ΚΟΙΝΩΝΙΑ

35% η τελική αύξηση που πληρώνουμε στην ΔΕΗ από την 1η Αυγούστου – τι είναι οι ΥΚΩ και το ΕΤΜΕΑΡ που εκτοξεύουν το κόστος

0

Σοκ και δέος θα προκαλέσουν οι νέες τιμές στη ΔΕΗ που θα τεθούν σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς οι αυξήσεις θα είναι τεράστιες. Συγκεκριμένα η αύξηση θα φτάσει στο 35%, ακόμα και μετά την επιδότηση απο το κράτος, και αυτή την αύξηση θα πληρώσει εξ ολοκλήρου ο καταναλωτής. Μιλάμε δε χωρίς τις περιπτώσεις των καταναλώσεων πάνω από 2.000 Kwh.

Μάλιστα η ΔΕΗ θα είναι η πιο φτηνή από τους παρόχους, καθώς έδωσε τις μικρότερες αυξήσεις σε αντίθεση με τους ιδιώτες.

Ειδικότερα:

Η τιμή ανά κιλοβατώρα θα φτάσει τα 0,486 ευρώ ανά κιλοβατώρα (από 0,110 μέχρι σήμερα), 0,445 για το νυχτερινό (από 0,078 σήμερα) και 0,498 για καταναλώσεις πάνω από 2000 κιλοβατώρες (από 0,1193 σήμερα). Στην πραγματικότητα βέβαια, η τιμή της KWH στο τετράμηνο έφτανε τα 0,350 λεπτά, μαζί με την Ρήτρα Αναπροσαρμογής.

Συγκεκριμένα, μέχρι την Κυριακή 31 Ιουλίου, η τιμή της κιλοβατώρας στο Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 ανέρχεται σε 0,11058 για τις πρώτες 2.000 κιλοβατώρες. Η τιμή με τη ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε περίπου τα 35 λεπτά/KWh ενώ στη συνέχεια υπήρχαν οι επιδοτήσεις της κυβέρνησης.

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΜΕΧΡΙ 31 ΙΟΥΛΙΟΥ

Τιμοκατάλογος ΔΕΗ

ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΟ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Τιμοκατάλογος ΔΕΗ τον Αύγουστο

Η κυβέρνηση στις ανακοινώσεις της αναφέρει πως θα επιδοτήσει με 0,337/ kwh τις τιμές των παρόχων, κάτι που σημαίνει πως η τελική τιμή θα διαμορφωθεί στα:

0,149 €/kwh για το κανονικό τιμολόγιο (από 0,110)
0,161 €/kwh για το τιμολόγιο πάνω από 2000 Kwh (από 0,119)
0,108 €/kwh για το νυχτερινό τιμολόγιο (από 0,078)
ΠΑΓΙΟ 3,5€/μήνα από 1,33€/μήνα

Για να το δούμε με ένα παράδειγμα.

Πέρυσι, που δεν υπήρχε ακόμα η ΡΑ, μια οικογένεια πλήρωνε σε έναν λογαριασμό 134,31 ευρώ (142 με τον ΦΠΑ). Με τις νέες χρεώσεις θα πληρώσει ακριβώς τα ίδια χρήματα ΜΟΝΟ για το κανονικό τιμολόγιο (905 KWH Χ 0,149 = 134,84) και συνολικά 192 ευρώ περίπου.

Μία αύξηση 35%, που θα πληρωθεί εξ ολοκλήρου από την τσέπη του καταναλωτή

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι πως σε κάθε λογαριασμό υπάρχει επιπλέον μία σειρά από χρεώσεις (υπέρ τρίτων), οι οποίες αυξάνουν τον λογαριασμό, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την κατανάλωση ρεύματος που κάνει κάθε καταναλωτής.

Πρόκειται για

Α. τις χρεώσεις των ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ (ΥΚΩ), που αφορούν το κόστος για

Παροχή ρεύματος σε κατοίκους μη διασυνδεδεμένων νησιών σε ίδιες τιμές με αυτές των κατοίκων της ηπειρωτικής χώρας.

Παροχή ρεύματος σε χαμηλές τιμές για ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών, όπως άτομα με ειδικές ανάγκες, τρίτεκνοι με χαμηλό εισόδημα, μακροχρόνια άνεργοι κλπ, που εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Παροχή ρεύματος σε πολύ χαμηλές τιμές στις πολύτεκνες οικογένειες.

Β. τις χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ (ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΕΚΠΟΜΠΩΝ ΑΕΡΙΩΝ ΡΥΠΩΝ), το οποίο είναι ουσιαστικά η συνεισφορά όλων μας για τη μείωση των εκπομπών αερίου μέσω της προώθησης των ΑΠΕ. Πληρώνουμε δηλαδή εμείς τους παραγωγούς ρεύματος για την μετάβαση από τον άνθρακα στην πράσινη ενέργεια.

Μείον τρεις έδρες η περιφέρεια Πελοποννήσου

Previous article

Περιβαλλοντικό πάρκο στην σιδηροδρομική γραμμή Κόρινθος Βέλο – Πως θέλει να το φτιάξει η περιφέρεια (φωτό)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.