ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ρομποτικό σκάφος κατάφερε να πιάσει και να συνδεθεί με ένα παλιό δορυφόρο

0

Ανοίγοντας το δρόμο για το service στο διάστημα το ρομποτικό σκάφος της Northrop Grumman κατάφερε να πιάσει και να συνδεθεί με ένα παλιό δορυφόρο τηλεπικοινωνιών σε τροχιά, επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής του κατά πέντε ακόμα έτη. Το Mission Extension Vehicle-2 (MEV-2) είναι το δεύτερο σκάφος της εταιρίας που καταφέρνει την επιτυχημένη σύνδεση με ένα αντικείμενο σε τροχιά και αποτελεί μέρος του οράματος της Northrop Grumman για προσφορά υπηρεσιών service ή επέκτασης διάρκειας λειτουργίας για παλιούς, αδρανείς ή και απενεργοποιημένους δορυφόρους.

Η φωτογραφία που βλέπετε παραπάνω καταγράφηκε από το MEV-2 καθώς πλησίαζε το δορυφόρο IS-10-02 της Intelsat. Το MEV-2 εκτοξεύτηκε τον Αύγουστο το 2020 και χρειάστηκε έξι μήνες για να συγχρονίσει την τροχιά του με αυτήν του 17χρονου δορυφόρου, σε ύψος 35.000 χιλιομέτρων. Τα καύσιμα του δορυφόρου είχαν σχεδόν εξαντληθεί και κρίθηκε απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας του, αφού εξυπηρετεί broadband επικοινωνίες σε τρεις ηπείρους.

Η προσέγγιση της Northrop Grumman έχει ως αποτέλεσμα και τη μείωση των διαστημικών σκουπιδιών, ένα πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σύντομα καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται κάθε χρόνο με αυξανόμενους ρυθμούς και η πτώση ενός δορυφόρου από γεωσύγχρονη τροχιά μπορεί να διαρκέσει δεκαετίες.

Το MEV-2 ανέλαβε την παροχή ενέργειας και τον έλεγχο πλοήγησης για τα επόμενα 5 χρόνια. Έπειτα, το MEV-2 θα αποσυνδεθεί και θα “κυνηγήσει” τον επόμενο δορυφόρο-πελάτη, ενώ ο IS-10-02 θα αποσυρθεί σε τροχιά η οποία θεωρείται το “νεκροταφείο των δορυφόρων” και δεν εμποδίζει την τροχιά των νέων δορυφόρων.

8eCUgvCwsa

Η Ιαπωνία θα αρχίσει να απελευθερώνει το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό της Fukushima στη θάλασσα σε 2 χρόνια

Previous article

Κορωνοϊός: 104 νεκροί και 819 διασωληνωμένοι – 35 κρούσματα η Κορινθία, 3.833 πανελλαδικά

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.