MNHMEIA

Παρουσιάστηκαν τα ευρήματα των ανασκαφών της Αρχαίας Τενέας

0

Με σύμμαχο τον καιρό και τη θετική μας ενέργεια, πραγματοποιήθηκε χτες η εκδήλωση παρουσίασης στην τοπική κοινωνία των ευρημάτων της ανασκαφής στην αρχαία Τενέα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Σωματείο “Φίλοι Αρχαίας Τενέας”, με την αρωγή του ΚΕΠΑΠ Δ. Κορινθίων.

Όσοι βρεθήκαν χτες στην παρουσίαση, κατάλαβαν ότι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε και πάλι στο φως συγκλονιστικά ευρήματα, και αποτελεί εξαιρετική τιμή και χαρά το ότι πήραμε μια γεύση από τις φετινές ανακαλύψεις. Η συστηματική αρχαιολογική έρευνα της Αρχαίας Τενέας υπό τη διεύθυνση της Δρ. Έλενας Κόρκα, Επίτιμης Γενικής Διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠ.ΠΟ.A., διεξήχθη φέτος, για ένατη συνεχή χρονιά, στο Χιλιομόδι. Από το 2013, αποκαλύφθηκε σημαντικός αριθμός τάφων των αρχαϊκών, ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων, πλούσια κτερισμένων. Ξεχωριστό είναι το υπέργειο δίχωρο ναόσχημο ταφικό μνημείο, μοναδικό μέχρι στιγμής δείγμα ταφικής αρχιτεκτονικής στην Κορινθία.

Αποκαλύφθηκε, επίσης, αρχαία οδός, μήκους 37 μέτρων, η οποία συνδέεται πιθανότατα με την Κοντοπορεία, τον δρόμο που συνέδεε την Αρχαία Κόρινθο με τις Μυκήνες, μέσω της Τενέας. Πολύ σπουδαία ανακάλυψη αποτελεί συγκρότημα δημόσιων λουτρικών εγκαταστάσεων ρωμαϊκής εποχής. Σε κατώτερα ανασκαφικά στρώματα, εντοπίζονται κατάλοιπα της αρχαίας πόλης από την αρχαϊκή και την ελληνιστική περίοδο, με μεγάλο πλούτο αρχιτεκτονικών στοιχείων αλλά και ευρημάτων.

Εξαιρετικά σπάνιος, τέλος, είναι ο θησαυρός 29 χρυσών νομισμάτων βυζαντινής εποχής. Για τα φετινά ευρήματα, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους θα ακολουθήσουν αναλυτικές ανακοινώσεις.

Η γαλέτα “Φυλακτό” απο τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο

Previous article

Γιγάντιο ψάρι δύο τόνων πιάστηκε στα δίχτυα και άφησε άφωνους τους επιστήμονες (βίντεο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in MNHMEIA