ΔΗΜΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΩΝ

Τι αλλάζει στα συστήματα οδοφωτισμού στην Κόρινθο; – Το φως του ήλιου θα “ρυθμίζει” το ηλεκτρικό φως

0

Στο ζήτημα της αντικατάστασης των περίπου 20.000 λαμπτήρων οδοφωτισμού σε όλο τον δήμο Κορινθίων («μέχρι και το τελευταίο χωριό», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά») αναφέρθηκε ο δήμαρχος Κορινθίων Βασίλης Νανόπουλος. Όπως είπε το έργο έχει αναλάβει μία κοινοπραξία εταιρειών (Μυτιληναίος, Sirecled).

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο δήμος, μέσα από την αντικατάσταση των λαμπτήρων, θα εξασφαλίσει μεγάλες μειώσεις στο ενεργειακό κόστος, κάτι σημαντικό στην σημερινή εποχή, όπου το κόστος αυτό έχει διπλασιαστεί (από 0,15€/kwh σε 0,29€/kwh). Σε δύο μήνες από σήμερα αναμένεται να είναι έτοιμη η σύμβαση (μετά τις εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο) και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου με χρόνο ολοκλήρωσης το ένα έτος.

Ο κ. Νανόπουλος σημείωσε ότι το έργο θα φέρει εξοικονόμηση 70% κάτι που επιτρέπει να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη και επέμεινε ότι όλη η επένδυση θα γίνει από την κοινοπραξία, χωρίς ο δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Ο Προϋπολογισμός του έργου (που περιλαμβάνει και την συντήρηση) θα φτάσει τα 11,5 εκατ. ευρώ για 12 χρόνια.

«Το ενεργειακό κόστος, εφ όσον λειτουργούν όλες οι λάμπες σε όλη την έκταση του δήμου, που πληρώνουμε στην ΔΕΗ είναι 1,350,000 ευρώ τον χρόνο. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό θα δείτε ότι φτάνει τα 16,2 εκατ. για τα 12 χρόνια. Αυτό θα ήταν το κόστος που θα πληρώναμε και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις αυξημένες τιμές των τελευταίων μηνών. Με το έργο που κάνουμε μειώνουμε κατά 70% την κατανάλωση της ενέργειας με ό,τι συνεπάγεται αυτό…».  

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ανάδοχος θα αντικαταστήσει τα συμβατικά φωτιστικά με νέα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED και θα παρέχεται πλέον η δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου, αλλά και κατάλληλων ρυθμίσεων προγραμμάτων φωτισμού, όπως μεταβολής της φωτεινότητας ακόμα και ανάλογα την ώρα. Για παράδειγμα, μείωση κατά ένα ποσοστό της φωτεινότητας κατά τη δύση και ανατολή του ηλίου, όπου υπάρχει ο φυσικός βοηθητικός φωτισμός.

Με βάση τη σύμβαση, ο ανάδοχος αναλαμβάνει την προμήθεια, κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία/διαχείριση του συστήματος και των υποδομών οδοφωτισμού του δικτύου του δήμου Κορινθίων, συμπεριλαμβανομένων ειδικών συστημάτων ελέγχου (τηλεδιαχείριση), μαζί με τις απαραίτητες συνοδευτικές εργασίες και με τελικό στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση και απόδοση αυτού.

Το ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη, τόσο στο πλαίσιο της ορθής χρήσης των πόρων, όσο και σε αυτό της προώθησης της ενεργειακής αποδοτικότητας. Είναι αξιοσημείωτο πως το 50% της ηλεκτρικής κατανάλωσης σε μια πόλη προέρχεται από το δίκτυο οδοφωτισμού.

Τα έργα οδοφωτισμού έχουν έρθει το τελευταίο χρονικό διάστημα στο προσκήνιο λόγω και της ανάγκης για ενεργειακή αναβάθμιση υποδομών και κοινόχρηστων χώρων σε Περιφέρειες και Δήμους, με στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος, ενώ αναμένεται να προκηρυχθεί σειρά έργων προσεχώς, με αυτές τις μπίζνες να έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

Φοιτητές από το Notre Dame επισκέφτηκαν την Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη

Previous article

Ηλεκτρικά ποδήλατα: θα απελευθερώσουν 100 θέσεις στάθμευσης στο κέντρο της Κορίνθου

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.