ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ανθρώπινο αποτύπωμα στον πλανήτη είναι μεγαλύτερο από το αποτύπωμα όλων των έμβιων οργανισμών μαζί

0

Μία μελέτη του Weizmann Institute of Science του Ισραήλ που δημοσιεύτηκε στο Nature, αποκαλύπτει πως για πρώτη φορά, τα υλικά που είναι δημιουργημένα από τον άνθρωπο, έχουν μεγαλύτερη μάζα από όλη τη βιομάζα της Γης.

Για όσους δε γνωρίζουν, η βιομάζα της Γης είναι ουσιαστικά κάθε ζωντανός οργανισμός στον πλανήτη. Οι ερευνητές υπολόγισαν πως η ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως η παραγωγή τσιμέντου, μετάλλου, πλαστικού και ασφάλτου έφεραν τον κόσμο στο σημείο που τα κατασκευασμένα από τον άνθρωπο υλικά σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση και την αστική ανάπτυξη, ξεπέρασαν όλη τη βιομάζα της Γης. Μάλιστα μόνο το πλαστικό, έχει μεγαλύτερη μάζα από όλα τα ζώα στη Γη -στεριάς και θάλασσας μαζί.

Κατά μέσο όρο, κάθε άνθρωπος είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία ύλης ίση με το βάρος του κάθε εβδομάδα. Μάλιστα το αποτύπωμα του ανθρώπου είχε εκρηκτική αύξηση τον τελευταίο αιώνα, με διπλασιασμό κάθε 20 χρόνια. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις αλλαγές στην παγκόσμια βιομάζα και στη μάζα ανθρώπινης παραγωγής από το 1900 μέχρι σήμερα. Εκτίμησαν το ξηρό βάρος, εξαιρώντας το νερό. Η ανθρωπογενής μάζα ορίζεται ως η μάζα που υπάρχει σε άψυχα αντικείμενα που δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους και δεν υπολογίζονται τα απόβλητα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα η ανθρωπογενής μάζα αποτελούσε το 3% της συνολικής βιομάζας του πλανήτη, αλλά το 2020 η ανθρωπογενής μάζα ξεπέρασε τη βιομάζα φτάνοντας τους 1.1 τερατόνους. Από το 1900 η βιομάζα έχει μειωθεί ελαφρώς, αλλά η ανθρωπογενής μάζα αυξήθηκε εκθετικά με 30 γιγατόνους το χρόνο. Αν συνεχίσει με αυτούς τους ρυθμούς, θα φτάσει τους 3 τερατόνους το 2040.

Το πρόσωπο της Γης στον 21ο αιώνα επηρεάζεται με ένα χωρίς προηγούμενο τρόπο, από τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την παραγωγή και συγκέντρωση των ανθρωπογενών αντικειμένων.

Aπό την πρώτη αγροτική επανάσταση, η ανθρωπότητα έχει μειώσει στο μισό τη μάζα των φυτών. Ενώ οι σύγχρονες αγροτικές πρακτικές χρησιμοποιούν όλο και περισσότερη γη για να αναπτύξουν τις σοδειές, η συνολική μάζα των σοδειών είναι πολύ μικρότερη από τη μάζα που χάθηκε από τα φυτά λόγω της αποψίλωσης, της διαχείρισης των δασών και άλλες αλλαγές που προκαλεί ο άνθρωπος στο έδαφος. Αυτή η τάση στην παγκόσμια βιομάζα έχει επηρεάσει τον κύκλο του άνθρακα και την ανθρώπινη υγεία.
 
Αυτή η μελέτη προσθέτει στις τελευταίες προσπάθειες για να ποσοτικοποιήσουμε και να αξιολογήσουμε την κλίμακα και τις επιπτώσεις των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στον πλανήτη μας. Οι επιπτώσεις αυτών των δραστηριοτήτων είναι τόσο απότομες και σημαντικές που έχει προταθεί να ονομαστεί η τωρινή γεωλογική εποχή Ανθρωποκένιο. Η μελέτη μας τεκμηριώνει ποσοτικά και με θέρμη αυτήν την πρόταση.

8eCUgvCwsa

Ξεκινά την Δευτέρα ο εμβολιασμός των γιατρών του Νοσοκομείου Κορίνθου – Πόσοι γιατροί θέλουν να εμβολιαστούν

Previous article

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.