ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μυρτώ της Πάρου: Σήμερα στο ΣτΕ η «μάχη» για αποζημίωση για την άγρια κακοποίηση που υπέστη στην Πάρο το 2012

0

Ζητεί να αναιρεθεί η απόφαση του Εφετείου που απέρριψε αγωγή της κατά του ελληνικού Δημοσίου – Η μητέρα και η αδελφή της ζητούν να τους καταβληθεί αποζημίωση για πράξεις και παραλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας όσον αφορά στην παράνομη είσοδο του Αχμέτ Βακάς στην χώρα μας – Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το «Θέμα» τον περασμένο Απρίλιο

Η φρικτή υπόθεση κακοποίησης της Μυρτούς Παπαδομιχελάκη στις 22 Ιουλίου του 2012, στη παραλία «Χρυσή Ακτή» της Πάρου αναβιώνει σήμερα στο Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Η νεαρή κοπέλα, η οποία μετά την άγρια επίθεση που δέχθηκε από τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς παραμένει καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%, δια της μητέρας της Μαρίας Κοτρώτσου, ζητεί από το ΣτΕ να αναιρεθεί απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Με αυτή, απερρίφθη η αγωγή της κυρίας Κοτρώτσου, ως δικαστικής συμπαραστάτριας της κόρης της κατά του ελληνικού Δημοσίου για καταβολής αποζημίωσης λόγω πράξεων και παραλείψεων της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες αφορούν στην παράνομη είσοδο του Πακιστανού δράστη στη χώρα μας. Πλέον, το όλο θέμα της αποζημίωσης που διεκδικεί η 22χρονη και η οικογένειά της θα συζητηθεί σήμερα ενώπιον του Α’ Τμήματός του ΣτΕ με εισηγήτρια τη σύμβουλο Επικρατείας κυρία Ταξιαρχία Κόμβου ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

Το δικαστικό Γολγοθά της Μυρτούς είχε φέρει στο φως το «Θέμα» τον περασμένο Απρίλιο με εκτενές δημοσίευμα του, το οποίο προκάλεσε κύμα συμπαράστασης προς την οικογένεια της κοπέλας.

Ήταν 22 Ιουλίου του 2012. Η 15χρονη τότε Μυρτώ βρίσκονταν στην Πάρο με την οικογένειά της για διακοπές και την ημέρα εκείνη όλοι μαζί είχαν επισκεφθεί την παραλία «Χρυσή Ακτή. Η ανήλικη κατευθύνθηκε στα βράχια, ελάχιστα μέτρα από εκεί που βρισκόταν η μητέρα της. Στα αυτιά της φορούσε ακουστικά και άκουγε μουσική από το κινητό της τηλέφωνο. Έτσι δεν αντιλήφθηκε την παρουσία κάποιου άλλου ατόμου κοντά της. Επρόκειτο για τον Πακιστανό Αχμέτ Βακάς, ο οποίος την πλησίασε και αφού της άρπαξε το κινητό της, την βίασε. Μετά προσπάθησε να την σκοτώσει χτυπώντας το κεφάλι της στα βράχια. Στη συνέχεια, πήρε την ίδια πέτρα και άρχισε να χτυπά την κοπέλα πιο δυνατά. Η Μυρτώ βρέθηκε λίγο αργότερα ημίγυμνη και σε κωματώδη κατάσταση. Η ζωή της, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, είχε καταστραφεί. Λόγω των βαρύτατων κακώσεων που υπέστη σε εγκέφαλο και πνεύμονες, η κοπέλα μέχρι σήμερα παραμένει σε αφασία, χωρίς να μπορεί να επικοινωνήσει με το περιβάλλον της ενώ έχει υποστεί πλήρη κινητική παράλυση στα κάτω άκρα.

Ο δράστης της επίθεσης συνελήφθη λίγες ημέρες μετά το φρικτό έγκλημά του, στη Νέα Χαλκηδόνα και ενώ είχε εγκαταλείψει την Πάρο, προφασιζόμενος ασθένεια δικού του ανθρώπου. Είχε μάλιστα προσπαθήσει να ενταχθεί σε πρόγραμμα επαναπατρισμού. Το 2017 το Μικτό Ορκωτό Εφετείο, όπως και το πρωτόδικο δικαστήριο, επέβαλλε στον Βακας ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 25 ετών. Ο ίδιος στην απολογία του είχε ομολογήσει τα αποτρόπαια εγκλήματά του, λέγοντας τα εξής: «Περπατώντας πάνω στον δρόμο, είδα να κάθεται στον βράχο μια κοπέλα περίπου 17 χρονών. Με το δεξί μου χέρι τη γύρισα ανάσκελα, πήρα με τα δυο μου χέρια την πέτρα και της την έριξα πάνω από το αριστερό της μάτι… Όπως υπολόγισα η πέτρα πρέπει να ήταν περίπου 5 κιλά. Είδα να τρέχει αίμα, αλλά η κοπέλα ήταν ακόμη ζωντανή. Την πλησίασα για να της πάρω το κινητό. Αντιστάθηκε… Δεν ξέρω τι με έπιασε… Άρχισα να τη χτυπώ στα βράχια με δύναμη. Όταν σταμάτησε να αντιστέκεται, ασέλγησα πάνω της… »

Το «όχι» στη Μυρτώ από τη Διοικητική Δικαιοσύνη

Μετά την καταδίκη του δράστη, η μητέρα της νεαρής κοπέλας ως δικαστική συμπαραστάτριά της, όπως και η αδελφή της κατέθεσαν αγωγή στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, διεκδικώντας αποζημίωση για ηθική βλάβη την οποία υπέστησαν, λόγω του βαρύτατου τραυματισμού κοπέλας, αποτέλεσμα, όπως υποστήριξαν, παραλείψεων δημόσιων οργάνων και συγκεκριμένα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ειδικότερα, η μητέρα της άτυχης κοπέλας ζήτησε να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημία που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της. Επίσης, διεκδίκησε την καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ κάθε μήνα στην κόρη της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιου του 2017 και για όσο διαρκεί ο βίος της. Το ποσό αυτό, σύμφωνα με την αγωγή, θα πρέπει να επιδικασθεί στη νεαρή κοπέλα για τα έξοδα διαβίωσης, καθημερινής φροντίδας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής της. Επιπρόσθετα, η μητέρα και η αδελφή της Μυρτούς, ζήτησαν να επιδικασθεί στην κάθε μια, το ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης.

Όπως ανέφεραν στην αγωγή τους ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν τη παράνομο είσοδο του Βακας στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα από το στιγμή που ο δράστης εισήλθε παράνομα στη χώρα, οι αστυνομικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να τον συλλάβουν, να τον παραπέμψουν στη Δικαιοσύνη ή να τον επαναπροωθήσουν στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής του.

Ωστόσο, όπως υποστήριξαν τα μέλη της οικογένειας της άτυχης κοπέλας, καμία από αυτές τις ενέργειες δεν έλαβε χώρα με αποτέλεσμα ο δράστης να «κυκλοφορεί παρανόµως στη χώρα, χωρίς να έχει γίνει έλεγχος των στοιχείων του, χωρίς να έχει καταγραφεί η είσοδός του και χωρίς να γίνουν οι απαιτούµενες ενέργειες για την επαναπροώθηση ή την απέλασή του». Σύμφωνα με την αγωγή μεταξύ «των παραπάνω παράνοµων πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του Δηµοσίου» και της ζημίας που υπέστη η Μυρτώ και τα μέλη της οικογένειας της «υφίσταται αιτιώδης συνάφεια».

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο απέρριψε την αγωγή κρίνοντας ότι η μητέρα και η αδελφή του θύματος «ως εμμέσως ζημιωμένες δεν δικαιούνταν χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης». Επίσης, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι μόνο οι παραλείψεις «των οργάνων του Δημοσίου να αποτρέψουν την είσοδο και παραμονή του Πακιστανού στη χώρα, ο οποίος δεν ήταν σεσημασμένος ή εγγεγραμμένος στον Εθνικό Κατάλογο Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών ούτε η παρουσία του είχε καταγγελθεί ως επικίνδυνη στις Αρχές, «δεν αρκούν για να επιφέρουν την ένδικη ζημία, καθώς για την επέλευσή της μεσολάβησε η διάπραξη ειδεχθούς εγκληματικής πράξης από αυτόν (σ.σ. το δράστη), η οποία διακόπτει τον αιτιώδη σύνδεσμο». Υπό την αντίθετη εκδοχή, άλλωστε, όπως επισημαίνεται στη δικαστική απόφαση «θα έπρεπε να γίνει δεκτό ότι μόνη η παράνομη είσοδος και παραμονή στη χώρα αλλοδαπού, επιφέρει αυτόθροα την τέλεση σοβαρότατων εγκλημάτων, συμπέρασμα αβάσιμο ενόψει του αριθμού αυτών (των παρανόμως ευρισκομένων στη χώρα αλλοδαπών)».

Στη συνέχεια, τα μέλη της οικογένειας της Μυρτούς, κατάθεσαν το Δεκέμβριο του 2019 έφεση κατά της παραπάνω απορριπτικής απόφασης. Ωστόσο, και αυτή απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο το οποίο στο «δια ταύτα» της απόφασής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως η άγρια κακοποίηση της ανήλικης και ο βαρύτατος τραυματισμός της είναι το αποτέλεσμα των πράξεων του βιασμού και της απόπειρας ανθρωποκτονίας που τέλεσε ο Βακάς σε βάρος της. Οι πράξεις, δε, αυτές δεν μπορούν να αποδοθούν «κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων» στο γεγονός της παράνομης εισόδου του στη χώρα και της διετούς παραμονής του σε αυτή. Με το σκεπτικό αυτό το Εφετείο έκρινε πως δεν «υπάρχουν παραλείψεις των οργάνων του Ελληνικού Δημοσίου που να βρίσκονται σε αιτιώδη συνάφεια» με τον βαρύτατο τραυματισμό της νεαρής κοπέλας.

Η αίτηση αναίρεσης στο ΣτΕ

Μετά και την απορριπτική απόφαση από το Διοικητικό Εφετείο, η μητέρα της Μυτρούς προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας την αναίρεσή της ως εσφαλμένης. Μεταξύ άλλων, η κυρία Κοτρώτσου αναφέρει πως το γεγονός ότι ο Πακιστανός που επιτέθηκε στην κόρη δεν ήταν σεσημασμένος -όπως επισημαίνει το Εφετείο στην απόφαση του -και δεν ήταν εγγραμμένος στον Κατάλογο των Ανεπιθύμητων Αλλοδαπών«δεν απαλλάσσει σε καμία περίπτωση την Ελληνική Αστυνομία από τη γενικότερη υποχρέωσή της να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των συνόρων και ειδικότερα την πρόληψη και την αποτροπή της παράνομης εισόδου αλλοδαπών».

Σύμφωνα, ακόμη, με τα όσα αναφέρονται στην αίτηση αναίρεσης, το γεγονός ότι ο αλλοδαπός δράστης κατάφερε να διαβιώσει στην χώρα μας για δυο χρόνια παράνομα, (χωρίς χαρτιά εισόδου και με ανασφάλιστη εργασία) «βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εγκληματική συμπεριφορά που επέδειξε, ήτοι με την απόπειρα δολοφονίας της Μυρτούς και τον βιασμό της. Ως εκ τούτου, υφίσταται «αιτιώδης συνάφεια» μεταξύ των παραλείψεων στις οποίες προέβησαν τα όργανα της Πολιτείας και της ζημίας που υπέστη η κόρη της, επισημαίνει στην αίτησή της στο ΣτΕ η μητέρα Μυρτούς, η οποία σήμερα έχει δηλώσει ότι θα είναι παρούσα στη συζήτηση της υπόθεσης

8eCUgvCwsa

ΛΟΥΤΡΑΚΙ – ΕΡΧΕΤΑΙ ο 5ος γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Drift 23–24 Οκτωβρίου στη Σχολή Μηχανικού

Previous article

Νόμπελ Ιατρικής στην ανακάλυψη του μηχανισμού της αφής

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.