ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πέραμα: Τι συνέβη και μια καταδίωξη κατέληξε με ένα νεκρό και πειθαρχικό έλεγχο της ΕΛ.ΑΣ

0

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνει η αστυνομική καταδίωξη που ολοκληρώθηκε στο Πέραμα με τον 20χρονο οδηγό του κλεμμένου οχήματος να πέφτει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Για την υπόθεση -μετά και την πληροφορία ότι οι αστυνομικοί είχαν λάβει διαταγή από το Κέντρο ώστε να σταματήσουν την καταδίωξη, με εντολή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, διενεργείται πειθαρχική έρευνα.

Η τελευταία εξέλιξη είναι ότι ο εισαγγελέας Πειραιά παρέπεμψε τους επτά αστυνομικούς σε τακτικό ανακριτή για να απολογηθούν την προσεχή Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου. Ο αστυνομικοί, υπενθυμίζεται, συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Οι έξι αστυφύλακες και ο ενας αξιωματικός (υπαστυνόμος) κρατούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Το χρονικό της καταδίωξης στο Πέραμα
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγη ώρα πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, αστυνομικοί έκαναν σήμα σε ΙΧ, στο οποίο επέβαιναν τρία άτομα, για να σταματήσουν για έλεγχο, στην περιοχή του Αγ. Ι. Ρέντη. Το αυτοκίνητο κρίθηκε ύποπτο καθώς είχε σπασμένο φινιστρίνι, εικόνα, που σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, παραπέμπει σε διάρρηξη.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την αστυνομία, το Κέντρο Άμεσης Δράσης έδωσε εντολή για να προστρέξουν και ενισχύσεις για την πραγματοποίηση του ελέγχου. Παρά ταύτα, στη θέα των αστυνομικών ο οδηγός αγνόησε το σήμα και ανέπτυξε ταχύτητα. Ακολούθησε μια μακρά καταδίωξη που διέσχισε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας περνώντας μεταξύ άλλων και από το Αιγάλεω και καταλήγοντας στο Πέραμα.

Το όχημα των τριών υπόπτων «μπλοκαρίστηκε» από λεωφορείο που κινούνταν με αντίθετη κατεύθυνση. Τότε, σύμφωνα με την αστυνομία, «στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ τραυματίζοντας συνολικά επτά αστυνομικούς. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του οδηγού και τον τραυματισμό ενός εκ των επιβαινόντων» αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Πέραμα: Τα 3 ερωτήματα – κλειδιά της έρευνας για την καταδίωξη
Για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα θα τεθούν στο «μικροσκόπιο» της έρευνας τρία επιμέρους ζητήματα. Το πρώτο είναι ότι οι αστυνομικοί της ΔΙ.ΑΣ είχαν λάβει ρητή εντολή από το Κέντρο Άμεσης Δράσης ώστε να σταματήσουν την καταδίωξη. Η διαταγή αυτή δόθηκε καθώς η συγκεκριμένη καταδίωξη κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη για τον τραυματισμό των αστυνομικών και διερχόμενων πολιτών, καθώς τόσο οι ύποπτοι όσο και οι αστυνομικοί παραβίαζαν κόκκινους σηματοδότες, σε μια μεγάλη διαδρομή.
Η πλευρά των αστυνομικών ισχυρίζεται ότι δεν άκουσαν την εντολή λόγω του θορύβου. Κατά τις ίδιες πηγές ωστόσο, στις συνομιλίες έχει καταγραφεί η φράση των αστυνομικών «ελήφθη», κάτι που δείχνει ότι έλαβαν τη διαταγή. Το Κέντρο Άμεσης Δράσης, τότε, έπαψε να παρακολουθεί το περιστατικό θεωρώντας ότι είναι λήξαν. Λίγα λεπτά, όμως ξαφνικά άκουσαν τη διαβίβαση για τον εμβολισμό και για πυροβολισμούς, δίχως καν να γνωρίζουν ποια περιοχή αφορά.

Το δεύτερο κομμάτι στο οποίο θα εστιάσει η έρευνα είναι αν προέκυψε άμεσος κίνδυνος για τις ζωές των αστυνομικών. Σύμφωνα με τα πληρώματα ο οδηγός επέδειξε θανατηφόρο πρόθεση με την όπισθεν κίνησή του. Σε άλλο ηχητικό, πάντως, επισημαίνεται ότι ουδείς από τα πληρώματα της ΔΙ.ΑΣ δεν τραυματίστηκε κατά το συμβάν.

Μεταξύ άλλων, κατά την έρευνα θα ληφθεί υπόψιν και ο αριθμός των σφαιρών που χρησιμοποίησαν οι αστυνομικοί -εκτιμάται ότι είναι ανάμεσα σε 30 με 40, το αν βρέθηκαν ίχνη πυρών στα λάστιχα, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι επιχείρησαν να το ακινητοποιήσουν κ.ό.κ. Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει είναι το γιατί δεν έσπευσαν περιπολικά της ΕΛ.ΑΣ και το γιατί δεν έστησαν μπλόκα σε δρόμους για να σταματήσουν το ύποπτο όχημα. Η εξήγηση πιθανώς να βρίσκεται στο γεγονός ότι το Κέντρο Άμεσης Δράσης θεωρούσε ότι η καταδίωξη είχε παύσει μετά την εντολή που έδωσε.

Το ηχητικό από τους πυροβολισμούς των αστυνομικών:

Οι επτά αστυνομικοί που εμπλέκονται στο συμβάν συνελήφθησαν στο πλαίσιο του αυτοφώρου με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο. Πρόκειται για έξι αστυφύλακες και έναν αξιωματικό (υπαστυνόμος), που υπηρετούν στην ομάδα ΔΙ.ΑΣ Δυτικής Αττικής. Οι αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στην εισαγγελία Πειραιά για να δώσουν τις εξηγήσεις τους για το συμβάν. Ο εισαγγελέας, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τους παρέπεμψε στον ανακριτή για να απολογηθούν.

Εντολή Θεοδωρικάκου για έρευνα
Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος έδωσε εντολή να προχωρήσει πειθαρχικός έλεγχος για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα.

Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι ο Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, ζητάει από τον Αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. «να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛ.ΑΣ στο γνωστό αιματηρό γεγονός το βράδυ της Παρασκευής στο Πέραμα. Η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες».

Η ΣΑΡΚΟΦΑΓΟΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ

Previous article

Διαθήκη Θεοδωράκη: Απαγόρευσε να πωληθεί το σπίτι στο Βραχάτι – Θα μείνει στην οικογένεια

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.