ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΟΚΑΝΑ: 209 περιπτώσεις εξάρτησης απο ναρκωτικά στην Κορινθία μόνο το 2021!

0

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι ο μεγαλύτερος φορέας παροχής υπηρεσιών στον τομέα των εν γένει εξαρτήσεων, των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού στην Ελλάδα. Κύριοι πυλώνες δραστηριοποίησης του ΟΚΑΝΑ είναι η πρόληψη, η θεραπεία, η μείωση της βλάβης – άμεση πρόσβαση και η κοινωνική επανένταξη των ωφελουμένων του.

Παράλληλα ο ΟΚΑΝΑ στοχεύει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και στην αποστιγματοποίηση των ουσιοεξαρτημένων, ενώ έχει κομβικό ρόλο στη διαδικασία διαμόρφωσης και εισήγησης προτάσεων για τη χάραξη της Εθνικής Στρατηγικής κατά των Ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο δομών και υπηρεσιών για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων τόσο στο πεδίο της πρόληψης, όσο και στο πεδίο της θεραπείας και της άμεσης πρόσβασης. Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου το δίκτυο αυτό ενισχύθηκε με την ίδρυση και τη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου και της Κινητής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στην Τρίπολη και την ενίσχυση της Πρόληψης μέσω του ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020.

Το Πολυδύναμο Κέντρο Τρίπολης παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, συμβουλευτικής, ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε εξαρτημένα άτομα άνω των 18 ετών, ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Το Πολυδύναμο Κέντρο στοχεύει στην αντιμετώπιση του εθισμού από παράνομες ή/και νόμιμες ουσίες ή εξαρτήσεις (τζόγος, αλκοόλ, διαδίκτυο κ.α.) καλύπτοντας συνολικά το φάσμα των εξαρτητικών συμπεριφορών και του εθισμού. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα διασύνδεσης με τις υπόλοιπες δομές του ΟΚΑΝΑ, αλλά και με δομές Υγείας και άλλες υπηρεσίες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κοινωνικές Υπηρεσίες Δήμων, Κοινωνικά Ιατρεία κ.ά.).

Το πρόβλημα της εξάρτησης στη Κορινθία

Ο επιπολασμός της εμφάνισης του προβλήματος της εξάρτησης, στο γενικό πληθυσμό της χώρας, αντιστοιχεί στο 0,2%-0,4% του συνόλου. Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας αριθμεί περίπου 150.000 κατοίκους. Βάσει του επιπολασμού αυτού, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ατόμων που είναι πιθανό να αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ουσίες ή άλλου εθισμού να κυμαίνεται περίπου στα 300-600 άτομα.

Επιπρόσθετα, ήδη το 2021 έχουν καταγραφεί στην περιοχή της Κορινθίας 209 υποθέσεις παραβάσεων του ν. 4139/13 «Περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών» (10 εξ αυτών αφορούσαν ανήλικους), και 303 παραβατικοί δράστες (11 εξ αυτών αφορούσαν ανήλικους) αντίστοιχα.

Σήμερα, ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι 79 άτομα, προερχόμενα από την Κόρινθο, εξυπηρετούνται σε Μονάδες Θεραπείας της Εξάρτησης (υποκατάστασης) του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, ενώ συνολικά 107 άτομα, προερχόμενα από την ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, λαμβάνουν υπηρεσίες σε Μονάδες Θεραπείας της Εξάρτησης (υποκατάστασης) του ΟΚΑΝΑ στην Αττική. Η μετακίνηση όλων αυτών των ωφελούμενων – πολιτών της Κορινθίας προς τις Μονάδες του ΟΚΑΝΑ, αποτελεί μία σημαντική οικονομική επιβάρυνση για αυτούς, παράλληλα με το πρόβλημα της εξάρτησή τους. Το γεγονός αυτό λειτουργεί ανασταλτικά στην ένταξη τους σε θεραπευτικό πρόγραμμα ή τη συνέχεια της θεραπείας τους.

Με αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ένα σοβαρό θέμα, αυτό της πρόσβασης των εξαρτημένων ατόμων σε θεραπεία για την αντιμετώπιση του προβλήματός τους. Ο ΟΚΑΝΑ στοχεύει στην κάλυψη αυτής της ανάγκης διασφαλίζοντας το δικαίωμα στη θεραπεία. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υπηρεσιών και δομών του Οργανισμού στην Κορινθία καλύπτοντας όλο το φάσμα των αναγκών από την πρόληψη, τη μείωση της βλάβης, τη θεραπεία και την κοινωνική επανένταξη στην αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης και του εθισμού.

Αναβαθμίζεται το γήπεδο του Άσσου – Επίσκεψη Δημάρχου και Προέδρου του ΚΕΠΑΠ

Previous article

Υπουργείο Υποδομών: «Ξεμπλοκάρει» μεγάλο οδικό έργο και γέφυρες στην Πελοπόννησο – Που και γιατί βοηθά η ΤΕΡΝΑ

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.