ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι γιατροί του Νοσοκομείου Κορίνθου καταγγέλλουν (ξανά) – στο ΤΕΠ νεφρολόγοι κουράρουν εγκεφαλικά και γαστρορραγίες

0

Το ζήτημα της προβληματικής λειτουργίας του Νοσοκομείου Κορίνθου επαναφέρει η προσωρινή Διοικούσα της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου (ΕΝΓ/ΓΚΝ) με μία νέα ανακοίνωση.

Αυτή την φορά στο επίκεντρο του προβλήματος μπαίνει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και ο περιορισμένος αριθμός των θέσεων που προβλέπονται από τον Οργανισμό του ΓΝΚ για το ΤΕΠ.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωση – καταγγελία που κάνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου, υπάρχουν μόλις τρεις θέσεις από τις οποίες η μία είναι κενή και νέα θέση προκηρύχθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα, αλλά ουσιαστικά και οι άλλες δύο είναι κενές, αφού η δεύτερη είναι καλυμμένη από τον Διευθυντή, ο οποίος είναι μετακινημένος στην Χειρουργική κλινική και η τρίτη είναι καλυμμένη από Επιμελήτρια Α’, η οποία έχει ήδη δηλώσει παραίτηση, ύστερα από πολυετή πορεία στο Τ.Ε.Π.

Και πως καλύπτονται τα κενά;

  • Είτε με γιατρούς του Νοσοκομείου που εφημερεύουν σε άλλα Τμήματα και Κλινικές και καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες ταυτόχρονα στο Τ.Ε.Π.
  • είτε με μετακινήσεις Γενικών γιατρών από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού.

Αυτό έχει σαν συνέπεια Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ) να παραμένουν κλειστά κάποιες ημέρες της εβδομάδας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Περιφέρεια του Νομού και τα χωριά να πλήττεται  και σαν αποτέλεσμα περισσότεροι ασθενείς να απευθύνονται στο ήδη κορεσμένο Νοσοκομείο.

Για αυτό το τελευταίο μάλιστα παρενέβη και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κορινθίας, ο οποίος καταγγέλλει ότι τα ΠΙ κλείνουν (χαρακτηριστικό παράδειγμα το Αγροτικό Ιατρείο Σοφικού) και έτσι οι φαρμακοποιοί αναγκάζονται να δανείζουν φάρμακα, χωρίς συνταγογραφήσεις, σε ασθενείς για αν τους εξυπηρετήσουν, με ότι αυτό συνεπάγεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΟΥ

Δύο μήνες μετά την πρώτη μας επικοινωνία, επανερχόμαστε προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε ειδικά για την χρονίζουσα και διαρκώς επιδεινούμενη δυσλειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) του Νοσοκομείου μας.

Το Τ.Ε.Π. αποτελεί αυτοτελές τμήμα του Νοσοκομείου, με τρεις (3) οργανικές θέσεις ειδικευμένων Ιατρών. Η καθημερινή εφημέρευση του Γενικού Νοσοκομείου Κορίνθου, αλλά και η ανάγκη ξεχωριστής εξέτασης και αντιμετώπισης των ασθενών που προσέρχονται λόγω Νόσου Covid-19, καθιστούν απολύτως μη ρεαλιστικό τον εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό θέσεων που προβλέπονται στον Οργανισμό του Γ. Ν. Κορίνθου για το Τ.Ε.Π.

Να ληφθεί επίσης υπόψη ότι από τις 3 αυτές θέσεις:

  • Η μία είναι κενή και προκηρύχθηκε προ μηνός.
  • Η δεύτερη είναι καλυμμένη από τον Δ/ντή, ο οποίος είναι μετακινημένος στην Χειρουργική κλινική.
  • Η τρίτη είναι καλυμμένη από Επιμελήτρια Α’, η οποία έχει ήδη δηλώσει παραίτηση μετά από πολυετή πορεία στο Τ.Ε.Π.

Θα πρέπει λοιπόν ΑΜΕΣΑ το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου και την Διοίκηση της 6ης Υ.Π.Ε., να προκηρύξει θέσεις ΜΟΝΙΜΩΝ ειδικευμένων Ιατρών, ώστε να στελεχωθεί επαρκώς  και να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες του νευραλγικού αυτού Τμήματος.

Αντί αυτού, γίνεται προσπάθεια από την Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6ης Υ.Π.Ε., να καλυφθούν οι ανάγκες με τους εξής αναποτελεσματικούς τρόπους:

Α. Καλώντας Ειδικευμένους Ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που εφημερεύουν σε άλλα Τμήματα και Κλινικές του Νοσοκομείου μας να προσφέρουν υπηρεσίες ταυτόχρονα στο Τ.Ε.Π. Έτσι, Ιατροί ειδικοτήτων μη σχετικών με την Επείγουσα Ιατρική καλούνται να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν ασθενείς με επείγοντα παθολογικά ή χειρουργικά προβλήματα εκτός της ειδικότητάς τους (για παράδειγμα ειδικευμένος Νεφρολόγος να αντιμετωπίσει ασθενείς με γαστρορραγία, εγκεφαλικό επεισόδιο, κλπ). Αποτέλεσμα αυτού είναι αφενός η αντιμετώπιση των ασθενών να καθίσταται προβληματική, αφετέρου οι υπόλοιπες Κλινικές από τις οποίες μετακινούνται οι συνάδελφοι (Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, Καρδιολογική, Γυναικολογική, κλπ) να δυσλειτουργούν και να συρρικνώνονται με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Β. Μετακινώντας Γενικούς Ιατρούς από τα Περιφερειακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας του Νομού. Αυτό έχει σαν συνέπεια Περιφερειακά Ιατρεία να παραμένουν κλειστά κάποιες ημέρες της εβδομάδας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην Περιφέρεια του Νομού και τα χωριά να πλήττεται  και σαν αποτέλεσμα περισσότεροι ασθενείς να απευθύνονται στο ήδη κορεσμένο Νοσοκομείο.

Ταυτόχρονα, αποδέκτες αυτής της δυσλειτουργίας είναι και οι Νοσηλευτές του Τ.Ε.Π., οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με την δυσαρέσκεια των ασθενών και των συνοδών τους.

Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι ασθενείς με επείγοντα και συχνά σοβαρά προβλήματα που προσέρχονται στο Τ.Ε.Π. και χρήζουν άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης, δικαιούνται της βέλτιστης δυνατής διαχείρισης από εξειδικευμένους Ιατρούς και όχι από Ιατρούς που καλύπτουν απλά τα κενά του Προγράμματος Εφημέρευσης.

Καλείστε, οι ασκούντες Διοίκηση να προχωρήσετε ΑΜΕΣΑ:

Α. στην προκήρυξη του απαραίτητου ΜΟΝΙΜΟΥ και εξειδικευμένου Ιατρικού προσωπικού

Β. στην άμεση τροποποίηση του Οργανισμού του Νοσοκομείου, ώστε ο αριθμός των θέσεων Ειδικευμένων Ιατρών να αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του Τμήματος

Γ. στην αναδιαμόρφωση, ανακαίνιση και αναβάθμιση των χώρων του Τ.Ε.Π., ώστε να αποκτήσουν ενιαία ροή και λειτουργικούς χώρους

ώστε τόσο η σοβαρή υποστελέχωση, όσο και οι πρόχειρες λύσεις που ακολουθούνται να μην αποτελέσουν αιτία πιθανά μοιραίων λαθών στη διαχείριση των ασθενών με επείγοντα και δυνητικά σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ημέρες υιοθεσίας αδέσποτων: να η ευκαιρία για να αποκτήσεις ένα ζώο συντροφιάς

Previous article

Σταυρέλης: Ανακοίνωσε πέντε ακόμα υποψηφίους με την Πνοή Δημιουργίας (ΦΩΤΟ)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.