ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΟΣΜΟΥ

Η Ιαπωνία θα αρχίσει να απελευθερώνει το επεξεργασμένο ραδιενεργό νερό της Fukushima στη θάλασσα σε 2 χρόνια

0

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN η κυβέρνηση της Ιαπωνίας την Τρίτη ανακοίνωσε την απόφασή της να απελευθερώσει 1 εκατομμύριο τόνους ραδιενεργών λυμάτων από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Fukushima στη θάλασσα. Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση προκάλεσε αντιδράσεις και σοβαρές ανησυχίες σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και απο την αλιευτική βιομηχανία η οποία είναι αντίθετη στο σύνολο της.

Η απόφαση για την απελευθέρωση των λυμάτων έρχεται περισσότερο από μια δεκαετία μετά την πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Fukushima Daiichi το 2011, καθυστέρησε επανειλημμένα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια και έντονης αντιπολίτευσης από τους ντόπιους ψαράδες.

Ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Yoshihide Suga είπε ότι η ρίψη στον Ειρηνικό Ωκεανό του επεξεργασμένου νερού είναι “αναπόφευκτο ζήτημα” για τον παροπλισμό του πυρηνικού σταθμού και έτσι να πετύχουμε την ανάκαμψη της Fukushima.

Επεξεργασμένο νερό

Η Tokyo Electric Power (Tepco) η οποία χειρίζεται το εργοστάσιο, ισχυρίζεται πως το τρίτιο – ένα ραδιενεργό ισότοπο το οποίο δεν είναι επικίνδυνο σε μικρές ποσότητες – δεν μπορεί να αφαιρεθεί από το νερό, αλλά τα υπόλοιπα ραδιονουκλίδια μπορούν να μειωθούν σε επίπεδα ασφαλή για την απελευθέρωση του νερού. Η ρίψη του μολυσμένου νερού θα ξεκινήσει σε δύο χρόνια και η όλη διαδικασία θα διαρκέσει μια δεκαετία.

Το τρίτιο μόνο «εκπέμπει ασθενή ακτινοβολία» και ο αντίκτυπός του στην υγεία είναι «πολύ χαμηλός», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού σε δήλωσητου, προσθέτοντας ότι οι χειριστές πυρηνικών αντιδραστήρων σε όλο τον κόσμο εκπέμπουν συνήθως τρίτιο στη θάλασσα και τον αέρα. Πριν από την απόρριψη, το νερό στις δεξαμενές θα αραιωθεί επίσης επαρκώς έτσι ώστε η συγκέντρωση του τριτίου να είναι πολύ χαμηλότερη από τα εθνικά κανονιστικά πρότυπα της Ιαπωνίας, τα οποία συμμορφώνονται με τα διεθνή πρότυπα.

Οι ανησυχίες των γειτόνων

Οι εγγυήσεις ασφάλειας της Ιαπωνίας δεν κατάφεραν να μετριάσουν τους φόβους των γειτόνων της Νότιας Κορέας και Κίνας.

Την Τρίτη, η Νότια Κορέα εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» στο σχέδιο απελευθέρωσης νερού της Ιαπωνίας, λέγοντας ότι η απόφαση θα μπορούσε «άμεσα ή έμμεσα να επηρεάσει την ασφάλεια του κορεατικού λαού και του περιβάλλοντος περιβάλλοντος στο μέλλον».

Η Κίνα εξέφρασε επίσης «σοβαρή ανησυχία», καλώντας την Ιαπωνία να χειριστεί την απελευθέρωση λυμάτων «με υπεύθυνο τρόπο».Σε δήλωση την Τρίτη, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ιαπωνία δεν έχει εξαντλήσει τις μεθόδους ασφαλούς διάθεσης και δεν διεξήγαγε πλήρη διαβούλευση με γειτονικές χώρες και τη διεθνή κοινότητα.

“Η Ιαπωνία … αποφάσισε μονομερώς να απορρίψει πυρηνικά λύματα από το ατύχημα του πυρηνικού σταθμού της Fukushima στη θάλασσα, το οποίο είναι εξαιρετικά ανεύθυνο και θα βλάψει σοβαρά τη διεθνή δημόσια υγεία και ασφάλεια και τα ζωτικά συμφέροντα των ανθρώπων σε γειτονικές χώρες”, ανέφερε η δήλωση. , ζητώντας από την Ιαπωνία να “επανεξετάσει το ζήτημα”.

Την αντίθεσή τους στα σχέδια της Ιαπωνίας εξέφρασαν και περιβαλλοντικές οργανώσεις από όλο τον κόσμο, όπως η Greenpeace. Ωστόσο η Ιαπωνία βρήκε σύμμαχο τις ΗΠΑ, οι οποίες υποστηρίζουν την προσπάθεια και ευχαρίστησαν την ιαπωνική κυβέρνηση για τη διαφάνεια της. Σύμφωνη είναι και η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αν και εφόσον αφαιρεθούν τα ραδιενεργά στοιχεία από το νερό, εκτός του τρίτιου.

Αν δεν ήταν μολυσμένο ή ραδιενεργό, δε θα χρειάζονταν έγκριση από τον ιαπωνικό φορέα πυρηνικής ενέργειας. Το νερό στις δεξαμενές είναι όντως επεξεργασμένο, αλλά είναι επίσης μολυσμένο με ραδιενέργεια. Η ιαπωνική κυβέρνηση σκόπιμα προσπαθεί να παραπλανήσει τον κόσμο για αυτό το θέμα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. – Shaun Burnie, ειδικός πυρηνικών στην Greenpeace East Asia

8eCUgvCwsa

ΔΩΡΕΑΝ Rapid Test COVID- 19 Την Παρασκευή 16/4 στο Ζευγολατιό

Previous article

Ρομποτικό σκάφος κατάφερε να πιάσει και να συνδεθεί με ένα παλιό δορυφόρο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.