ΚΟΣΜΟΣΟΙΚΟΝΟΜΙΑΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέες απώλειες για τη λίρα: Μεγαλώνουν οι ανησυχίες, πέφτει ο ενθουσιασμός για τις εξαγγελίες Ερντογάν

0

γράφει ο Πέτρος Κράνιας

Η τουρκική λίρα αποδυναμώθηκε κατά ένα επιπλέον 3% την Τρίτη, επεκτείνοντας τις απότομες απώλειες που παρατηρήθηκαν μια μέρα νωρίτερα και διαβρώνοντας τα τεράστια κέρδη που σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για τη νομισματική πολιτική της χώρας επιβάρυναν περαιτέρω το κλίμα στη διαλυμένη οικονομικά χώρα.

Στις 12:00 ώρα Ελλάδας, η λίρα ήταν 2,93% χαμηλότερα, στο 11,8599 έναντι του δολαρίου, έχοντας αγγίξει το χαμηλό των 11,949 νωρίτερα. Παρά την τεράστια ανάκαμψη την περασμένη εβδομάδα, έχει χάσει το 37% της αξίας της έναντι του αμερικανικού νομίσματος μέχρι στιγμής φέτος.

Η λίρα σημείωσε κέρδη περισσότερο από 50% την περασμένη εβδομάδα μετά από κρατικές παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων και μια κίνηση της κυβέρνησης να καλύψει τις απώλειες συναλλάγματος σε ορισμένες καταθέσεις, επαναφέροντας το νόμισμα στα επίπεδά που είχε στα μέσα Νοεμβρίου. Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρετίν Νεμπάτι όμως, το βράδυ της Δευτέρας, σε δηλώσεις του στον συμφερόντων Ερντογάν τηλεοπτικό σταθμό A Haber, είπε ότι η TCMB δεν έκανε καμία απολύτως παρέμβαση, το βράδυ της 20ης Δεκεμβρίου, όταν η λίρα ανέκαμψε από το ιστορικό όλων των εποχών 18,41 στο δολάριο, κατά 20%. 

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε μόλις ανακοινώσει ένα νέο οικονομικό εργαλείο ώστε περισσότερος κόσμος να μετατρέψει τις καταθέσεις συναλλάγματος σε λίρες, βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες που θα προκληθούν ως απότοκος των μεγάλων διακυμάνσεων του τουρκικού νομίσματος, κατά την προβλεπόμενη περίοδο των καταθέσεων.

Σύμφωνα με έγγραφο της TCMB που εστάλη στις τράπεζες τη Δευτέρα, η Κεντρική Τράπεζα θα υποστηρίξει αυτούς τους προστατευόμενους λογαριασμούς, μη εφαρμόζοντας τους υποχρεωτικούς δείκτες αποθεματικών σε αυτούς. Θα επιβάλει υψηλότερη προμήθεια στις τράπεζες όπου η μεταφορά από λογαριασμούς forex σε λογαριασμούς σε λίρες δεν θα υπερβαίνει ένα ορισμένο επίπεδο.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα της TCMB, εξαιρουμένων των ανταλλαγών, μειώθηκαν περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη εβδομάδα, με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης, να καταγράφεται τις πρώτες δύο ημέρες της εβδομάδας. Μειώθηκαν κατά 17-18 δισ. δολάρια την περασμένη Παρασκευή από τις αρχές του μήνα, όταν η TCMB ξεκίνησε τις άμεσες παρεμβάσεις της.

Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση είπε ότι τα αποθεματικά της TCMB κυμαίνονται στα -50 δισ. δολάρια.

Οι Τούρκοι δεν πούλησαν δολάρια σε μεγάλες ποσότητες τη Δευτέρα και την Τρίτη της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που υποδηλώνουν ότι είχαν παίξει μικρό ρόλο στα κέρδη, πράγμα που ενδυναμώνει το επιχείρημα ότι η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας προχώρησε σε γενναία “ένεση”.

Πέραν αυτών, κι ενώ η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρό της τη Halkbank με κατηγορίες περί αισχροκέρδιας, ο Οργανισμός Τραπεζικής Ρύθμισης και Εποπτείας της Τουρκίας υπέβαλε μηνύσεις εναντίον πάνω από 12 ατόμων, μεταξύ των οποίων και δύο κεντρικοί τραπεζίτες για χειραγώγηση της λίρας.

Θα ξεπεράσει το 30% ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να έχει φτάσει στο 30,6% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, ξεπερνώντας το επίπεδο του 30% για πρώτη φορά από το 2003, καθώς οι τιμές αυξήθηκαν λόγω της αστάθειας ρεκόρ της λίρας.

Η πρόβλεψη έρχεται να επιβεβαιώσει καταγγελίες που λένε ότι ο πληθωρισμός είναι πάνω από το 21% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Βέβαια, γνωστός οικονομολόγος είχε μετρήσει τον πληθωρισμό στο 137%.

Η διάμεση πρόβλεψη 30,6% των 13 οικονομολόγων θα ήταν η υψηλότερη από τον Μάιο του 2003 – με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 26,4% έως 37,3%.

Ο πληθωρισμός, που ήταν γύρω στο 20% τους τελευταίους μήνες, οδηγήθηκε από τη διολίσθηση της λίρας σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, αφού η κεντρική τράπεζα μείωσε το επιτόκιο πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο, υπό την πίεση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Η άνοδος των τιμών από μήνα σε μήνα παρατηρήθηκε στο 9%, σύμφωνα με τη διάμεσο, με τις προβλέψεις να κυμαίνονται από 5,5% έως 14,6%.

πηγή: capital.gr

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021 – ΙΟΥΝΙΟΣ: Χωρίς νερό παραμένει το Διμηνιό, παρά τις υδροφόρες, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Previous article

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ 2021 – ΙΟΥΝΙΟΣ: Γιώργος Βασιλείου: Ξεκίνησε το μεγάλο έργο ανάπλασης των πεζοδρομίων στο Βραχάτι

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ