ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Νομίζαμε ότι ρίχνει αγιασμό, αλλά τα ράσα έγιναν κόκκινα» -Ο μητροπολίτης Άρτης περιγράφει την επίθεση με το βιτριόλι

0

Τις στιγμές που προηγήθηκαν της επίθεσης με το βιτριόλι στη Μονή Πετράκη, καθώς και τις χαώδεις σκηνές που ακολούθησαν, περιγράφει ο μητροπολίτης Άρτης, Καλλίνικος. Η επίθεση στη Μονή Πετράκη έχει συγκλονίσει τους κόλπους της Συνόδου, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί παρόμοιο περιστατικό. Η έρευνα πλέον εστιάζεται στον δράστη, τον 37χρονο Θεοφύλακτο Κόμβο, ο οποίος το 2019 φέρεται ότι είχε εμπλακεί σε υπόθεση με ναρκωτικά, ενώ σύμφωνα με τους δικηγόρους του αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ψυχιατρικής φύσεως.

Ο Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος εξηγεί ότι «δεν υπήρχε καμία προειδοποίηση. Ο άνθρωπος ήρθε μέσα να ακούσει την απόφαση. Άκουσε την απόφαση από τον πρόεδρο, τον Άγιο Γουμενίσσης, Δημήτριο, και αμέσως, όπως ήταν όρθιος ο κατηγορούμενος, απλώς είπε μια φράση: “Σας έβαλε ο Βεροίας (ο Μητροπολίτης του τόπου όπου υπηρετούσε) να με καθαιρέσετε;”».

Σύμφωνα με τον κ. Καλλίνικο, «ο πρόεδρος τού απάντησε: “δεν μας είπε κανείς τι θα κάνουμε. Την απόφαση την πήραμε κατά συνείδηση”. Αυτός όμως είχε ήδη σκύψει μπροστά του και είχε βγάλει μια μεγάλη, καφέ, γυάλινη φιάλη. Η φιάλη, με το μάτι, έμοιαζε να ήταν δυο λίτρα. Κι αυτό το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι την κρατούσε, όταν μάς ράντιζε με τα δυο του χέρια. Αν ήταν μικρότερο το μέγεθος και το βάρος θα μπορούσε να το χειριστεί με το ένα χέρι».

«Εκανε ημικυκλικές κινήσεις, με τεντωμένο το χέρι για να μας ραντίσει. Μας χτύπησε όλους, στα μάτια και στο μέτωπο. Όλα τα άλλα σημεία των σωμάτων μας ήταν καλυμμένα. Φοράγαμε καλυμμαύχια, ράσα, μάσκες. Μόνο το μέτωπο και τα αυτιά φαινόντουσαν».

Σε εκείνο το σημείο ξεκίνησαν να εκτυλίσσονται σκηνές πανικού στο Συνοδικό Μέγαρο της Μονής Πετράκη. «Θα σας πω προσωπικά πώς το βίωσα. Ηταν στα μάτια το υγρό και δεν μπορούσαμε να δούμε τί συμβαίνει, τι κάνουν οι άλλοι. Το μόνο που κατάφερα να δω ήταν ότι το ράσο του γραμματέα των συνοδικών δικαστηρίων άρχισε να γίνεται κόκκινο. Τότε συνειδητοποίησα ότι δεχθήκαμε επίθεση με καυστικό υγρό» περιγράφει ο Μητροπολίτης Άρτης και συνεχίζει:

«Και άρχισαν να τσούζουν τα μάτια μου. Σήκωσα το αριστερό μου χέρι να φυλαχθώ από το ράντισμα, τις σταγόνες οξέος και έτρεξα να φύγω από την αίθουσα, να πάω απέναντι, γιατί ακριβώς δίπλα από την πόρτα ήταν οι νιπτήρες. Και έβαλα το κεφάλι μου κάτω από τη βρύση και την άνοιξα, γιατί είχα ακούσει ότι στα καυστικά υγρά βάζεις άφθονο νερό»

Ο κ. Καλλίνικος επισημαίνει ότι «ήταν μεγάλο ξάφνιασμα, για όλους μας. Όταν είσαι μέσα στη Σύνοδο, όταν είμαστε επτά μητροπολίτες και απέναντί μας έχουμε έναν άνθρωπο με ράσα και καλυμμαύχι, το τελευταίο πράγμα που περιμένεις είναι ότι θα έχει μαζί του 4 λίτρα καυστικό υγρό. Δεν πάει το μυαλό σου. Nόμιζα ότι θα μάς έριχνε αγιασμό για να μας προσβάλλει, με την έννοια ότι δεν είμαστε θεοπότιστοι και πως μάς χρειάζεται άγιασμα».

Ο εκτυφλωτικός κόσμος του Ιβάν Κλιούν, ενός μεγάλου της ρωσικής πρωτοπορίας

Previous article

Νέος Λιμενάρχης στην Κόρινθο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.