ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο εκτόξευσε η SpaceX

0

Προσπάθεια της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα – Δείτε το βίντεο

Ποδαρικό στις αποστολές της για το 2021 με έναν τουρκικό τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο έκανε η αμερικανική διαστημική εταιρεία SpaceX του Elon Musk.

Η εκτόξευση έγινε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα με επαναχρησιμοποιούμενο πύραυλο Falcon 9, ο οποίος οκτώμισι λεπτά μετά κατέληξε σε ένα από τα δύο πλοία-πλατφόρμες της εταιρείας στον Ατλαντικό.

Ο βάρους 3.500 κιλών δορυφόρος Turksat 5A, ο οποίος τέθηκε σε τροχιά 33 λεπτά μετά την εκτόξευση, κατασκευάστηκε από την ευρωπαϊκή αμυντική και διαστημική εταιρεία Airbus Defense and Space στην Αγγλία και στη Γαλλία, σε συνεργασία με την τουρκική εταιρεία Turksat, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ. Θα παρέχει επί τουλάχιστον 15 χρόνια δορυφορική κάλυψη για τηλεοπτικές εκπομπές και παροχή ευρυζωνικού διαδικτύου στην Τουρκία, στη Μέση Ανατολή, στην Ευρώπη και στην Αφρική.

Η Space X πρόκειται να εκτοξεύσει και δεύτερο τουρκικό δορυφόρο, τον Turksat 5B, αργότερα μέσα στο έτος. Οι δορυφόροι Turksat αποτελούν μέρος της προσπάθειας της Τουρκίας να επεκτείνει την παρουσία της στο διάστημα, κάτι για το οποίο έχει δεσμευθεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Τον Οκτώβριο του 2020 ακτιβιστές είχαν αρχίσει να πιέζουν τη Space X να σταματήσει την εκτόξευση του Turksat 5A, κάνοντας διαμαρτυρία έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια, καταδικάζοντας την τουρκική συμμετοχή στον πόλεμο Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο πλευρό του δεύτερου. Όμως η προσπάθεια τους δεν έφερε τελικά αποτέλεσμα.

8eCUgvCwsa

445 νέα κρούσματα, 11 στην Κορινθία – 36 νεκροί και 353 διασωληνωμένοι

Previous article

Η γηραιότερη εν ζωή Ολυμπιονίκης που ξέφυγε από τους Ναζί έγινε 100 ετών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.