ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ξεκίνησε να ρίχνει «καμπάνες» στα σχολεία η Πυροσβεστική για ελλιπή πυρασφάλεια –Τεράστιοι οι κίνδυνοι από την τραγική κατάσταση που επικρατεί

0

Με εκρηκτικό τρόπο έρχεται στην πρώτη γραμμή , το οξύτατο πρόβλημα των ελλιπέστατων μέτρων πυρασφάλειας στα σχολεία.
Ένα πρόβλημα που ΟΛΕΣ οι αρμόδιες αρχές (υπουργεία, δήμοι, Πυροσβεστική κλπ) γνωρίζουν, αλλά «στρουθοκαμηλίζουν», ευχόμενες απλώς οτιδήποτε τραγικό σχετικά με αυτό απλώς «να μην κάτσει στη βάρδια τους».
Η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα αντιλαμβανόμενη τις τεράστιες ευθύνες που τις αναλογούν, ξεκίνησε αυστηρότατους ελέγχους στα σχολεία . Μια ενέργεια που οφείλουν όλες ανά τη χώρα να πράξουν.
Και τα αποτελέσματα ήταν …αποκαλυπτικά της επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων
Τις προηγούμενες μέρες ήρθε στο φως της δημοσιότητας επίσημο έγγραφο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δυτικής Ελλάδος από όπου αποδεικνύεται ότι το 80% των σχολείων που ελέγχθηκαν δεν πληρούν τους όρους πυρασφάλειας, ενώ ήδη σε έξι από αυτά έχουν καταλογιστεί τα πρώτα πρόστιμα.

Η έρευνα του Γραφείου Πυρασφαλείας της Διοίκησης Αχαΐας ήταν άμεση και έγινε με αφορμή την καταγγελία του Νίκου Νικολόπουλου. Το αποτέλεσμα των ελέγχων -το οποίο γνωστοποιήθηκε και κοινοποιήθηκε και στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης- ήταν ότι όντως υπήρχαν εκκρεμότητες και ζητήματα πυρασφάλειας σε αρκετά σχολεία της περιοχής. Το αρμόδιο Γραφείο της Πυροσβεστικής έδωσε την προβλεπόμενη από τον νόμο προθεσμία των 20 ημερών στα σχολεία για να συμμορφωθούν και να διορθώσουν τα όποια προβλήματα και εκκρεμότητες και από ένα σύνολο αρκετών δεκάδων «προβληματικών» σχολικών μονάδων οι 6 δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα όταν έληξε η προθεσμία να τους επιδοθεί πρόστιμο.

ΜΕΛΕΤΕΣ-ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ
Τι ήταν ακριβώς αυτές οι ελλείψεις: Σε αρκετές περιπτώσεις απουσίαζαν μελέτες (προφανώς είχαν χαθεί λόγω παλαιότητας) ή σε κάποιες άλλες τίθετο θέμα επικινδυνότητας του καυστήρα θέρμανσης. Αλλωστε, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς πυρασφάλειας για να κριθεί μια εγκατάσταση προβληματική δεν αρκεί να μην έχει μόνον τον προβλεπόμενο αριθμό πυροσβεστήρων, αλλά χρειάζεται και μια ακόμη σειρά πραγμάτων όπως π.χ. η σωστή συντήρηση του λέβητα, η ύπαρξη πυροσβεστήρων οροφής, κ.ά.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
«Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι στιγμής αφορούν 260 συνολικά σχολεία», ανέφεραν χαρακτηριστικά στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. «Η προθεσμία που είχαμε για να απαντήσουμε στα σχετικά ερωτήματα ήταν οι 50 ημέρες. Οφείλαμε να ερευνήσουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ποσόστωση για να έχουμε μια όσο το δυνατόν πληρέστερη εικόνα, όπως και συνέβη. Και συνεχίζουμε», ανέφεραν χαρακτηριστικά στην «Π».

Τέλος, σαν γενική διαπίστωση, οι αρμόδιοι Γραφείου Πυρασφαλείας της Διοίκηση Αχαΐας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ανέφεραν ότι όλα τα προβλήματα και οι ελλείψεις πυρασφάλειας παρουσιάζονται στις παλιές σχολικές μονάδες «κι αυτό είναι λογικό, καθώς στα πιο καινούργια σχολεία γίνεται εξαιρετική δουλειά, καθώς το ΕΣΠΑ προβλέπει κάθε λεπτομέρεια και σύγχρονες προδιαγραφές πυροπροστασίας».

Πηγη: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Επίσκεψη Ταγαρά στο έργο αποκατάστασης βραχοπτώσεων στους καταρράκτες Λουτρακίου

Previous article

Η τριδυμία ακύρωσε την γιορτή των Σαρακατσαναίων

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.