ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Χάκερ παραβίασαν 150.000 κάμερες παρακολούθησης φυλακών, σχολείων, νοσοκομείων και της Tesla

0

Κάμερες παρακολούθησης σε επιχειρήσεις, νοσοκομεία, φυλακές, αστυνομικά τμήματα και σχολεία παραβιάστηκαν από ομάδα χάκερ που εισέβαλε με ευκολία στο δίκτυο της αμερικανικής Verkada η οποία κατασκευάζει τις συσκευές.

Ο ελβετός προγραμματιστής Τίλι Κότμαν, γνωστός για τον εντοπισμό κενών ασφάλειας σε εφαρμογές κινητών και άλλα συστήματα, έδειξε στο Reuters βίντεο από τις κάμερες παρακολούθησης σε εργοστάσιο της Tesla στην Κίνα καθώς και σε εκθεσιακό χώρο της εταιρείας στην Καλιφόρνια.

Ένα άλλο βίντεο από κάμερες της Verkada δείχνει σκηνές από θάλαμο νοσοκομείου στη Φλόριντα, ανέφερε το Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο οι χάκερ παραβίασαν τις κάμερες ακόμα και στα γραφεία της ίδιας της εταιρείας.

Σε αστυνομικό τμήμα της Μασαχουσέτης, αξιωματικοί βιντεοσκοπήθηκαν να ανακρίνουν έναν άνδρα με χειροπέδες, ενώ άλλα βίντεο τραβήχτηκαν σε σωφρονιστικό κατάστημα της Αλαμπάμα, σε ένα γυμναστήριο και τουλάχιστον ένα σχολείο. Στο στόχαστρο των χάκερ βρέθηκε επίσης η εταιρεία λογισμικού Cloudfare και η Virgin Hyperloop.

Ο Κότμαν δήλωσε στο Bloomberg ότι η ομάδα του παραβίασε συνολικά 150.000 κάμερες και απέκτησε πρόσβαση στο αρχειακό υλικό όλων των πελατών της Verkada, η οποία παραδέχτηκε την παραβίαση και έσπευσε να κλείσει την κερκόπορτα.

Οι χάκερ φέρονται να βρήκαν στο Διαδίκτυο κωδικούς πρόσβασης διαχειριστή στο δίκτυο της Verkada και αποφάσισαν να τους χρησιμοποιήσουν για να τραβήξουν την προσοχή της κοινής γνώμης στο θέμα της συνεχούς παρακολούθησης από κάμερες.

Κίνητρο για την κυβερνοεπίθεση ήταν η «μπόλικη περιέργεια, η μάχη για την ελευθερία της πληροφορίας και κατά της πνευματικής ιδιοκτησίας, μια μεγάλη δόση αντι-καπιταλισμού και μια υποψία αναρχίας» είπε ο Τίλμαν.

Η Verkada αναφέρει στο δικτυακό τόπο της ότι έχει 5.200 πελάτες σε όλο τον κόσμο. Οι κάμερές της είναι δημοφιλείς επειδή μπορούν να συνδεθούν με λογισμικό αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων, επισημαίνει το Reuters.

Η εταιρεία είχε δεχθεί επικρίσεις πέρυσι όταν το Vice ανέφερε ότι εργαζόμενοί της είχαν χρησιμοποιήσει εταιρικές κάμερες αναγνώρισης προσώπων για καταγράψουν εικόνες γυναικών συναδέλφων τους.

8eCUgvCwsa

Έτοιμη η βάση για τα ελληνικά drones στη Σκύρο

Previous article

ΜΟΡΦΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ» ΚΑΙ ΤΟΥ «ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ»

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.