πάρνωνα-Μουστού, στον οποίο εντάχθηκε με τον νόμο 4519/2018.

Χωρίς επισκέψεις στο Δημαρχείο Κορίνθου οι ευχές την Πρωτοχρονιά

Previous article

Επαφές Νίκα με Βορίδη, Μενδώνη και Καραμανλή για τα θέματα της Κορινθίας

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.