Business

ΛΑΡΣΙΝΟΣ – ΑΓΕΤ: το παρασκήνιο, το τίμημα και οι λεπτομέρειες της συμφωνίας – τί θα γίνει με τους 250 εργαζόμενους

0

Νέα δεδομένα, σε διαφορετικά επίπεδα, φαίνεται ότι φέρνει η εξαγορά της Λαρσινός ΑΕ από την Lafarge (πρώην ΑΓΕΤ Ηρακλής), η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του korinthia.net.gr, η ιστορία της εξαγοράς της Λαρσινός ΑΕ έρχεται πολλά χρόνια πίσω, όταν ακόμα ζούσε ο Γιάννης Λαρσινός. Ο ίδιος, ωστόσο, για λόγους συναισθηματικούς ήταν κατηγορηματικά αντίθετος και απέρριπτε σταθερά όλες τις πιέσεις. Μάλιστα, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας, «αν ζούσε ακόμα ούτε τώρα θα γινόταν το deal».

Ωστόσο, η νέα γενιά (τα τρία του παιδιά, Ηλίας, Ευγενία και Αλέξανδρος) είδε τα πράγματα διαφορετικά, πολύ περισσότερο που οι μεγάλες εταιρείες του χώρου (Lafarge, και TITAN) έχουν μπει σε μία διαδικασία εξαγοράς των μικρότερων εταιρειών, πιέζοντας τες μέσω των αυξημένων τιμών του τσιμέντου. Έτσι είχε περιοριστεί η δυνατότητα να κάνουν οι μικρές εταιρείες εκπτώσεις και συνακόλουθα να παίρνουν πολλά έργα.

Το deal έκλεισε στα 55 εκατομμύρια ευρώ και θεωρείται μία τιμή περίπου διπλάσια από την αξίας της εταιρείας. Προβλέπει, μεταξύ άλλων, την διατήρηση των 250 περίπου θέσεων εργασίας της εταιρείας για δύο χρόνια (αυτό άλλωστε επιβάλλει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην γίνονται οι εξαγορές εργαλείο διάλυσης των εξαγοραζόμενων εταιρειών). Μετά τα δύο χρόνια, κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει και γι αυτό υπάρχει μία ανησυχία μεταξύ των εργαζομένων, αλλά και μία στενοχώρια γιατί μία κορυφαία τοπική επιχείρηση χάνει τον τοπικό και οικογενειακό χαρακτήρα της.

Αυτό το τελευταίο (οικογενειακός χαρακτήρας δεν λέγεται τυχαία). Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ πως η Λαρσινός ΑΕ ανέκαθεν λειτουργούσε πραγματικά με όρους οικογένειας και οι θέσεις εργασίας ήταν διασφαλισμένες. Ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους, ο Γιάννης Λαρσινός, αλλά και η μητέρα του όταν είχε τα ηνία, δεν είχαν απολύσει εργαζόμενους.

Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την αποχή των μετόχων της Λαρσινός ΑΕ από κάθε ενασχόληση, με το ίδιο αντικείμενο για τέσσερα χρόνια. Δηλαδή δεν θα μπορούν οι μέτοχοι να συστήσουν αντίστοιχη εταιρεία μέχρι το 2027, αν και είναι βέβαιο ότι κανείς στην οικογένεια Λαρσινού δεν έχει ανάλογες προθέσεις.

Η ΛΑΡΣΙΝΟΣ ΑΕ είναι μία υγιής κερδοφόρα επιχείρηση, με παρουσία πάνω από 40 χρόνια στην ελληνική αγορά. Διαθέτει πέντε λατοµεία αδρανών και 24 µονάδες παραγωγής σκυροδέµατος. Τα λατοµεία της βρίσκονται στην Κόρινθο, στη Μεσσηνία, στην Πάρο και την Εύβοια. Μέχρι σήμερα, η ΛΑΡΣΙΝΟΣ έχει αναλάβει και είτε έχει ολοκληρώσει, είτε έχει σε εξέλιξη, την παραγωγή σκυροδέματος ή και την προμήθεια αδρανών για την κατασκευή μεγάλων έργων της χώρας, μεταξύ των οποίων το Μετρό Θεσσαλονίκης, την υποδομής νέας Σιδηροδρομικής Γραμμής στο τμήμα Κιάτο– Ροδοδάφνη (Τμήμα Πλάτανος – Αίγιο), την Ανάπλαση Φαληρικού Δέλτα κλπ.

Βόμβα στην Κορινθία! Στον όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής (Lafarge) η Λαρσινός ΑΕ

Previous article

Γέμισαν τα Περιβολάκια στην διαμαρτυρία για τα Τέμπη (φωτο)

Next article

You may also like

Comments

Comments are closed.

More in Business