ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια είναι η Theracell που επενδύει 80 εκατ. στην Κόρινθο

0

Σε μία κίνηση που αφορά στη δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου Βιοτεχνολογίας και Καινοτομίας στο Λέχαιο Κορινθίας προχωράει η εταιρεία βιοτεχνολογίας, Theracell, μετά την έγκριση της δυιπουργικής επιτροπής, κάτι που γνωστοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, στο περιθώριο ενημέρωσης των δημοσιογράφων. Το σύνολο της επένδυσης θα ανέλθει στα 80 εκατ. ευρώ. 

Η Theracell Advanced Biotechnology έχει έδρα την Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2013 και ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων κυτταρικής και γονιδιακής θεραπείας και συμμετέχει στη διάθεση μιας ποικιλίας προϊόντων Κυτταρικής και Γονιδιακής Θεραπείας (CGT). Το θεραπευτικό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας εκτείνεται στους τομείς της ορθοπεδικής, της δερματολογίας, της νεφρολογίας, της ανοσο-ογκολογίας και της επιδιόρθωσης και αναγέννησης ιστών.

Μέσω στρατηγικών συνεργασιών, η Theracell Advanced Biotechnology συμμετέχει στη διαδικασία της υλοποίησης της Εξατομικευμένης Ιατρικής προσαρμοσμένης στις ατομικές ανάγκες του ασθενούς. Μία τέτοια περίπτωση είναι η στρατηγική συνεργασία με την Orgenesis, με στόχο την επέκταση των θεραπευτικών διαδικασιών. 

Η εταιρεία θα παρέχει και κυτταρικές θεραπείες σε ασθενείς, μέσα από τη συγκεκριμένη επένδυση, κάτι που επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός. Σημειώνεται ότι οι απαιτούμενες εργασίες για την υλοποίηση της επένδυσης είναι προγραμματισμένες να ξεκινήσουν στη διάρκεια του 2022. 

Οι οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας

Εξετάζοντας τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρείας “Theracell Προηγμένες Βιοτεχνολογικές Εφαρμογές Μονοπρόσωπη ΑΕ”, στην Ελλάδα, ο κύκλος εργασιών της ήταν 6,63 εκατ. ευρώ το 2020 από 701.683 ευρώ το 2019. Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη το ίδιο διάστημα ανήλθαν στο 1,8 εκατ. ευρώ έναντι 158,5 χιλ. ευρώ της προηγούμενης χρονιάς. 

Να σημειωθεί ότι το σχήμα των Theracell – Orgenesis, είχε προβεί το 2019 σε συνεργασία με τον όμιλο Υγεία, με αντικείμενο την παροχή κυτταρικών και γονιδιακών θεραπειών. Ωστόσο η συγκεκριμένη κίνηση αλλάζει τα δεδομένα στον εν λόγω τομέα, όπου πλέον η Theracell θα κινηθεί με ίδιες δυνάμεις για την παροχή συγκεκριμένων θεραπειών και υπηρεσιών στον τομέα που εξυπηρετεί. 

Η ανακοίνωση του υπουργείο Ανάπτυξης

Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την Τρίτη 23 Νοεμβρίου το νέο επενδυτικό σχέδιο “Εξατομικευμένες Κυτταρικές & Γονιδιακές Θεραπείες δίπλα στον Έλληνα Ασθενή (POCare Model)” της Theracell Laboratories IKE., συνολικού προϋπολογισμού 83 εκατομμυρίων ευρώ. Η εν λόγω επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 173 νέες θέσεις εργασίας έως το έκτο έτος της επένδυσης και συνολικά 512 μέχρι και το τελευταίο έτος αυτής, το 2040. 

Η Επιτροπή συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργoύ Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση, του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστου Δήμα, του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Φραγκογιάννη, του Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστη Καβαλάκη, του Γ.Γ. Υπηρεσιών Υγείας κ. Ιωάννη Κωτσιόπουλου και του Γ.Γ. Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Γιάννη Σμυρλή.

Η επένδυση περιλαμβάνει την αγορά και μεταφορά των υφιστάμενων τεχνολογιών στην Theracell και την περαιτέρω ανάπτυξή τους ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία τόσο στις υφιστάμενες θεραπείες όσο και σε μελλοντικές. Επίσης, περιλαμβάνει την εγκατάσταση κεντρικής μονάδας παραγωγής και ερευνητικών εργαστηρίων στην Κόρινθο από την οποία θα πραγματοποιείται ο γενικός συντονισμός όλων των ΟΜPULs ανά την επικράτεια καθώς και η έρευνα και ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών για παθήσεις οι οποίες μέχρι σήμερα δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν επιτυχώς (εργαστήριο R&D). 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε την επένδυση της Τheracell, μια πολύ σημαντική επένδυση στον τομέα της τεχνολογίας και της έρευνας της ιατρικής επιστήμης για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής και πρωτοποριακών θεραπειών για τους Έλληνες ασθενείς. Η επένδυση αυτή, συνολικού ύψους 83 εκατ. ευρώ, θα παρέχει πρωτοποριακές κυτταρικές θεραπείες με πολύ χαμηλότερο κόστος από αυτό που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για αντίστοιχες θεραπείες. Ταυτόχρονα, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας. Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αξίζουμε να έχουμε”.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης, δήλωσε σχετικά: “Η επένδυση της Τheracell επιβεβαιώνει με τη σειρά της ότι η χώρα μας είναι πλέον ένας από τους ελκυστικότερους επενδυτικούς προορισμούς και στον τομέα της ιατρικής έρευνας και τεχνολογίας. Με το νέο πλαίσιο για τις Στρατηγικές επενδύσεις που τις επόμενες ημέρες θα γίνει νόμος του Κράτους, δίνουμε περαιτέρω ώθηση σε επενδύσεις σχετικές με την έρευνα και ανάπτυξη και τη βιοτεχνολογία. Θέτουμε το πλαίσιο για την προσέλκυση ακόμα περισσότερων καινοτόμων επενδύσεων στον τομέα της ιατρικής έρευνας με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υψηλότατου επιπέδου στους συμπολίτες μας “. 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: “Χθες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη για την επένδυση της Theracell και την δημιουργία Κέντρου Βιοτεχνολογίας στο Λέχαιο Κορινθίας, καθώς πέρασε ομόφωνα από την Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Ο προϋπολογισμός του έργου αναμένεται να ανέλθει στα 83 εκατ. € και σε πρώτη φάση θα φιλοξενήσει περισσότερους από 180 εξειδικευμένους εργαζόμενους από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Το έργο αυτό αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς για την καινοτομία και τις βιοεπιστήμες στην Ελλάδα αλλά θα συμβάλλει σημαντικά και στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κορινθίας. Υπενθυμίζεται πως πριν από μερικούς μήνες παραχωρήθηκε στον Δήμο Κορινθίων από την ΕΤΑΔ ένα τμήμα της παλαιάς αγοράς Λεχαίου ώστε να πραγματοποιηθεί η επένδυση στο συγκεκριμένο σημείο και σήμερα βρισκόμαστε ένα βήμα ακόμα πιο κοντά στην υλοποίηση του”. 

Ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ, κ. Ορέστης Καβαλάκης, έκανε την εξής δήλωση: “Με την επένδυση που ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή, ενισχύεται η έρευνα και πειραματική ανάπτυξη θεραπειών οι οποίες, μεταξύ άλλων, αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στον κλάδο της βιοτεχνολογίας. Πρόκειται για ένα έργο υψηλής ποιότητας που θα βελτιώσει τη ζωή των ασθενών και θα είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω των κινητών μονάδων παραγωγής.”​

Στην Κόρινθο ο Γιώργος Παπανδρέου

Previous article

Ασύλληπτη τραγωδία στη Σιβηρία, ξεπέρασαν τους 50 οι νεκροί μετά το δυστύχημα στο ανθρακωρυχείο, δεκάδες αγνοούνται

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.