ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Γιατί δεν έρχεται προς συζήτηση το θέμα του μνημείου για τον Απόστολο Παύλο;

1

Ούτε στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Κορινθίων θα συζητηθεί το θέμα του μνημείου του Απόστολου Παύλου, όπως έχουν ζητήσει με επιστολή που κατέθεσαν εδώ και τέσσερις περίπου μήνες (από τις 26 Οκτωβρίου 2020) 90 δημότες του δήμου Κορινθίων.

Παρά το γεγονός πως οι 90 δημότες ακολούθησαν την “οδηγία” του δημάρχου και κατέθεσαν το αίτημά τους με νεότερο υπόμνημα, στις 9 Φεβρουαρίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν οι πρωτότυπες υπογραφές, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν συμπεριέλαβε το σχετικό θέμα ούτε στην σημερινή ατζέντα της συνεδρίασης.

Στην αίτησή τους οι 90 Κορίνθιοι ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι εξελίξεις γύρω από την ανάπλαση στην πλατεία, αλλά και κάτω απο ποιες προϋποθέσεις (χωροθέτηση του μνημείου, ενσωμάτωση του μνημείου στην πλατεία, τροποποιητική μελέτη, εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου), θα υλοποιηθεί η εγκατάσταση του μνημείου του Αποστόλου Παύλου στην Πλατεία.
Για όλα αυτά, αλλά και για να εκθέσουν τις θέσεις τους, ζητούν να εκπροσωπηθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από τον Δημήτρη Πρωτοπαππά και τον Δημήτρη Κατσούρα.

Ειδικότερα, στην αίτησή τους, οι 90 δημότες επισημαίνουν:

Με την παρούσα  σας παρακαλούμε να ορίσετε στην προσεχή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Κορινθίων προς συζήτηση το αίτημα που σας καταθέτουμε ως Δημότες και Πολίτες, με το οποίο ζητάμε από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο να συζητηθεί εκ νέου το θέμα των έργων ανάπλασης στην κεντρική πλατεία της Κορίνθου Παναγή Τσαλδάρη (Περιβολάκια).

Τα έργα στην πλατεία έχουν αρχίσει εδώ και περίπου 2 χρόνια με αλλεπάλληλα προβλήματα, αναβολές, διακοπές, καθυστερήσεις, αποχώρηση του εργολάβου, χωρίς κανένας να γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί, χωρίς να έχει δοθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των έργων. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η συνεχής όχληση στην καρδιά  της Κορίνθου, η ταλαιπωρία των πεζών δημοτών, η αβεβαιότητα των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων γύρω από την πλατεία που έχουν επενδύσει στο νέο έργο και ενδεχομένως στις εξαγγελίες για την λειτουργία openmall.

Εν μέσω αυτής της ενοχλητικής για τη ζωή της πόλης  κατάστασης , προ μηνός. λάβατε κατά πλειοψηφία απόφαση εγκατάστασης μνημείου του Αποστόλου Παύλου που θα φιλοτεχνηθεί από τον αγιογράφο κ. Τσοτσώνη. Αναρωτιόμαστε δε πως χωροθετείται ένα κύριο μνημείο στο κεντρικότερο σημείο της πόλης μας, αγνοώντας παντελώς διαδικασίες αρχιτεκτονικών διαγωνισμών ή έστω ιδεών. Επιπλέον για την υλοποίηση αυτής της εγκατάστασης, είναι φανερό πως θα χρειαστούν νέα έργα που προφανώς δεν προβλέπονται στην αρχική μελέτη και αναλογιζόμαστε αν νομιμοποιείστε να τα εκτελέσετε (χωροθέτηση του μνημείου, ενσωμάτωση του μνημείου στην πλατεία, τροποποιητική μελέτη, εγκρίσεις από τις αρμόδιες επιτροπές του δήμου).

Με την απόφαση αυτή  δεν διαφαίνεται τι πρόκειται να γίνει συνολικά στην πλατεία και για το λόγο αυτό ζητούμε εκ νέου συζήτηση του θέματος.

Επιθυμητό και απαιτητό δε θα ήταν, οποιοδήποτε έργο, όπως αυτό του μνημείου του Αποστόλου Παύλου,  να έχει τη σύμφωνη γνώμη- έγκριση του Συμβουλίου  Αρχιτεκτονικής του δήμου.

Πιο συγκεκριμένα:

Α) Ζητάμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να ληφθεί απόφαση ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα η αλληλογραφία των αρμοδίων υπηρεσιών δήμου με τον εργολάβο και να δοθούν διευκρινίσεις για τις καθυστερήσεις του έργου.

Β) Ζητάμε από το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο  να διευκρινιστεί:

  1. Τι ακριβώς υλοποιείται στην πλατεία Π. Τσαλδάρη σε σχέση με την αρχική μελέτη; Πώς νομιμοποιούνται οι αλλαγές που έχουν γίνει ως προς την αρχική μελέτη;
  2. Πότε θα παραδοθεί  ολοκληρωμένο το έργο της πλατείας Π. Τσαλδάρη και πότε θα ενημερωθούν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες που επένδυσαν σε αυτήν;
  3. Τι σχεδιάζεται για την ενοποίηση της πλατείας Π. Τσαλδάρη με το δικαστικό μέγαρο και ενδεχόμενες  κυκλοφοριακές βελτιώσεις στις παρακείμενες οδούς;
  4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής και αποπεράτωσης για τις πέργκολες και το δημοτικό αναψυκτήριο;
  5. Τι έχει προβλεφθεί και με ποιες διαδικασίες σχετικά με την κατασκευή και τοποθέτηση του «μνημείου» του Απ. Παύλου.

Συνεπώς, σας καλούμε να εντάξετε  την παραπάνω συζήτηση του θέματος  στη επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Ο αγοραίος έρωτας στην αρχαία Αθήνα

Previous article

140 κυβικά νερού την ώρα από τον βιολογικό για τους αγρότες των Εξαμιλίων

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Eυλογα τα ερωτηματα και οι αποριες.
    Θα επρεπε ηδη εχουν συζητηθει ως τωρα στο δημοτικο συμβουλιο ΚΑΙ με την παρουσια των πολιτων.
    Το ορθο θα ειναι να μην υπαρχει αλλη καθυστερηση στο ορισμο του δημοτικου συμβουλιου με το συγκεκριμενο θεμα προς συζητηση και ενημερωση αμεσα.

Comments are closed.