ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έφυγε από κοντά μας ο σπουδαίος θεατράνθρωπος Γιώργος Τζαβάρας

0

«Έσβησε» ένας από τους πιο φωτεινούς φάρους του κορινθιακού πολιτισμού, που θρηνεί σήμερα την «αναχώρηση» του σκηνοθέτη και θεατράνθρωπου Γιώργου Τζαβάρα.

Ο Γιώργος Τζαβάρας υπήρξε ο γεννήτορας του Θεατρικού Εργαστηρίου Κορίνθου. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες πρόσφερε υπέροχες στιγμές μέσα από τις θεατρικές παραστάσεις του -οι πιο παλιοί τον θυμούνται στο θεατράκι της οδού Δερβενακίων, κι αργότερα στο Θεατρικό Εργαστήρι που φιλοξενήθηκε στο υπόγειο του Δημοτικού Θεάτρου Κορίνθου. Εκεί μέσα στον ζεστό χώρο στον οποίο έμπαινες από την δροσερή σούδα, διεύθυνε και σκηνοθέτησε δεκάδες παραστάσεις, με κριτήριο την αγάπη του για την τέχνη και όχι την εμπορικότητα.

Ο κινηματογράφος τον γοήτεψε από μικρό παιδί. Ο ίδιος δήλωνε από πολύ νωρίς στην οικογένειά του πως θέλει να γίνει ηθοποιός και όπως έλεγε και ο ίδιος σε συνεντεύξεις τουο πατέρας του ένας τρυφερός, δημοκράτης άνθρωπος, που ενθάρρυνε τα παιδιά του να κυνηγούν τα όνειρά τους τον έγραψε σε ηλικία δώδεκα ετών σε μια θεατρική σχόλη στην Αθήνα. Αργότερα, σπούδασε σκηνοθεσία, θέατρο δρόμου στη Λιών (Γαλλία), θέατρο κούκλας, κουκλοθέατρο. Στην πολυετή καριέρα του ευτύχησε να γνωρίσει μεγάλους και σπουδαίους ανθρώπους της τέχνης“.

Ξεκίνησε με την ηθοποιία και τα τελευταία 30 χρόνια ανέβασε πάνω από πενήντα έργα αποσπώντας δεκάδες βραβεία σε διάφορες συμμετοχές σε φεστιβάλ.

Έλεγε πάντα ότι «το θέατρο ως μορφή τέχνης δίνει τη δυνατότητα να συνδεθούμε, να συγκινηθούμε, να νιώσουμε μαζί μια αλήθεια. Παράγει πολιτισμό, αξίες, μορφώνει και δημιουργεί νέους κόσμους».

Κόρινθος: “πεζόδρομος” και το 1895 η Εθνικής Αντίστασης

Previous article

877 κρούσματα! τριψήφιος αριθμός ύστερα από 91 ημέρες – 3 μολύνσεις η Κορινθία

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.