ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ

Σήμερα οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα -Τι πρότειναν οι ειδικοί για τώρα και μετά τις γιορτές

0

Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας εισηγούνται οι επιστήμονες, πριν στεγνώσει το μελάνι των ανακοινώσεων για τα self test.

Ο κίνδυνος εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Όμικρον, υπό το πρίσμα των μεγάλων συναθροίσεων τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά οδήγησε την επιτροπή των επιστημόνων να εισηγηθεί στην κυβέρνηση μεγαλύτερους περιορισμούς και επιπλέον μέτρα προστασίας, όπως πρώτο αποκάλυψε το iefimerida, χθες.

Τι εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Μέτρα άμεσης εφαρμογής

  • Ματαιώνονται όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κλπ)
  • Οσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, σε όλες τις πύλες της χώρας την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή του θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, αναφορικά με την αναστολή των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων την ευθύνη της απόφασης θα την έχουν οι Δήμοι και όχι η κυβέρνηση.

Ήδη ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε την ακύρωση της εκδήλωσης «Παραμονή Χριστουγέννων – Νύχτα των Ευχών» που ήταν προγραμματισμένη να γίνει στην πλατεία Κοτζιά.

Μέτρα με ισχύ από 3 Ιανουαρίου

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα ισχύσουν μετά την πρωτοχρονιά και συγκεκριμένα από τις 3 Ιανουαρίου εξετάζονται:

  • Μείωση του ωραρίου καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης.
  • Μείωση της πληρότητας σε κλειστούς χώρους
  • Επέκταση της τηλεργασίας
  • Σημειώνεται ότι δεν θα προβλέπεται χρήση SMS

Σήμερα το πρωί οι ανακοινώσεις για τα νέα μέτρα
Υπό το βάρος των δραματικών εκκλήσεων από την πλευρά των επιστημόνων που κάνουν δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας το κυβερνητικό επιτελείο θα λάβει τις τελικές αποφάσεις και νωρίς σήμερα το πρωί αναμένονται οι ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη. Κυβερνητικά στελέχη συνιστούν ψυχραιμία και κρατούν σιγή ασυρμάτου πριν τις ανακοινώσεις αποφεύγοντας εκτιμήσεις για το αν θα γίνει δεκτό το σύνολο των μέτρων που εισηγήθηκε η επιτροπή και τι ακριβώς θα ισχύσει. Άλλωστε, η ανατροπή από τον πρωθυπουργό κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή με την σύσταση για self test αντί για υποχρεωτικά rapid τις ημέρες των εορτών καθιστά άπαντες επιφυλακτικούς.

Στις 28/12 η νέα συνεδρίαση με τις εισηγήσεις των μέτρων για μετά τις γιορτές
Η επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά στις 28 Δεκεμβρίου και θα προχωρήσει σε νέα εισήγηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν αμέσως μετά τις γιορτές. Στη χθεσινή συνεδρίαση προκρίθηκαν ο περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστίαση και διασκέδαση, ο περιορισμός των ατόμων ανά τ.μ. που θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους και η επέκταση της τηλεργασίας.

Σε αυτή τη δέσμη μέτρων υπάρχει κοινός βηματισμός με τις ανακοινώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός την Τρίτη προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την λήψη τους από τις 3 Ιανουαρίου.

Η Φωτογραφία της ημέρας

Previous article

Τουρκία: Δείπνο Ιμάμογλου στους εκπροσώπους των χριστιανών

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.