ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάνατζερ για τις 300.000 συντάξεις που εκκρεμούν

0

Ειδικός μάνατζερ με ευθύνη την ταχεία έκδοση των εκκρεμών συντάξεων θα τοποθετηθεί το επόμενο διάστημα στο υπουργείο Εργασίας, ώστε να δοθεί λύση σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να λύσει η κυβέρνηση, το οποίο εκτός των άλλων επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό πολίτες που αποτελούν τον εκλογικό πυρήνα της κυβερνώσας παράταξης. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη.

Ο πρωθυπουργός κατά την τοποθέτησή του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη μεγάλης επιτάχυνσης στην απονομή των εκκρεμών συντάξεων, τονίζοντας πως «αποτελεί μια κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό είπε πως δεν θα διστάσει «παρά τις μεγάλες δυσκολίες» να διαθέσει πόρους και ανθρώπινο δυναμικό σε υπουργείο και ΕΦΚΑ, ώστε να έρθει εις πέρας αυτή η προσπάθεια.

Ο πρωθυπουργός θεωρεί, και όχι άδικα, πως το υπουργείο Εργασίας είναι κομβικό για την κυβέρνησή του, καθώς άπτεται θεμάτων κοινωνικής συνοχής και αξιοπρεπούς εργασίας, ένα πεδίο που άπαντες στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στη μετά COVID-19 εποχή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός το σημείωσε λέγοντας πως το υπουργείο Εργασίας «βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της θωράκισης του εισοδήματος και της απασχόλησης από την πανδημία», ενώ το χαρακτήρισε ως το υπουργείο που κατεξοχήν προστατεύει τους πιο αδύναμους «και καλείται τώρα να προχωρήσει σε πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό περιβάλλον». Η μία μεταρρύθμιση, όπως είπε και ο ίδιος, είναι η νέα επικουρική ασφάλιση με ανταποδοτικό χαρακτήρα, που αποτελούσε «κεντρική προεκλογική δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας». 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας αλλά και στην ενίσχυση της προσπάθειας πάταξης της αδήλωτης εργασίας. «Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία –ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής από το 1982– να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τους εργαζομένους, τους ανέργους και τους πιο αδύναμους στη διάρκεια της πανδημίας. «Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα τον Δεκέμβριο, παρατείναμε επιδόματα ανεργίας, ενισχύουμε τα προγράμματα κατάρτισης του ΟΑΕΔ, ξεδιπλώνουμε νέα σχέδια δημιουργίας δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας για τους μακροχρόνια ανέργους. Ολα αυτά στήριξαν τα νοικοκυριά και την εργασία, και το 2020 παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες της πανδημίας έκλεισε με θετικό ισοζύγιο, καθώς είχαμε 93.000 περισσότερες προσλήψεις απ’ ό,τι απολύσεις», υπογράμμισε.

«Πιθανόν πιο θανατηφόρα» η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού

Previous article

Προσοχή! Συνεχίζονται οι τηλεφωνικές απάτες…

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.