ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Διωγμός των γυναικών από τα πανεπιστήμια

0

Σε πλήρη ισχύ τέθηκε η απόφαση των Ταλιμπάν να αποκλειστούν οι γυναίκες από τα πανεπιστήμια, στο Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα οι φοιτήτριες να εκδιώχνονται πριν καν εισέλθουν στις σχολές τους. 

Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (20/12) με μια επιστολή που εστάλη στα πανεπιστήμια από το υπουργείο Ανώτερης Εκπαίδευσης και προκάλεσε την καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και του ΟΗΕ.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν «με τον κατηγορηματικότερο τρόπο» την απόφαση αυτή και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, έκανε λόγο για μια «βάρβαρη» απόφαση. Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να περιμένουν ότι θα γίνουν μέλος της διεθνούς κοινότητας παρά μόνο εάν σεβαστούν τα δικαιώματα όλων των Αφγανών και ιδίως τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των κοριτσιών», σχολίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που συνεδρίαζε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στο Αφγανιστάν, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος των ΗΠΑ Ρόμπερτ Γουντ.

Η πρέσβειρα της Βρετανίας Μπάρμπαρα Γούντγουορντ είπε ότι η απαγόρευση συνιστά «άλλη μια στυγερή περιστολή των δικαιωμάτων των γυναικών» και «μια βαθιά απογοήτευση για κάθε φοιτήτρια». Ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίτς, είπε ότι η  απόφαση είναι «σαφώς άλλη μια υπόσχεση των Ταλιμπάν που δεν τηρήθηκε».

«Πήγαμε στο πανεπιστήμιο, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και μας είπαν “δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε στο πανεπιστήμιο μέχρι νεωτέρας”…όλες έκλαιγαν», λέει η Σαΐστα, μια φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ.

Ένας καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.

Η απαγόρευση στις φοιτήτριες είναι πιθανόν να περιπλέξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να κερδίσουν την διεθνή αναγνώριση και να απαλλαγούν από τις κυρώσεις που πλήττουν σφοδρά την οικονομία.

Η τριτοετής φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Χασίμπα, που ζει στην Καμπούλ, λέει ότι διάβαζε για τις εξετάσεις της όταν πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της κυβέρνησης.

«Είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, είναι απίστευτο, δεν πιστεύω ότι συνέβη», λέει.

«Όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες σε μια κοινωνία πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον;», διερωτάται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση αργά χθες το βράδυ, η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών .

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις.

Διπλωματικές και επίσημης πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Reuters ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία.

«Η απόφαση αναμενόταν επί εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους δυτικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να μιλάνε για επιπρόσθετες κυρώσεις και για επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς», λέει ο Γκρέιαμ Σμιθ, ανώτερος σύμβουλος στην ΜΚΟ International Crisis Group.

«Αλλά η οργή της Δύσης θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της ηγεσίας των Ταλιμπάν, που αυτοπροσδιορίζεται ως ένα τείχος απέναντι στον έξω κόσμο», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η ηγεσία των Ταλιμπάν έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να έχει ειρηνικές σχέσεις με τη διεθνή κοινότητα, αλλά ότι οι ξένοι δεν θα πρέπει να αναμειγνύονται στα εσωτερικά ζητήματα του Αφγανιστάν.

Τα περισσότερα κορίτσια δεν μπορούν να συνεχίσουν στο σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει πει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, έκανε μια αιφνιδιαστική αναστροφή ως προς τις ενδείξεις ότι θα άνοιγε όλα τα γυμνάσια θηλέων τον Μάρτιο.

Κόρινθος: 62χρονη πεζή παρασύρθηκε από ΙΧ και βρήκε τραγικό θάνατο

Previous article

Onassis Culture: Ανοιχτό Κάλεσμα σε κινηματογραφιστές και παραγωγούς για κατάθεση προτάσεων ταινιών μικρού μήκους

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in ΚΟΣΜΟΣ