MNHMEIA

Μία βόλτα μάς ξαναθύμισε την ιστορία του Ιουστινιάνειου (Εξαμίλειου) Τείχους (φωτό)

0

Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση έκανε στο Facebook η δραστήρια Κορίνθια Παναγιώτα Βουρβοπούλου. Κατά την διάρκεια μιας βόλτας στα Ίσθμια η παρέα της συναντήθηκε με μία ανασκαφική ομάδα που εργάζεται στην ανάταξη και ανάδειξη ενός από τα σημαντικότερα οχυρωματικά έργα της βυζαντινής περιόδου, το “Ιουστιανιάνειο (άλλως Εξαμίλειο) Τείχος”.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι

Και αμέσως έδωσε μία μικρή περιγραφή της ιστορίας του

Σε μια βόλτα μας στα Ίσθμια“, αναφέρει η κυρία Βουρβοπούλου “συναντήσαμε μια ανασκαφική ομάδα να εργάζεται επισταμένα σε ένα σπουδαίο οχυρωματικό έργο Βυζαντινής εποχής. Είναι το Ιουστινιάνειο τείχος, γνωστό ως «Εξαμίλιο δηλ. έκτασης έξι μιλίων», το οποίο εκτεινόταν από τις ακτές του Σαρωνικού ως τον Κορινθιακό Κόλπο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οχύρωση, άμυνα και προστασία της Πελοποννήσου, για 1000 χρόνια περίπου. Σταθήκαμε και κατεβήκαμε. Ήταν εντυπωσιακό και επιβλητικό, ιδίως μετά τον καθαρισμό του. Για αυτό το τείχος χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν, αιχμαλωτίστηκαν ή τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να το το καταλάβουν ή να το προστατέψουν από τους εχθρούς.

Μια ευγενέστατη αρχαιολόγος η κ. Ανδριανού μας μίλησε για το τείχος, την ιστορία του αλλά και για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Πελοπόνησος2014-2020» που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας, πραγματοποιώντας ΣΤΕΡΕΩΣΗ-ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ & ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΞΑΜΙΛΙΟΥ (ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΥ) ΤΕΙΧΟΥΣ ΣΤΑ ΙΣΘΜΙΑ Δ. ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και τοίχος από τούβλα

Το τείχος, μήκους 7500 μ., πλάτους 3μ. και ύψους 7-8 μ., έχει θεμελειωθεί απ’ ευθείας πάνω στο φυσικό βράχο και η πρώτη κατασκευή έγινε από τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο τον Β’ (408-451 μ.Χ.) για να προστατευτεί η περιοχή από τις επιδρομές του Αλάριχου. Αργότερα ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανοικοδόμησε το τείχος και έτσι πήρε και το όνομα Ιουστινιάνειο. Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Β’ Παλαιολόγος το 1415 επισκεύασε και επέβλεψε προσωπικά τις εργασίες του τείχους για να προστατευτεί η περιοχή από τους Οθωμανούς, αλλά το 1447 το τείχος υποχώρησε στους βομβαρδισμούς των Τούρκων υπό τον Σουλτάνο Μουράτ Β’ και κυριεύτηκε.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εξωτερικοί χώροι

Οι αρχαιολόγοι και η ανασκαφική ομάδα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έχουν καταφέρει μια απίστευτη δουλειά σε αυτό το σημαντικό οχυρωματικό έργο που εξυπηρέτησε για 1000 χρόνια τις αμυντικές ανάγκες της περιοχής.

Το τείχος εκτείνεται κατά μήκος μιας κορυφογραμμής στα βόρεια του Ιερού Ναού του Ποσειδώνα στα Ίσθμια και για την κατασκευή του έχει χρησιμοποιηθεί και αρχαιολογικό υλικό & αρχιτεκτονικά μέλη από τον αρχαιολογικό χώρο. Έχουν καταμετρηθεί 67 πύργοι, οι οποίοι είναι δομημένοι από άρτια λαξευμένους πωρόλιθους. Οι οικοδομικές φάσεις ανοικοδόμησης και επισκευών αποτελούν μαρτυρία για την μακραίωνη ιστορία του τείχους.

Μπορεί να είναι εικόνα εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "οχαιολογικό Μουσείο Ισθμίας"

Ένας απλός περίπατος εξελίχθηκε σε μια όμορφη ξενάγηση από τους εξαιρετικούς αρχαιολόγους της Εφορείας Κορινθίας. Αυτός ο χώρος πολύ σύντομα θα γίνει ο αγαπημένος περίπατος όλων μας. Το Μουσείο των Ισθμίων δίπλα, η θάλασσα του Σαρωνικού και ο Κορινθιακός κοντά και λίγο πιο πέρα η αρχαία Δίολκος.

Τι άλλο θέλουμε ?

Εφορεία Αρχαιοτήτων: Μελετήσαμε με προσοχή και σεβασμό την αποκατάσταση του Διόλκου

Previous article

Να μείνουν αύριο κλειστά τα σχολεία στην Κορινθία σκέφτονται οι δήμαρχοι – αναμένονται οι ανακοινώσεις

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in MNHMEIA