ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Τριπλασιασμός ιικού φορτίου μετά τα ρεβεγιόν στην Αττική

0

Τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού

Τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε συνδυασμό με συναθροίσεις στις γιορτές έφεραν έκρηξη στο ιικό φορτίο, που ειδικά στην Αττική τριπλασιάστηκε, εντείνοντας εκ νέου την ανησυχία των ειδικών. 

Τα αποτελέσματα της αυξημένης κινητικότητας μέσα στις γιορτές θα αποτυπωθούν τις επόμενες μέρες στην ημερησία έκθεση κρουσμάτων του ΕΟΔΥ, ωστόσο τα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά με τους επιστήμονες να προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε σε επίπεδα Οκτωβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή η ραγδαία αύξηση μολύνσεων.

Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, η επιδημιολογική εικόνα σε όλη την επικράτεια αναμένεται να είναι ξεκάθαρη τις επόμενες ημέρες, την ώρα που το άνοιγμα των σχολείων στις 11 Ιανουαρίου πλησιάζει ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι αν το lockdown αυτής της εβδομάδας είναι αρκετό για να περιορίσει την «ζημιά» που έγινε στις γιορτές.

Ανησυχία για τα λύματα της Αττικής – Αναμένεται αύξηση κρουσμάτων


Το πρόβλημα στην Αττική είναι ολοφάνερο, με τις αυξήσεις στο ιικό φορτίο των λυμάτων για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά να φτάνουν στο διπλάσιο και τριπλάσιο αντίστοιχα. Η σύγκριση αυτή αφορά στο τελευταίο 10ήμερο του έτους, όταν και παρατηρήθηκε μείωση, ως απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συνετής συμπεριφοράς των πολιτών.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης προειδοποίησε για αύξηση των κρουσμάτων μέσα στην επόμενη εβδομάδα λόγω της κινητικότητας και του συγχρωτισμού στα σπίτια της ημέρες των γιορτών.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες δύο βδομάδες διότι, αν είναι έτσι, ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως είπε, μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και τη διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

Σαρηγιάννης: «Τέλη Ιανουαρίου μπορεί να έχουμε τόσα κρούσματα όσα στο τέλος Οκτώβρη»

Σημαντική αύξηση μολύνσεων προβλέπει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθώς σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο του, τα κρούσματα και οι θάνατοι θα αρχίσουν να ανεβαίνουν το επόμενο διάστημα, θα κορυφωθούν στα μέσα Απριλίου και θα πέσουν κατακόρυφα στις αρχές του καλοκαιριού.

«Ευτυχώς ελήφθη η απόφαση για το lockdown που είναι σε ισχύ. Όμως με το άνοιγμα των σχολείων και της αγοράς – με κάποιο τρόπο- προφανώς θα υπάρξει συνέχιση της αύξησης η οποία μπορεί να μας οδηγήσει να φτάσουμε στο τέλος Ιανουαρίου εκεί που βρισκόμασταν στο τέλος Οκτωβρίου και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μόσιαλος: «Σε 10 μέρες θα ξέρουμε αν μπορούμε να πάμε σε άρση των μέτρων»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι «σε δέκα μέρες περίπου από τώρα θα έχουμε πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού μπορούμε να βρισκόμαστε, δηλαδή αν θα μπορέσει η κυβέρνηση να κάνει μικρή άρση της αυστηροποίησης των μέτρων ή όχι».

Ο καθηγητής ερωτηθείς για το αν υπάρχει η πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες, επεσήμανε πως θα πρέπει να εξετάσουμε τα στοιχεία των αρχών της επόμενης εβδομάδας. «Αν τα μέτρα τηρηθούν με αυστηρό τρόπο θα αρχίσει να φαίνεται μια μεγαλύτερη κάμψη πλέον. Αν αυτό δεν φαίνεται τότε θα πρέπει να υπάρξει επανασχεδιασμός» δήλωσε ο κ. Μόσιαλος.

8eCUgvCwsa

“Κρατική” και επίσημα η Τρ. Πειραιώς – Οι στόχοι Paulson-Μυστακίδη

Previous article

Επιδοτούμενα δάνεια και δωρεάν κεφάλαιο κίνησης σε επιχειρήσεις – Αιτήσεις έως τέλος Ιανουαρίου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.