Τρεις σπουδαίους συγγραφείς θα φιλοξενήσει τον Απρίλιο το βιβλιοπωλείο “Κουκίδα” στην Κόρινθο. Πρόκειται:
- για τον Γιάννη Μακριδάκη που θα έρθει την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 7 μμ, για να παρουσιάσει στο βιβλιοπωλείο το βιβλίο του “Ιπποπόταμοι Συντροφιάς”.
- Τον Γιώργος Αγγελόπουλο που θα παρουσιάσει την Κυριακή 14 Απριλίου στις 6μμ το βιβλίο του “Ο Στάλης”, στο Εστιατόριο Προς Κορινθίους.
- Τον Μενέλαο Χαραλαμπίδη που θα παρουσιάσει την Τρίτη 16 Απριλίου στις 7μμ το βιβλίο του “Οι Δοσίλογοι” στο Επιμελητήριο Κορίνθου.
Οι “Ιπποπόταμοι Συντροφιάς” είναι η ιστορία μιας ανεξήγητης δυσωδίας που αναστατώνει το σπιτικό της Παρής και του Χαρίλαου σ’ ένα από τα Μαστιχοχώρια της Χίου. Η πηγή της δεν εντοπίζεται και οι ερμηνείες δίνουν και παίρνουν – από ορθολογικές μέχρι μεταφυσικές. Ενώ όλοι αναζητούν κάποιο ψοφίμι, ανασκαλεύουν τις βαλτωμένες σχέσεις τους. Είναι Αύγουστος, ο μήνας για το “κέντος” των σκίνων, και το μαστίχι σκορπά στην πλάση την ευωδιά του (σημείωμα από τον εκδότη).

Ο Στάλης, πάλι, είναι μια συλλογή διηγημάτων, “μια ματιά πάνω στο κοινωνικό γίγνεσθαι, λίγο πριν και αμέσως μετά τον Πόλεμο. Στα διηγήματα της συλλογής, απλοί, καθημερινοί ήρωες αγωνίζονται, ερωτεύονται, χαίρονται και υποφέρουν, μέσα σε ένα πλαίσιο σκληρής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας. Το πλαίσιο αυτό καθορίζει και την πορεία τους, που δεν είναι εύκολο να είναι ευχάριστη. Άλλωστε, είναι μια προσπάθεια που θέλει να υπηρετήσει τον κοινωνικό ρεαλισμό“.

Τέλος, στο νέο βιβλίο του «Οι Δωσίλογοι», ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης, καταπιάνεται με μία από τις πιο σκοτεινές πτυχές της νεότερης ελληνικής Ιστορίας: τη συνεργασία Ελλήνων πολιτών με τις γερμανικές αρχές Κατοχής. Η πολύ δουλεμένη μελέτη του Χαραλαμπίδη αναδεικνύει το μέγεθος, τις μορφές και τη σημασία που είχε για τους ναζί αυτή η συνεργασία. Υπενθυμίζει επίσης την εξοργιστική μεταπολεμική ατιμωρησία, όσων συνεργάστηκαν με τους κατακτητές.










Comments