ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δείτε που βρίσκεται το «μυστικό» ερημωμένο μοναστήρι της Πελοποννήσου! Έχει γυριστεί και ταινία εκεί! [εικόνες – βίντεο]

0

Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες όπου ο χρόνος μοιάζει να έχει παγώσει. Μια από αυτές τις τοποθεσίες βρίσκεται λίγο έξω από τους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας, και πρόκειται για το μοναστήρι του «Aσκητή».

Το ετοίμαζαν για μοναστήρι, όμως δεν λειτούργησε ποτέ γιατί δεν αναγνωρίστηκε επίσημα από την Εκκλησία. Πρόκειται για ένα ερειπωμένο κτίσμα εντυπωσιακών διαστάσεων, ασύμμετρο με πολλές πύλες και μικρά κελιά…

Πρόκειται για το δημιούργημα ενός εργάτη γης από το χωριό Σούλιο της Μεγαλόπολης, του Αθανάσιου Στράγκα, που στα 27 του παράτησε γυναίκα και πέντε παιδιά για να εγκατασταθεί σε ένα μικρό σπήλαιο στο δύσβατο δάσος νότια των Γαργαλιάνων ήταν μόνο η αρχή. Με προσωπική εργασία διαπλάτυνε το σπήλαιο, έφτιαξε ναό και κελιά, ακόμη και υδραυλικό σύστημα για να μαζεύει από τον βράχο τα νερά της βροχής, και από το 1887 μέχρι το 1937, που έχασε τη ζωή του από ατύχημα, έφτιαξε ένα ασκηταριό που έπιασε μεγάλο μέρος της πλαγιάς, διαμορφωμένο με έναν τρόπο αλλόκοτο, που δεν θυμίζει κανένα άλλο μοναστήρι.

Μετά τον θάνατό του το μοναστήρι ερήμωσε γιατί κανείς από τους κληρονόμους του δεν ήταν διατεθειμένος να ζήσει στην άγρια φύση των Γαργαλιάνων. Τότε δεν υπήρχε καν δρόμος μέχρι εκεί ‒ ακόμα και σήμερα ο δρόμος είναι τόσο κακοτράχαλος, που μπορείς να πας μόνο με 4×4 ή με τα πόδια. Το έργο του συνέχισε ένα από τα εγγόνια του, ο αρχιμανδρίτης Θεόκλητος Στράγκας, το 1968 και το μοναστήρι, όπως είναι σήμερα, ολοκληρώθηκε το 1988. Αρχιτέκτονας και εργολάβος του έργου ήταν ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης, ο οποίος έφτιαξε κάτι που θυμίζει περισσότερο ένα παρανοϊκό σύμπλεγμα κτισμάτων, με σκοτεινούς διαδρόμους που δεν οδηγούν πουθενά, αμέτρητα μικροσκοπικά κελιά σε πολλά επίπεδα που επικοινωνούν με κήπους σε ταράτσες και σκάλες, αμέτρητες σκάλες που σε ανεβάζουν σε μυστικά τριγωνικά δωμάτια και αυτόνομες «γκαρσονιέρες» με κουζίνα και μπάνιο που έχουν απίστευτη θέα στον μεσσηνιακό κάμπο.

Στον χώρο του Μοναστηριού του Ασκητή έχει γυριστεί η ταινία «Οι Ιππείς της Πύλου» του Νίκου Καλογερόπουλου με πρωταγωνιστές τον ίδιο και τον Τάκη Σπυριδάκη, εκεί όμως δεν φαίνεται το πραγματικό μέγεθος και η πολυπλοκότητά του.

Πάντως, και ο ιδιώτης που το αγόρασε πρόσφατα σίγουρα δεν έχει σκοπό να τη μετατρέψει σε μοναστήρι.

8eCUgvCwsa

Τούρκος διπλωμάτης: «Χωρίς το «ΟΚ» της Ελλάδας δεν ισχύει το Σύμφωνο με τη Λιβύη»

Previous article

Πώς θα δηλωθούν στην ΑΑΔΕ οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την κρατική επιδότηση – Το μοντέλο μετά την επιστρεπτέα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.