ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα για το ρεύμα: Αναστολή ρήτρας προσαρμογής και αναδρομική επιστροφή στο 60%

0

Τα νέα μέτρα για την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με έμφαση στη στήριξη της μεσαίας τάξης, αλλά και με αιχμές για την αργοπορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μέτρα σε τέσσερις άξονες, που είναι οριζόντια και στην πράξη “ακυρώνουν” τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

  • Πρώτον, η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους πολίτες με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, επιπλέον, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, και μάλιστα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.
  • Δεύτερον, με βάση το τελικό πόρισμα της Ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, που αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες, τα πρόσθετα συγκυριακά έσοδα των εταιρειών παραγωγής ρεύματος θα φορολογηθούν με ένα ειδικό τέλος ύψους 90%.
  • Τρίτον, ανεξάρτητα από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση, με δική της πρωτοβουλία, δρομολογεί από τον Ιούλιο ένα σύστημα που αποσυνδέει τις διεθνείς αυξήσεις του φυσικού αερίου από τους λογαριασμούς ρεύματος στη χώρα. Η διάρκεια αυτού του σχήματος θα έχει ορίζοντα έως και ένα χρόνο.

“Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης.

  • Τέταρτον, τις επόμενες εβδομάδες ξεκινά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – αλλάζω συσκευή», που πριμοδοτεί γενναία την απόσυρση των παλιών, ενεργοβόρων κλιματιστικών και ψυγείων. Ενώ το φθινόπωρο, παράλληλα με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» των κατοικιών, δρομολογείται και το «Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις». Ένα σχέδιο που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων στις στέγες των κτηρίων τους.

Με τη νέα δέσμη μέτρων, όπως εκτιμούσαν κυβερνητικές πηγές, οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας θα σταθεροποιηθούν για τους επόμενους έξι μήνες με ένα χρόνο. Σημείωναν επίσης ότι καλύπτονται κατά 70% έως 80% οι αυξήσεις επι των τιμών ηλεκτρικού ρευματος προ της κρισης.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός άφησε αιχμές κατά της ΕΕ, δηλώνοντας μάλιστα ότι δε θα περιμένει “το αργοκίνητο ευρωπαϊκό υπερωκεάνιο να αλλάξει πορεία”, αν και επέμεινε ότι η μόνη ουσιαστική λύση για την ακρίβεια δε μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα παραδέχθηκε ότι η προηγούμενη παρέμβαση της κυβέρνησης άφησε εκτός όσους κατανάλωσαν λίγο περισσότερο ρεύμα, είτε γιατί το χρησιμοποίησαν για θέρμανση είτε γιατί είχαν δεύτερη κατοικία.

85 κρούσματα η Κορινθία, 31 θάνατοι, 224 διασωληνομένοι

Previous article

Κατατίθεται σήμερα η προμελέτη για την ανάπλαση της σιδηροδρομικής γραμμής στο τμήμα Κόρινθος – Βέλο

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.