ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οργή και αντιπαράθεση μετά τη θανάτωση του χιμπατζή που δραπέτευσε από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο

0

Οργή, παρεμβάσεις και ελέγχους προκάλεσε η θανάτωση του χιμπατζή που κατάφερε να διαφύγει από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο το Σάββατο.

Ο 27χρονος χιμπατζής, μετά από καβγά με άλλους χιμπατζήδες, δύο μικρότερα ζώα που είχα ενηλικιωθεί και διεκδικούσαν την αρχηγία, φοβισμένος και σε φοβερή υπερένταση κατάφερε να περάσει την περίφραξη με τον ηλεκτρισμό, την τάφρο με το νερό και να βγει αρχικά στο πάρκινγκ του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και στη συνέχεια σε παρακείμενα χωράφια. Οι άνθρωποι του πάρκου βγήκαν έξω, δεν κατάφεραν να τον ακινητοποιήσουν, ούτε να τον ναρκώσουν, και τελικά τον σκότωσαν.

Οι αντιδράσεις από την πρώτη στιγμή πολλές. Τόσο από μεμονωμένους πολίτες όσο και συλλογικά από φιλοζωικές οργανώσεις.

Μάλιστα το περιστατικό προκάλεσε και κυβερνητική παρέμβαση, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Αμυρά να στέλνει επιστολή ζητώντας να ελεγχθούν μια σειρά από θέματα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του πάρκου και την ΕΛ.ΑΣ. να διενεργεί προανάκριση.

Κυβερνητική παρέμβαση για τις συνθήκες λειτουργίας του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, προχώρησε σε τριπλή παρέμβαση, ώστε να διαλευκανθεί πλήρως το περιστατικό, αλλά και να διαπιστωθούν οι συνθήκες λειτουργίας του πάρκου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, ο κ. Αμυράς απέστειλε επιστολή προς το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο και τον ιδρυτή του Ζαν Ζακ Λεσουάρ ζητώντας πλήρη και άμεση ενημέρωση:

  • για την προέλευση των συγκεκριμένων ζώων.
  • για την αλληλεπίδραση μεταξύ τους, τη λειτουργία τους ως ομάδα και την επάρκεια χώρων.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η διαφυγή των ζώων στον χώρο των επισκεπτών.
  • για τη διασφάλιση της ασφάλειας των επισκεπτών στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Ο υφυπουργός απέστειλε επιστολή προς την Περιφέρεια Αττικής και στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της, που με βάση τη νομοθεσία έχουν την αρμοδιότητα για την χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας Ζωολογικών Κήπων και την ανανέωση ή ανάκληση της άδειας λειτουργίας τους, ζητώντας την άμεση διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων:

  • για τις συνθήκες που προκάλεσαν το περιστατικό διαφυγής και θανάτωσης του ζώου.
  • για τον τρόπο που διασφαλίζεται η ασφάλεια των επισκεπτών στο χώρο λειτουργίας του πάρκου στις ακραίες περιπτώσεις διαφυγής.
  • για την αναγκαιότητα εφαρμογής στην περίπτωση αυτή του πρωτοκόλλου που οδήγησε στην τελική θανάτωση του ζώου.

Τέλος, ο κ. Αμυράς έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ για την άμεση αποστολή κλιμακίου εμπειρογνωμόνων στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, για να διαπιστωθούν οι συνθήκες διαβίωσης της φιλοξενούμενης άγριας πανίδας.

Όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (27/6), ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Διαχείρισης ‘Αγριας Ζωής και Θήρας, την αρμόδια υπάλληλο του γραφείου Διεθνών Συμβάσεων (Διαχειριστική Αρχή «Cites» Αττικής) της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και υπάλληλο του Δασαρχείου Πεντέλης θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου, προκειμένου να προβούν σε έλεγχο όλων των νομιμοποιητικών εγγράφων κατοχής των ειδών της αγρίας πανίδας, που φιλοξενούνται σε αυτό.

Προανάκριση από την ΕΛ.ΑΣ.
Το αστυνομικό τμήμα Σπάτων-Αρτέμιδας διεξάγει προανάκριση για τη θανάτωση του χιμπατζή Μπαζού, ενώ λίγο μετά το συμβάν συνελήφθη και ο φροντιστής που πυροβόλησε το ζώο.

Πρόκειται για έναν 29χρονο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα ζώων, ο οποίος ενημερώθηκε από την Αστυνομία και ζήτησε να του αποσταλεί το προανακριτικό υλικό, αφού ολοκληρωθεί η δικογραφία.

Λεπτομέρειες για το πώς δραπέτευσε ο χιμπατζής έδωσε μέσω από το iefimerida.gr και ο ιδιοκτήτης του πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουάρ.

Ερωτήματα από τον ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, εξέδωσε ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το γραφείο Τύπου του κόμματος, για την εκτέλεση του χιμπατζή στο Αττικό Πάρκο.

Ο βουλευτής, που χαρακτηρίζει την εκτέλεση του χιμπατζή ως «αποτρόπαια πράξη», ζητάει το κλείσιμο «αυτής της οικονομικής δραστηριότητας», δηλαδή του ζωολογικού κήπου, που αποτελεί «λάθος πρότυπο» για τα παιδιά.

Μάσκες και αντισηπτικά ακριβαίνουν από 1η Ιουλίου – Επιστρέφει ο ΦΠΑ στο 24%

Previous article

ΒΙΝΤΕΟ: Λουτρά Ωραίας Ελένης: Μια υπέροχη παραλία μια ανάσα από την Αθήνα

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.